Φωτογράφος μήνυσε το Getty Images για ένα 1 δισεκατομμύριο δολάρια


Φωτογράφος μήνυσε το Getty Images για ένα 1 δισεκατομμύριο δολάρια

Κατά καιρούς έχουμε δει πολλές μηνύσεις που κατέθεσαν φωτογράφοι για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Όμως, η περίπτωση της φωτογράφου Carol M. Highsmith είναι ξεχωριστή και αυτό γιατί η συγκεκριμένη φωτογράφος ζητάει από το πρακτορείο Getty Images και το πρακτορείο Alamy, χρηματική αποζημίωση που μπορεί να φτάσει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Η μήνυση κατατέθηκε στη Νέα Υόρκη στις 25 Ιουλίου και αναφέρει ότι τα Getty Images και Alamy πουλάνε 18.755 φωτογραφίες της Carol, χωρίς την έγκριση της. Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες είχαν δοθεί από τη Carol στη Library of Congress για δημόσια χρήση (χωρίς αμοιβή). Επιπλέον στη μήνυση αναφέρεται ότι το Getty Images δεν δίνει τα απαραίτητα credits για τις δημοσιεύσεις των εικόνων της Carol.

Με τη μήνυση η φωτογράφος απαιτεί περίπου 470 εκατομμύρια δολάρια, αλλά λόγω της παλαιότερης υπόθεσης Morel v. Getty, το ποσό αυτό μπορεί και να τριπλασιαστεί.

Η φωτογράφος αναγκάστηκε να καταφύγει στα δικαστήρια, αφού πρώτα δέχτηκε ένα γράμμα από τις LCS (License Compliance Services), το οποίο την κατηγορούσε για παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων των δικών της φωτογραφιών, επειδή η Carol εκτός του ότι τις είχε στην ιστοσελίδα της, τις διέθεσε και σε μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς.

Οι LCS είναι μία εταιρεία που αναλαμβάνει υποθέσεις παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων φωτογραφιών και ενεργεί σε συνεργασία με διάφορα πρακτορεία.

Η απάντηση του Getty Images ήρθε με δελτίο τύπου που αναφέρει ότι όλη η υπόθεση είναι αποτέλεσμα παρεξήγησης. Όπως αναφέρει το πρακτορείο είναι συνήθης πρακτική η διανομή φωτογραφιών που υπάρχουν δημόσια στο διαδίκτυο από πρακτορεία έναντι αμοιβής.

Σύμφωνα με το πρακτορείο η διανομή και η παροχή πρόσβασης σε φωτογραφίες που υπάρχουν δημόσια και ελεύθερα είναι διαφορετική από την πνευματική κυριότητα τους. Το Getty Images απλά αναλαμβάνει να καταχωρεί τέτοιου είδους εικόνες στις βάσεις του και να παρέχει τα εργαλεία στους πελάτες του ώστε να μπορούν να τις βρουν και να τις χρησιμοποιήσουν.

Μάλιστα το πρακτορείο αναφέρει ότι είναι νόμιμο να ζητάει αμοιβή για την χρήση εικόνων που υπάρχουν δημόσια αλλά βρίσκονται στις βάσεις του.

Επιπλέον το Getty Images αναφέρει ότι οι LCS κινήθηκαν εναντίον της φωτογράφου, βάση οδηγιών του πρακτορείου Alamy, το οποίο διέθετε φωτογραφίες της φωτογράφου και ότι μόλις ήρθε σε επικοινωνία μαζί τους η φωτογράφος απέσυραν το ενδιαφέρον τους για περαιτέρω διεκδικήσεις.

Φυσικά πρόκειται για μία πολύ περίεργη υπόθεση την οποία θα παρακολουθήσουμε για να σας ενημερώσουμε για την εξέλιξη της.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

PDNPulse
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!