Η πρώτη φωτογραφία μαύρης τρύπας βελτιώθηκε μέσω τεχνητής νοημοσύνης!


Η πρώτη φωτογραφία μαύρης τρύπας βελτιώθηκε μέσω τεχνητής νοημοσύνης!

Η πρώτη εικόνα της τεράστιας μαύρης τρύπας στην καρδιά του γαλαξία Messier 87, βελτιώθηκε μέσω προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης.

Το 2019, η ανθρωπότητα κατάφερε να απεικονίσει για πρώτη φορά μια μαύρη τρύπα η οποία βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία M87 (Messier 87), χάρη στο πρότζεκτ Event Horizon Telescope, το οποίο αποτελείται από μια σειρά οκτώ επίγειων ραδιοτηλεσκοπίων. Διαβάστε εδώ περισσότερα. Η αρχική εικόνα δείχνει τη συγκεκριμένη υπερμεγέθη μαύρη τρύπα η οποία απέχει 55 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη.

Και μόνο που βλέπουμε έστω και με χαμηλή λεπτομέρεια την απεικόνιση αυτή, αποτελεί μεγάλο επίτευγμα. Φυσικά, η μαύρη τρύπα δε φαίνεται, αλλά βλέπουμε τον μεγάλο φωτεινό δακτύλιο από την ύλη που περιστρέφεται γύρω της, ύλη που πρόκειται να την “καταβροχθίσει” η μαύρη τρύπα στο κέντρο της, σε ένα σημείο που ονομάζεται ορίζοντας γεγονότων. Η τεχνολογία από το 2019 έχει κάνει άλματα προόδου, ειδικά η τεχνητή νοημοσύνη. Μια ομάδα ερευνητών, ανέπτυξε μια νέα τεχνική μηχανικής μάθησης που ονομάζεται PRIMO. Μέσω αυτής της τεχνικής, οι ερευνητές κατάφεραν να ενισχύσουν την ευκρίνεια και την οξύτητα της εικόνας. Δείτε παρακάτω τις 2 εκδόσεις, στα αριστερά η αρχική και δεξιά η βελτιωμένη:

Μπορεί αρχικά να μη βλέπετε μεγάλη αλλαγή, αλλά σκεφτείτε ότι μιλάμε για ένα από τα δυσκολότερα (αν όχι το δυσκολότερο) αντικείμενα για απεικόνιση το οποίο μάλιστα απέχει απόσταση 55 εκατομμύρια έτη φωτός από εμάς. Το αποτέλεσμα μοιάζει σαν να έχει καλύτερη εστίαση ένας φακός σε μια φωτογραφία (όταν εστιάζουμε στο θέμα μας χειροκίνητα περιστρέφοντας το δακτύλιο, δεν αρχίζουμε να μειώνουμε το θόλωμα όσο πλησιάζουμε σε σωστή εστίαση;). Το PRIMO αναπτύχθηκε από τα μέλη του EHT (Event Horizon Telescope) Lia Medeiros, Dimitrios Psaltis, Tod Lauer και Feryal Ozel. H επικεφαλής Lia Medeiros αναφέρει το εξής:

Με τη νέα μας τεχνική μηχανικής μάθησης PRIMO, μπορέσαμε να επιτύχουμε τη μέγιστη ανάλυση της τρέχουσας συστοιχίας. Δεδομένου ότι δεν μπορούμε να μελετήσουμε τις μαύρες τρύπες από κοντά, η λεπτομέρεια σε μια εικόνα παίζει κρίσιμο ρόλο στην ικανότητά μας να κατανοήσουμε τη συμπεριφορά της. Το πλάτος του δακτυλίου στην εικόνα είναι τώρα μικρότερο κατά περίπου δύο φορές, κάτι που θα αποτελέσει ισχυρό περιορισμό για τα θεωρητικά μας μοντέλα και τις νέες δοκιμές βαρύτητας.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Space
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!