Η Google παρουσιάζει το “Learning Light”: Ένα δωρεάν διαδραστικό εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης για να μάθεις το φως


Η Google παρουσιάζει το “Learning Light”: Ένα δωρεάν διαδραστικό εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης για να μάθεις το φως

Η Google επεκτείνει τις δυνατότητες του Arts & Culture Lab με νέα πειραματικά εργαλεία που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη, προσφέροντας μια ξεχωριστή εμπειρία μάθησης για όσους ενδιαφέρονται για τον φωτισμό και τον ρόλο του στη δημιουργική απεικόνιση.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νέα εργαλεία είναι το Learning Light, μια διαδραστική πλατφόρμα που σχεδιάστηκε από τον καλλιτέχνη Jack Wild, σε συνεργασία με την ομάδα του Google Arts & Culture Lab.

Τι είναι το Learning Light

Το Learning Light δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε φωτογράφους, αλλά λειτουργεί σαν ένα ψηφιακό “φωτογραφικό στούντιο”, ιδανικό για όσους θέλουν να κατανοήσουν καλύτερα το φως. Μέσα από θεματικά μαθήματα, πειράματα και ελεύθερη εξερεύνηση, ο χρήστης μπορεί να μάθει πρακτικά πώς επηρεάζει το φως κάθε πτυχή μιας εικόνας. Το εργαλείο ενσωματώνει chatbot τεχνητής νοημοσύνης που καθοδηγεί τον χρήστη βήμα-βήμα, αλλά και ένα διαδραστικό περιβάλλον ελέγχου φωτισμού με sliders για παραμέτρους όπως ένταση, κατεύθυνση, χρώμα, σχήμα και εστίαση.

Διαδραστικά μαθήματα φωτισμού

Η πλατφόρμα προσφέρει δύο βασικές επιλογές: είτε να ακολουθήσει κανείς τη σειρά των εκπαιδευτικών ενοτήτων με τη βοήθεια του AI, είτε να πειραματιστεί ελεύθερα στο εικονικό στούντιο. Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του props όπως μια αρθρωτή φιγούρα και φυτά, και μπορεί να επιλέξει διαφορετικά backdrops.

Το Learning Light περιλαμβάνει οκτώ θεματικές ενότητες:

  • Ένταση φωτός
  • Χρωματική θερμοκρασία και απόχρωση
  • Σχήμα και κατεύθυνση φωτός
  • Απόσταση και θέση φωτιστικών
  • Εστίαση (focus)
  • Διαμόρφωση σκηνικού
  • Δημιουργία ατμόσφαιρας (mood)
  • Πτώση φωτός (falloff) και penumbra

Μέσα από αυτές τις ενότητες, ο χρήστης κατανοεί πώς αλλάζουν οι σκιές και η φωτεινότητα ανάλογα με τη γωνία ή την απόσταση του φωτισμού, πώς χρωματιστά φώτα μπορούν να δημιουργήσουν rim light, αλλά και τη διαφορά μεταξύ σκληρού και απαλού φωτός.

Μαθήματα βασισμένα σε ιστορικά έργα τέχνης

Πέρα από τα βασικά, το εργαλείο προσφέρει και τέσσερις ειδικές ενότητες που βασίζονται σε διάσημα έργα τέχνης, όπως ο πίνακας “Nighthawks” (1942) του Edward Hopper, αναλύοντας πώς ο φωτισμός διαμορφώνει την ατμόσφαιρα και το νόημα μιας εικόνας.

Οι περιορισμοί της πλατφόρμας

Σύμφωνα με την αναφορά του DPReview, το Learning Light έχει κάποιους περιορισμούς. Οι διαθέσιμες επιλογές σε props είναι περιορισμένες, δεν μπορεί κανείς να αλλάξει απευθείας τη θέση των φωτιστικών πηγών (παρά μόνο τη θέση του αντικειμένου σε σχέση με αυτές), ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα χρήσης softbox ή άλλων διαχυτών φωτός.

Συμπέρασμα

Παρά τους περιορισμούς του, το Learning Light αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο και δωρεάν εργαλείο για φωτογράφους, βιντεογράφους, κινηματογραφιστές και κάθε δημιουργό οπτικού περιεχομένου. Ο συνδυασμός διαδραστικής μάθησης, τεχνητής νοημοσύνης και εικονικού περιβάλλοντος το καθιστά μια αξιόλογη εκπαιδευτική εμπειρία, ειδικά για όσους θέλουν να πειραματιστούν με τον φωτισμό σε πρακτικό επίπεδο.

Το Learning Light είναι διαθέσιμο δωρεάν μέσω της πλατφόρμας Google Arts & Culture. Πειραματιστείτε ελεύθερα εδώ!

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Google
author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.