Γιάννης Κυριακίδης, ο φωτογράφος. Ομιλία στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη όλοι γνωρίζουν τον φωτογράφο – φωτορεπόρτερ Γιάννη Κυριακίδη. Πολλοί θα τον θυμούνται να στήνει τη σκάλα του στο μέσο της Τσιμισκή κατά τη περιφορά του Επιταφίου και να σταματάει τη πομπή για να αποθανατίσει το γεγονός. Το Σεπτέμβριο του 1964, ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου που έφτασε στη Θεσσαλονίκη για τη Δ.Ε.Θ., απευθύνθηκε «αγανακτισμένος» στον Γιάννη Κυριακίδη λέγοντας: “Κυριακίδη, είσαι ο μοναδικός τύραννος που απέμεινε στη δημοκρατία”. Γεννημένος το 1924, Πόντιος στη καταγωγή, αποθανάτισε την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας ενώ παράλληλα ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο καταγράφοντας με τον φωτογραφικό φακό του τα πιο σημαντικά γεγονότα της εποχής του.
Την Πέμπτη, 25 Απριλίου και στις 19:00 στην αίθουσα του Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ (Μορκεντάου 1, 1ος όροφος) και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Επίμονοι Θεσσαλονικείς» θα μοιραστεί με το κοινό τις πολύτιμες εμπειρίες του. Εκεί θα είναι για να μιλήσουν για αυτόν οι δημοσιογράφοι Κώστας Μπλιάτκας και Σταύρος Τζίμας, οι φωτορεπόρτερ Γιώργος Γιακουμίδης και Φώτης Φιλαργυρόπουλος, και ο επιχειρηματίας Αντώνης Δούδος.
Στην ιστοσελίδα της ΕΣΗΕΜ-Θ βρίσκουμε την σχετική ανακοίνωση:
Στον φωτοειδησεογράφο Γιάννη Κυριακίδη αφιερώνει το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ τη δεύτερη εκδήλωση της σειράς με γενικό τίτλο «Επίμονοι Θεσσαλονικείς».
Την Πέμπτη 25 Απριλίου, στις 19.00, στην αίθουσα του Ιδρύματος (Μορκεντάου 1, 1ος όροφος), για την εμβληματική προσωπικότητα του φωτορεπόρτερ που αποτύπωσε τη νεότερη ελληνική πολιτική ιστορία και κατόρθωσε με το έργο του να γίνει θεματοφύλακας του δεσμού της Θεσσαλονίκης με αυτήν, θα μιλήσουν οι δημοσιογράφοι Κώστας Μπλιάτκας και Σταύρος Τζίμας, οι φωτορεπόρτερ Γιώργος Γιακουμίδης και Φώτης Φιλαργυρόπουλος, και ο επιχειρηματίας Αντώνης Δούδος.
Η σειρά εκδηλώσεων «Επίμονοι Θεσσαλονικείς» αφορά πρόσωπα τα οποία με την προσήλωσή τους στην παραγωγή έργου μέσα στο ασταθές (άλλοτε γόνιμο κι άλλοτε εχθρικό) περιβάλλον της νεότερης Θεσσαλονίκης κόμισαν χαρακτηριστικά στοιχεία στο πρόσωπο της πόλης και, με μια διαδικασία αλληλεπίδρασης, διαμόρφωσαν στοιχεία της δικής τους ταυτότητας.
via agelioforos