Fujifilm X-A1, η πιο οικονομική μηχανή του συστήματος X αποκαλύπτεται (Review)


Fujifilm X-A1, η πιο οικονομική μηχανή του συστήματος X αποκαλύπτεται (Review)

Είχαμε δει μαζί τις Hands On φωτογραφίες της και τη Hands On video παρουσίαση και ήρθε η ώρα να δούμε μαζί τις δυνατότητες της και τις εντυπώσεις που μας άφησε η χρήση της.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Η Fujifilm X-A1 διαθέτει αισθητήρα APS-C, τεχνολογίας CMOS (όχι X-Trans), και ανάλυσης 16.3 megapixels και επεξεργαστή EXR Processor II, ISO που ρυθμίζεται από 200 μέχρι 6.400 (επεκτάσιμο μέχρι τα 25.600) και μέγιστη ταχύτητα λήψης 5.6 καρέ το δευτερόλεπτο. Φυσικά η Χ-Α1 καταγράφει Full HD video, 1920×1080 στα 30fps και αποθηκεύει φωτογραφίες σε μορφή RAW. Η οθόνη των 3″ έχει την ίδια ανάλυση με την οθόνη της X-M1, δηλαδή 920.000 dots και μπορεί να αλλάξει θέση για πιο εύκολο καδράρισμα.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της Fujifilm X-A1 είναι:

– αισθητήρας CMOS, μεγέθους APS-C και ανάλυσης 16 megapixels

– επεξεργαστής εικόνας EXR Processor II

– ISO 200-25600

– 49 σημεία εστίασης

– ταχύτητα συνεχούς λήψης 5.6 καρέ το δευτερόλεπτο

– Ενσωματωμένο Flash

– video Full HD video 1920×1080 30p

– οθόνη 3″, ανάλυσης 920.000 dots

– μπαταρία λιθίου NP-W126

– ενσωματωμένο WiFi

Ποιότητα κατασκευής και εργονομία

Η Fujifilm X-A1 είναι μία μικρή σε μέγεθος mirrorless μηχανή με σχεδιασμό όμοιο με την Fujifilm X-M1. Φυσικά η μεγάλη διαφορά τους είναι ο αισθητήρας και το γεγονός ότι η Fujifilm X-M1 “φοράει” τον καλύτερο X-Trans αισθητήρα.
O retro σχεδιασμός της Fujifilm X-A1 είναι ευχάριστος στο μάτι και η ποιότητα κατασκευής του σώματος ικανοποιητική για την τιμή της. Τα κουμπιά της και χειριστήρια της είναι κυρίως από καλής ποιότητας πλαστικό και κατά τη χρήση τους δείχνουν ότι είναι πολύ καλά κατασκευασμένα.

Η απουσία του οφθαλμοσκοπίου σημαίνει ότι θα πρέπει να δουλεύουμε μόνο με την οθόνη, το οποίο ίσως είναι ένα μείον για πολλούς φωτογράφους, αλλά κατανοούμε ότι η ιαπωνική εταιρεία θέλησε να κρατήσει το μέγεθος και την τιμή σε χαμηλά επίπεδα. Όσοι δημιουργούν εικόνες στον δρόμο θα ικανοποιηθούν από την οθόνη της Fujifilm X-A1 η οποία κινείται πάνω και κάτω 85° και 90° αντίστοιχα, αν και θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι σε πάρα πολύ σκληρό φως, η απόδοση της θα μπορούσε να είναι καλύτερη.

Όσο αφορά την υποδοχή του τριποδιού βρίσκεται πολύ κοντά στην υποδοχή της μπαταρίας και κάρτας μνήμης, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να αφαιρέσετε πρώτα την μηχανή από το τριπόδι για να αλλάξετε ένα από τα δύο.

Ενδιαφέρουσα είναι η λειτουργία Silent κατά την οποία απενεργοποιούνται ο τεχνητός ήχος του κλείστρου, το ηχείο, το flash και η λάμπα υποβοήθησης της εστίασης ώστε να μπορούμε να είμαστε αθόρυβοι και διακριτικοί κατά τις λήψεις μας.

Για την εγγραφή video έχουμε την δυνατότητα χρήσης του dedicated κουμπιού στο πίσω μέρος της μηχανής, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να αλλάξουμε τις ρυθμίσεις της μηχανής κατά την διάρκεια της λήψης. Μας δίνεται βέβαια η δυνατότητα ρύθμισης του διαφράγματος και της ταχύτητας κλείστρου πριν ξεκινήσουμε την εγγραφή.

Η δυνατότητα σύνδεσης μέσω WiFi με smartphones και tablets είναι φυσικά καλοδεχούμενη, αλλά θα θέλαμε να μπορούσαμε να έχουμε στην εφαρμογή της Fujifilm δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου.

Fujinon XC 16-50mm F3.5-5.6 OIS

Ο νέος φακός Fujinon XC 16-50mm F3.5-5.6 OIS είναι ένας οικονομικός φακός, με πλαστική μοντούρα, αλλά αρκετά καλής ποιότητας, ελαφρύς και μικρός σε μέγεθος. Φυσικά είναι πιο “σκοτεινός” από τον Fujinon XF 18-55mm F/2.8-4, ο οποίος δίνεται με τα πιο ακριβά μοντέλα του συστήματος X, αλλά είναι αρκετά αξιόλογος. Η ταχύτητα στην οποία εστιάζει είναι ικανοποιητική ενώ η παρουσία του οπτικού σταθεροποιητή OIS βοηθάει τα μέγιστα για καθαρές εικόνες.

