Τη δεκαετία του ’60 οι Fastax κάμερες κατέγραφαν video με 10.000 fps


Τη δεκαετία του ’60 οι Fastax κάμερες κατέγραφαν video με 10.000 fps

Σήμερα, πολλοί δίνουν σημασία στην δυνατότητα των καμερών να καταγράφουν πολλά καρέ το δευτερόλεπτο (fps), έτσι ώστε να μπορούν αργότερα να δημιουργήσουν slow motion video και όχι μόνο.
Πλέον πολλές κάμερες και μηχανές μικρού μεγέθους (π.χ. GoPro), έχουν φοβερές δυνατότητες στον τομέα αυτό, με δυνατότητα καταγραφής video με 60, 120 ή και παραπάνω fps.
Αν ρίξουμε όμως μια ματιά στο παρελθόν θα δούμε ότι στην εποχή του φιλμ, η τεχνολογία είχε εξελιχθεί στο σημείο να μπορεί να καταγράψει video ακόμα και με 10.000fps. Εντυπωσιακό δεν νομίζεται;
Τη δεκαετία του ’60 η Bell Labs είχε δημιουργήσει την Fastax, κάμερα με δυνατότητα καταγραφής 5.000fps, το σχέδιο της οποίας εξαγόρασε η Wollensak. Η Wollensak κατάφερε να εξελίξει την Fastax ώστε να καταγράφει 10.000 ή ακόμα και 18.000 fps. Η τεχνολογία είχε εφαρμογή σε επιστημονικό και βιομηχανικό πεδίο. Για παράδειγμα μπορούσε να καταγραφεί η διαδικασία παραγωγής ενός προϊόντος σε ένα εργοστάσιο και στη συνέχεια να εντοπιστούν τυχόν λάθη της παραγωγικής διαδικασίας στα μηχανήματα του εργοστασίου. Πράγματα που δεν μπορούσαν να εντοπιστούν με το γυμνό μάτι ήταν δυνατό να εντοπιστούν με την μελέτη σε αργή κίνηση των video που κατέγραφαν οι Fastax.
Βέβαια το γεγονός ότι για την εγγραφή των video χρειάζονταν πολλά μέτρα φιλμ και εξειδικευμένο προσωπικό, καθιστούσε την χρήση των Fastax δαπανηρή.
Στο παρακάτω ντοκιμαντέρ του 1965 (19 λεπτών) μπορείτε να πάρετε μία ιδέα για την συγκεκριμένη τεχνολογία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Documentary

Πηγή:

imaging-resource
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!