Η φάτσα μίας GoPro λιώνει καταγράφοντας ενεργό ηφαίστειο από πολύ κοντά


Η φάτσα μίας GoPro λιώνει καταγράφοντας ενεργό ηφαίστειο από πολύ κοντά

Σε αυτό έχει συντελέσει η έκρηξη της παρουσίασης ιπτάμενων drones. Ένα από τα πιο γνωστά είναι το DJI Phantom 2, το οποίο είναι αρκετά οικονομικό και εύκολο στην χρήση.

O Eric Cheng, Director of Aerial Imaging της DJI, μαζί με τον φωτογράφο Ragnar Th. Sigurdsson επισκέφτηκαν το ηφαιστειακό σύστημα Bardarbunga στην Ισλανδία, με σκοπό να καταγράψουν πλάνα της ηφαιστειακής δραστηριότητας.
Πριν περίπου ένα μήνα ανάμεσα στα ηφαίστεια Bardarbunga και Askja, παρατηρήθηκε έντονη δραστηριότητα και οι δύο φωτογράφοι αφού εξασφάλισαν από τις αρχές τις απαραίτητες άδειες πλησίασαν στην περιοχή στα 2 χιλιόμετρα από το σημείο (οδήγησαν περίπου 15 ώρες από το Ρέικιαβικ).
Ο Cheng πέταξε το DJI Phantom 2, ξεκίνησε να καταγράφει την καυτή λάβα, αποθηκεύοντας τα πλάνα τοπικά μέσω ασύρματης σύνδεσης για την περίπτωση που το drone δεν τα κατάφερνε να γυρίσει πίσω και
Στο δεύτερο πέρασμα του drone ο Cheng προσπάθησε να πλησιάσει ακόμα πιο κοντά στον κρατήρα αλλά μιας και το drone έβγαινε εκτός εμβέλειας αυτομάτως γυρνούσε στο σημείο απογείωσης (δικλείδα ασφαλείας του drone). Οι παρόντες αστυνομικοί απαγόρεψαν την μετακίνηση του αυτοκινήτου πιο κοντά και του εξήγησαν ότι αν ήθελε μπορούσε να περπατήσει πιο κοντά (αν και τον συμβούλεψαν να μην το κάνει). Έτσι ο Cheng, χρησιμοποιώντας μάσκα και μπότες, αναγκάστηκε να περπατήσει ακόμα ένα χιλιόμετρο πιο κοντά στο ηφαίστειο για να πάρει τα πλάνα που ήθελε.
Με αυτό τον τρόπο το drone πλησίασε πολύ κοντά στον κρατήρα. Κάθε φορά που πετούσε πάνω από την καλντέρα το σήμα του video και ο έλεγχος χανόταν (μάλλον λόγω του στατικού ηλεκτρισμού και της ηφαιστειακής σκόνης). Στο τελευταίο πέρασμα του drone το σήμα του video χάθηκε εντελώς, με αποτέλεσμα ο Cheng να αποσύρει το drone στην βάση του.
Τότε ανακάλυψε ότι το μπροστινό τμήμα της GoPro που βρισκόταν στο drone είχε λιώσει.

Δείτε παρακάτω το video με τα εντυπωσιακά πλάνα που κατέγραψε ο Cheng αλλά και το video από τα παρασκήνια της προσπάθειας του.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Wired
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!