Εστίαση

Η Fujifilm X-A1 έχει αρκετά καλή ταχύτητα αυτόματης εστίασης. Φυσικά δεν πιάνει τα επίπεδα μίας DSLR μηχανής, αλλά οι περισσότεροι χρήστες δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Προσφέρει 49 σημεία εστίασης και εκτός από την επιλογή του σημείου που θέλουμε να εστιάσει είναι πολύ καλό το ότι μπορούμε να ρυθμίσουμε και το μέγεθος του σημείου εστίασης.
Όσο αφορά την manual εστίαση, η Fujifilm X-A1 έχει δυνατότητα Focus Peak Highlight, λειτουργία κατά την οποία ασπρίζουν τα σημεία του αντικειμένου, στα οποία έχει εστιάσει η μηχανή.
Στην εγγραφή video έχουμε την επιλογή συνεχούς εστίασης (Continuous auto-focusing) αλλά ως γνωστόν οι περισσότεροι επιλέγουμε την manual εστίαση ώστε να αποφύγουμε τις συνεχές αλλαγές που μπορεί να χαλάσουν τις λήψεις μας.

Ταχύτητα λήψης

Με ταχύτητα 5.6 καρέ το δευτερόλεπτο ή 3 καρέ το δευτερόλεπτο, για 10 RAW αρχεία, μπορούμε να καταγράψουμε θέματα που κινούνται με ταχύτητα. Θα πρέπει να προσέξετε βέβαια ότι η μηχανή εστιάζει και ρυθμίζει την έκθεση στην πρώτη λήψη, οπότε η ανίχνευση κινούμενων αντικειμένων σε μεταβαλλόμενες φωτιστικές συνθήκες είναι δύσκολη, ενώ χρειάζεται να περιμένετε ελάχιστα μετά την ολοκλήρωση των λήψεων μέχρι να μπορέσετε να ξανατραβήξετε μία νέα σειρά φωτογραφιών.

ISO και ψηφιακός θόρυβος

Οι εικόνες που δημιουργήσαμε με την Fujifilm X-A1 και τον φακό Fujinon XC 16-50mm F3.5-5.6 OIS, έγιναν σε Raw αρχείο (.RAF), με μέσο όρο ανά εικόνα 25 MB και διαστάσεις 4896×3264 pixels. Η απόδοση της μηχανής κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα και μας άφησε ικανοποιημένους.
Όσο αφορά τον ψηφιακό θόρυβο η Fujifilm X-A1 απέδωσε εξαιρετικά μέχρι 3200, ενώ στα 6400 ο θόρυβος άρχισε να αυξάνεται με τις εικόνες όμως να παραμένουν εξαιρετικές τόσο στην απόδοση λεπτομερειών όσο και στην αποτύπωση των χρωμάτων. Σε ISO 12800 και 25600 οι εικόνες έχουν εμφανή ψηφιακό θόρυβο, αλλά κρίνονται ικανοποιητικές για μία μηχανή με APS-C αισθητήρα.
Όλες τις εικόνες που δημιουργήσαμε μπορείτε να τις δείτε, με τα EXIF στοιχεία τους, στο αντίστοιχο set που δημιουργήσαμε στην σελίδα του pttl.gr στο Flickr, εδώ.

ISO 200

ISO 400

ISO 800

ISO 1600

ISO 3200

ISO 6400

Συμπεράσματα

Η Fujifilm X-A1 είναι μία mirrorless μηχανή η οποία απευθύνεται σε όσους επιθυμούν μία ποιοτική επιλογή σε προσιτή τιμή.

Μας άρεσε

– η ποιότητα φωτογραφιών και videos
– η μεταβλητής γωνίας οθόνη
– ο φακός 16-50mm του κιτ
– το μέγεθος και το βάρος του σώματος
– το dedicated κουμπί video
– η ταχύτητα λειτουργίας

Θα θέλαμε

– οφθαλμοσκόπιο
– καλύτερη απόδοση της οθόνης σε πολύ φως
– δυνατότητα αλλαγής των ρυθμίσεων κατά την λήψη video
– την υποδοχή τριποδιού σε σημείο μακριά από το καπάκι μπαταρίας, κάρτας μνήμης
– δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου μέσω της εφαρμογής της Fujifilm

H Fujifilm X-A1 είναι ακόμα μία μηχανή με πολύ ωραίο σχεδιασμό και λειτουργίες που θα ικανοποιήσουν τον απαιτητικό ερασιτέχνη φωτογράφο.

Μπορεί να μην έχει τον X-Trans CMOS αισθητήρα που έχουν οι άλλες μηχανές του συστήματος X, αλλά η απόδοση της είναι εξαιρετική και οι εικόνες που παράγει μέχρι ISO 6400 είναι σε υψηλό επίπεδο.

Αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή για όσους θέλουν να φύγουν από τον κόσμο των Compact φωτογραφικών μηχανών, αλλά δεν επιθυμούν να πάρουν μία ογκώδη DSLR. Η χρήση της είναι πολύ εύκολη και το γεγονός ότι μπορείς να την έχεις πάντα μαζί σου, λόγω μεγέθους και βάρους, την κάνει ιδανική για όσους κινούνται συνεχώς.

Η Fujifilm X-A1 κυκλοφορεί σε μαύρο και μπλε χρώμα, σε κιτ με το νέο φακό Fujinon XC 16-50mm F3.5-5.6 OIS, στην τιμή των 579 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!