Google: Νέο AI μοντέλο αναγνωρίζει τα είδη άγριας ζωής!


Google: Νέο AI μοντέλο αναγνωρίζει τα είδη άγριας ζωής!

Η Google λανσάρει το νέο AI μοντέλο SpeciesNet που έχει σχεδιαστεί για να αναγνωρίζει είδη ζώων μέσω trail καμερών.

Το SpeciesNet είναι ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα το οποίο οι ερευνητές μπορούν να ενσωματώσουν σε συστήματα trail καμερών τοποθετημένες στη φύση για την αναγνώριση των ειδών που περνούν από μπροστά τους. Στην ουσία ενσωματώνει 2 μοντέλα AI, ένα για την αναγνώριση ζώων σε πλάνα από trail κάμερες που παρακολουθούν την άγρια ​​ζωή και ένα δεύτερο μοντέλο για την ταξινόμηση αυτών των ζώων σε συγκεκριμένα είδη.

Αυτό θα βοηθήσει ιδιαίτερα στην παρακολούθηση και ταξινόμηση άγνωστων ή σπάνιων ειδών μέσω καμερών που είναι τοποθετημένες σε απομακρυσμένες περιοχές. Σε αυτές τις περιοχές οι ερευνητές μαζεύουν μεγάλο όγκο από πλάνα και χρειάζονται πάρα πολύ χρόνο για να τα εξετάσουν όλα προσεκτικά. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ήδη από το 2019, οι βιολόγοι άγριας ζωής είχαν πρόσβαση στο SpeciesNet μέσω ενός εργαλείου που βασίζεται στο Google Cloud το οποίο ονομάζεται Wildlife Insights. Αυτό τους βοήθησε να αναγνωρίσουν αρκετά είδη αναλύοντας φωτογραφίες από κάμερες. Ωστόσο, τη Δευτέρα που μας πέρασε, το SpeciesNet της Google κυκλοφόρησε πλέον δημόσια για όλους ως μοντέλο ανοιχτού κώδικα.

Η Google λέει ότι το SpeciesNet εκπαιδεύτηκε σε πάνω από 65 εκατομμύρια εικόνες (δημόσια διαθέσιμες) από οργανισμούς όπως το Smithsonian Conservation Biology Institute, Wildlife Conservation Society, το North Carolina Museum of Natural Sciences και Zoological Society of London. Το SpeciesNet συνδυάζει δεδομένα που συλλέγονται και στη συνέχεια είναι σε θέση να κάνει μια πρόβλεψη για κάθε ζώο που αναγνωρίζει καταγράφοντας υψηλό ποσοστό ακρίβειας. Μπορεί να ταξινομήσει ζώα σε έως και 2.000 διαφορετικές κατηγορίες (όπως θηλαστικά κλπ). Ωστόσο, είναι σε θέση να αναγνωρίζει και αντικείμενα εκτός από ζώα (για παράδειγμα οχήματα η άλλα) ώστε να αποφεύγεται η σύγχυση στην ταξινόμηση.

00,cds163:164,t2411,p103:0767,c240:0000,ae9:1,10246:9752

Το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (ή WWF όπως είναι γνωστό) λέει ότι το SpeciesNet μπορεί να αναγνωρίσει ένα ευρύ φάσμα ειδών με αξιοσημείωτη ακρίβεια. Ανιχνεύει το 99,4% των εικόνων που περιέχουν ζώα και όταν το μοντέλο προβλέπει την παρουσία ενός ζώου, κάνει ταξινόμηση με ακρίβεια σε ποσοστό 98,7%.

Σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε, το SpeciesNet είναι διαθέσιμο (open-source) εδώ.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.