Art Camera: η μηχανή της Google που ψηφιοποιεί έργα τέχνης σε τεράστια ανάλυση


Art Camera: η μηχανή της Google που ψηφιοποιεί έργα τέχνης σε τεράστια ανάλυση

H Google, εκτός των άλλων δραστηριοτήτων της, κινείται και στον χώρο της τέχνης και ειδικά στη διάδοση και διάσωση της.

Το Google Cultural Institute έχει αναλάβει να ψηφιοποιεί έργα τέχνης και μέχρι στιγμής έχει δημιουργήσει μία βάση 1200 έργων, τα οποία έχουν σκαναριστεί σε πολύ υψηλή ανάλυση.

Τα 1.000 από αυτά τα έργα έχουν ψηφιοποιηθεί με τη βοήθεια της Art Camera, που η Google έφτιαξε για ακριβώς αυτό τον σκοπό.

Η Art Camera, είναι μία ρομποτική μηχανή, η οποία έχει βοηθήσει την επιτάχυνση της διαδικασίας ψηφιοποίησης ενός έργου, μειώνοντας τον χρόνο που χρειάζονταν από σχεδόν μία ημέρα σε περίπου 30 λεπτά. Διαθέτει τεχνολογία laser και sonar ώστε να εξασφαλίζεται ότι η εστίαση σε κάθε πινελιά ενός πίνακα είναι σωστή.

Η λειτουργία της κάμερας είναι απλή. Τοποθετείται μπροστά από ένα πίνακα που βρίσκεται σε ένα τοίχο και ο χειριστής της αναλαμβάνει να σημαδέψει κάθε γωνία του έργου. Με αυτό τον τρόπο η κάμερα μπορεί να ξέρει πόσο μεγάλο είναι το έργο και ξεκινάει τη λειτουργία της, μετακινούμενη εκατοστό εκατοστό ώστε να βγάζει εξαιρετικά κοντινές φωτογραφίες του πίνακα.

Οι φωτογραφίες στέλνονται στη Google και εκεί μετά από μερικές ώρες προκύπτει η τελική εικόνα, μεγέθους ενός gigapixel.

Η Art Camera δεν λειτουργεί με τρσιδιάστατα αντικείμενα, όπως π.χ. γλυπτά, αλλά είναι ιδανική για τη ψηφιοποίηση πινάκων ζωγραφικής.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 20 Art Cameras και διατίθενται σε ιδρύματα και μουσεία τέχνης για την ψηφιοποίηση των έργων που έχουν στους χώρους τους.

Μπορείτε να δείτε όλα τα έργα που έχουν ψηφιοποιηθεί μέχρι στιγμής εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Art Camera Google

Πηγή:

Google
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!