Η Guardian επέλεξε τον κορυφαίο φωτογράφο της χρονιάς που πέρασε


Η Guardian επέλεξε τον κορυφαίο φωτογράφο της χρονιάς που πέρασε

Η εφημερίδα δέχεται καθημερινά χιλιάδες φωτογραφίες που αντανακλούν όλο το εύρος των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, από αθλητικές και παπαράτσι φωτογραφίες μέχρι εικόνες της τρέχουσας επικαιρότητας. Η Guardian συνεργάζεται με μερικά από τα κορυφαία ειδησεογραφικά πρακτορεία του πλανήτη,ανάμεσα στα οποία συναντάμε το Reuters, το Getty images και το Associated Press. Αυτός είναι ο τρόπος που επέλεξε η εφημερίδα για να στρέψει για λίγο τα φώτα της δημοσιότητας στους αφανείς ήρωες, οι οποίοι πολλές φορές με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής, δημιουργούν εικόνες που όχι μόνο μας ενημερώνουν αλλά και μας συγκινούν βαθύτατα.

Ο πολυβραβευμένος Σέρβος φωτογράφος Goran Tomasevic ξεκίνησε την καριέρα του στην “Politika”, την παλαιότερη εφημερίδα της Γιουγκοσλαβίας κατά τη διάρκεια του πολέμου που δίχασε τη χώρα. Το 1996 ξεκίνησε τη συνεργασία του με το Reuters συνεχίζοντας να καλύπτει τη συνεχιζόμενη ένταση στη γενέτειρα του, το Βελιγράδι, αλλά και στο Κόσοβο. Από τότε έχει φωτογραφίσει συρράξεις σχεδόν σε όλο τον κόσμο (Βαλκάνια, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη, Συρία). Σε αυτόν ανήκει μια από τις φωτογραφίες που συνδέθηκαν άρρηκτα με την Αμερικάνικη εισβολή στο Ιράκ το 2003: αυτή ενός Αμερικανού πεζοναύτη που παρακολουθεί την αποκαθήλωση ενός αγάλματος του Σαντάμ Χουσεΐν. Σήμερα, μετά από μια πορεία 20 χρόνων, είναι ο επικεφαλής φωτογράφος του Reuters για την περιοχή της Ανατολικής Αφρικής και η βάση του είναι πια στο Ναϊρόμπι.

Ο Tomasevic ελπίζει ότι δείχνοντας με τις εικόνες του στον κόσμο τη βία και την ωμότητα που συνοδεύει τις διαμάχες που μαίνονται σε όλο τον πλανήτη, ίσως οι άνθρωποι καταλάβουν τι συμβαίνει και σταματήσουν να σκοτώνονται κάθε μέρα. Μπορείτε να διαβάσετε τις ιστορίες που συνοδεύουν τις αποστολές του όπως τις περιγράφει ο ίδιος, στο blog του.

Δείτε μια πρόσφατη συνέντευξη του:

Αυτές είναι μερικές από τις φωτογραφίες του για το 2013:

Κτίριο που καίγεται μετά από αεροπορική επίθεση στην περιοχή Ain Tarma της Δαμασκού, τον Ιανουάριο του 2013

Guardian Goran Tomasevic 2

Μαχητές του ελεύθερου Συριακού στρατού τρέχουν να καλυφτούν στη διάρκεια μάχης στην περιοχή Ain Tarma της Δαμασκού

Guardian Goran Tomasevic 3

Ένας χριστιανός Ορθόδοξος περπατά ανάμεσα στις διάσημες μονολιθικές πέτρινες εκκλησίες που συναντάμε στην πόλη Lalibela της Αιθιοπίας

Guardian Goran Tomasevic 4

Ένας άντρας προσεύχεται έξω από μια εκκλησία στην παραγκούπολη Kibera στο Ναϊρόμπι, στη διάρκεια αγρύπνιας για τα θύματα της επίθεσης στο εμπορικό κέντρο Westgate της πόλης, το Σεπτέμβριο του 2013

Guardian Goran Tomasevic 5

Ένα κοριτσάκι τρέχει για να προφυλαχθεί, στο εμπορικό κέντρο Westgate όπου συνέβη η αιματηρή επίθεση

Guardian Goran Tomasevic 4k

Ένας άντρας κρατάει στην αγκαλιά του το γιο του στον καταυλισμό των Ηνωμένων Εθνών στην πρωτεύουσα του Νότιου Σουδάν Juba, το Δεκέμβριο του 2013

Guardian Goran Tomasevic 6

Άντρας της φυλής Dinka με το τουφέκι του τύπου AK47 σε έναν καταυλισμό βοσκών κοντά στην πόλη Rumbek, βοριοδυτικά της πρωτεύσουσας Juba, στο Νότιο Σουδάν.

Guardian Goran Tomasevic 7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

The Guardian
author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!