Σύνοψη
- Το Godox TT350II χρησιμοποιεί υβριδικό hot shoe για συμβατές μηχανές Canon, Nikon, Fujifilm και OM SYSTEM/Panasonic, ενώ η Sony χρειάζεται ξεχωριστή έκδοση.
- Προσθέτει έγχρωμη οθόνη, LED modeling light και ανανεωμένο ασύρματο σύστημα Godox X.
- Η μέγιστη ισχύς παραμένει GN36 και η τροφοδοσία γίνεται με δύο μπαταρίες AA.
- Η αμερικανική τιμή αναφοράς είναι 84,90 δολάρια, χωρίς επιβεβαιωμένη επίσημη ελληνική τιμή.
Ένα μικρό TTL φλας που περνά από Canon σε Nikon ή Fujifilm χωρίς να χρειάζεται άλλη έκδοση; Αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του νέου Godox TT350II, που έρχεται με τιμή περίπου 85 δολαρίων.
Η δεύτερη γενιά διατηρεί το βασικό πλεονέκτημα του TT350 — μικρές διαστάσεις και GN36 — αλλά προσθέτει υβριδικό hot shoe, έγχρωμη οθόνη, LED για προεπισκόπηση του φωτισμού και ανανεωμένες ασύρματες δυνατότητες. Για Sony υπάρχει ξεχωριστή έκδοση TT350II S.
Το πρώτο Godox TT350 είχε παρουσιαστεί σε hands-on στο PTTL το 2017, οπότε πρόκειται για αναβάθμιση μιας ήδη γνωστής μικρής σειράς και όχι για εντελώς νέο είδος φλας.
Ένα hot shoe για τέσσερα συστήματα
Το νέο hybrid hot shoe ενσωματώνει πολλαπλές επαφές ώστε το ίδιο TT350II να υποστηρίζει TTL σε συμβατές μηχανές Canon, Nikon, Fujifilm και OM SYSTEM/Panasonic. Έτσι, όποιος δουλεύει με περισσότερα από ένα οικοσυστήματα μπορεί να χρησιμοποιεί την ίδια μονάδα αντί για ξεχωριστά φλας ανά κατασκευαστή. Η συγκεκριμένη συμβατότητα και οι διαθέσιμες λειτουργίες εξαρτώνται από το μοντέλο της μηχανής.
Οι φωτογραφικές μηχανές Sony χρησιμοποιούν το TT350II S με διαφορετική βάση. Η Godox αναφέρει επίσης υποστήριξη συγχρονισμού global shutter μόνο για την έκδοση Sony S, όχι για τη multi-brand έκδοση.
Έγχρωμη οθόνη, LED και μεγαλύτερη ελευθερία στο bounce
Η παλιά μονόχρωμη οθόνη αντικαθίσταται από έγχρωμη HD οθόνη, με πιο ευανάγνωστες ενδείξεις και χειρισμό από τα πλήκτρα και τον περιστροφικό επιλογέα. Δεν αλλάζει το φως της φωτογραφίας, αλλά μειώνει το ψάξιμο στις ρυθμίσεις στη μέση μιας φωτογράφισης.

Στο σώμα υπάρχει πλέον LED modeling light θερμοκρασίας 5300 K ±300 K, το οποίο βοηθά στην εστίαση σε σκοτεινό χώρο και δίνει μια ιδέα για την κατεύθυνση του φωτισμού πριν από τη λήψη. Δεν αντικαθιστά την έντονη, σύντομη λάμψη του φλας ούτε ένα ισχυρό συνεχές φωτιστικό για βίντεο.

Η κεφαλή γέρνει από -7° έως 120° και περιστρέφεται οριζόντια έως 270°, διευκολύνοντας τις ανακλάσεις σε οροφές ή τοίχους. Υπάρχουν ενσωματωμένη λευκή κάρτα bounce και διαχυτής ευρείας γωνίας.

Και πομπός και δέκτης στο Godox X
Το Godox Wireless X στα 2,4 GHz επιτρέπει στο TT350II να λειτουργεί τόσο ως πομπός όσο και ως δέκτης, με έως 32 κανάλια, τέσσερις ομάδες και δηλωμένη εμβέλεια περίπου 100 μέτρων σε κατάλληλες συνθήκες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να πυροδοτεί άλλα συμβατά φλας της εταιρείας ή να χρησιμοποιείται εκτός μηχανής σε μικρό setup πορτρέτου και προϊόντων.

