Η Google Ενσωματώνει Αυτόματα Υδατογραφήματα στις AI-Επεξεργασμένες Φωτογραφίες


Η Google Ενσωματώνει Αυτόματα Υδατογραφήματα στις AI-Επεξεργασμένες Φωτογραφίες

Η αυθεντικότητα των εικόνων και η διαφάνεια στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης στον κόσμο της ψηφιακής εικόνας.

Μετά από πρωτοβουλίες όπως η Content Authenticity Initiative (CAI) της Adobe και η Camera Authenticity Solution της Sony, η Google προχωρά στη δική της λύση: την αυτόματη προσθήκη υδατογραφημάτων (watermark) σε φωτογραφίες που έχουν δεχτεί επεξεργασία με το Magic Editor του Google Photos.

To SynthID και η Νέα Πολιτική της Google

Η Google ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόζει το SynthID, ένα σύστημα αόρατης υδατογράφησης που δημιουργήθηκε από την DeepMind, σε όλες τις εικόνες που υποβάλλονται σε επεξεργασία μέσω του εργαλείου Reimagine στο Magic Editor.

Το SynthID ενσωματώνει έναν ανεπαίσθητο ψηφιακό υδατογράφημα σε εικόνες, βίντεο, ήχο και κείμενο, επιτρέποντας τον εντοπισμό τους ως περιεχόμενο που έχει δημιουργηθεί ή τροποποιηθεί μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται ήδη στις εικόνες που παράγονται από το Imogen, το μοντέλο κειμένου-σε-εικόνα της Google, καθώς και σε κείμενα που παράγονται από AI.

Πόσο Αποτελεσματικό θα Είναι;

Παρόλο που το SynthID μπορεί να ανιχνεύει πολλές AI τροποποιήσεις, η Google παραδέχεται ότι μικρές αλλαγές – όπως η αλλαγή του χρώματος ενός μικρού λουλουδιού στο φόντο μιας φωτογραφίας – μπορεί να μην είναι ανιχνεύσιμες. Επιπλέον, το υδατογράφημα δεν θα είναι ορατό.

Για να διαπιστώσει κάποιος εάν μια εικόνα έχει υποστεί επεξεργασία με AI, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το εργαλείο “About this image” της Google, το οποίο είναι προσβάσιμο μέσω Circle to Search ή Google Lens. Ωστόσο, αυτό απαιτεί αρκετά βήματα και είναι αμφίβολο εάν οι περισσότεροι χρήστες θα αφιερώνουν χρόνο για να ελέγξουν την προέλευση μιας εικόνας.

Το Ζήτημα της Συμβατότητας με Άλλα Συστήματα

Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι ότι το SynthID λειτουργεί ανεξάρτητα από το Content Credentials της Adobe και το CAI. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν διαφορετικά συστήματα ανίχνευσης AI τροποποιήσεων, χωρίς σαφή ένδειξη για το πώς – ή αν – θα συνεργάζονται μεταξύ τους.

Η κίνηση της Google αποτελεί ένα βήμα προς μεγαλύτερη διαφάνεια στην ψηφιακή επεξεργασία εικόνων, αλλά εγείρει και ερωτήματα σχετικά με την πρακτική της εφαρμογή και την εναρμόνιση των διαφορετικών προτύπων που αναπτύσσονται στην αγορά.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Google
author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.