Το οικοσύστημα περιλαμβάνει επίσης ειδικούς πομπούς όπως ο Godox XProII, χρήσιμους όταν θέλουμε να διαχειριζόμαστε φώτα εκτός μηχανής χωρίς να έχουμε το ίδιο το φλας επάνω της.
Ισχύς, αυτονομία και αξεσουάρ
Η μέγιστη ισχύς παραμένει GN36 (ISO 100). Το TT350II προσφέρει TTL, manual ισχύ από 1/1 έως 1/256, HSS έως 1/8000 δευτ. όπου υποστηρίζεται, συγχρονισμό πρώτης/δεύτερης κουρτίνας και λειτουργία Multi. Η κάλυψη zoom φτάνει στα 24–105mm σε ισοδύναμη κλίμακα full-frame, με προσαρμοσμένες ενδείξεις για ορισμένα συστήματα αισθητήρων.
Η τροφοδοσία γίνεται από δύο μπαταρίες AA, κατά προτίμηση NiMH. Η Godox δηλώνει περίπου 210 λάμψεις πλήρους ισχύος και επαναφόρτιση περίπου 2,5 δευτερολέπτων με NiMH 2500 mAh. Οι διαστάσεις είναι 144 × 65 × 37 χιλιοστά και το βάρος περίπου 216 γραμμάρια χωρίς μπαταρίες.
Για πιο στοχευμένο ή πιο απαλό φως υπάρχει συμβατότητα με τα προαιρετικά μαγνητικά αξεσουάρ AK-R1 mini, με τον κατάλληλο δακτύλιο προσαρμογής. Έτσι το μικρό φλας μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε πιο ελεγχόμενες λήψεις προϊόντων.

Τιμή και διαθεσιμότητα
Η τιμή αναφοράς στην αμερικανική αγορά είναι 84,90 δολάρια. Δεν εντοπίστηκε επιβεβαιωμένη επίσημη ευρωπαϊκή τιμή ή ημερομηνία κυκλοφορίας στην Ελλάδα.
Στην επίσημη σελίδα υπάρχει ειδική σημείωση ότι οι εκδόσεις εκτός της Sony S δεν μπορούν να διατεθούν ή να χρησιμοποιηθούν στις ΗΠΑ χωρίς προηγούμενη ρητή γραπτή άδεια της κατασκευάστριας. Η Godox δεν εξηγεί εκεί τον λόγο του περιορισμού. Η σημείωση αφορά τη δικαιοδοσία των ΗΠΑ και δεν αποτελεί ανακοίνωση περιορισμού για την ελληνική αγορά.
Περισσότερα εδώ.
Τι πιστεύουμε
Το πιο έξυπνο σημείο του TT350II δεν είναι η ισχύς του. Είναι ότι επιτέλους ένα τόσο μικρό TTL φλας μπορεί να ακολουθεί τον φωτογράφο σε διαφορετικά συστήματα χωρίς να χρειάζεται δεύτερη συσκευή. Για κάποιον που φωτογραφίζει με Canon στη δουλειά και Fujifilm στις προσωπικές εξορμήσεις, αυτό έχει πρακτική αξία.
Μας αρέσει και η προσθήκη του LED, ειδικά για ένα γρήγορο πορτρέτο ή μια φωτογραφία μικρού αντικειμένου, όπου θέλεις να πάρεις μια ιδέα από πού θα έρθει το φως. Η μεγαλύτερη κλίση της κεφαλής και ο ασύρματος έλεγχος κάνουν το μικρό φλας πιο χρήσιμο από ένα απλό εφεδρικό speedlight.
Αν όμως έχεις ήδη το πρώτο TT350 και σε καλύπτει, δεν αποκτάς περισσότερη ισχύ αγοράζοντας το νέο. Η αναβάθμιση έχει νόημα κυρίως για τη συμβατότητα, τον χειρισμό και το workflow. Και για όσους χρησιμοποιούν Sony, χρειάζεται προσοχή: εκεί δεν ισχύει το ίδιο multi-brand hot shoe.
Συχνές ερωτήσεις
Λειτουργεί το ίδιο Godox TT350II και σε Sony;
Όχι με την ίδια υβριδική βάση. Οι μηχανές Sony χρειάζονται την ξεχωριστή έκδοση TT350II S. Η multi-brand έκδοση απευθύνεται σε συμβατά συστήματα Canon, Nikon, Fujifilm και OM SYSTEM/Panasonic.
Είναι ισχυρότερο από το παλιό TT350;
Όχι ως προς τη δηλωμένη μέγιστη ισχύ: και οι δύο γενιές έχουν GN36 σε ISO 100. Οι βασικές αλλαγές είναι το hot shoe, η οθόνη, το modeling LED και οι διευρυμένες δυνατότητες ασύρματου ελέγχου.



