“Ελληνικές Θάλασσες”, έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη


“Ελληνικές Θάλασσες”,  έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη

Η έκθεση μας υπόσχεται ένα ταξίδι στην ιστορία της φωτογραφίας με ξεναγούς τις ασπρόμαυρες απεικονίσεις του γαλάζιου στοιχείου. Θα ταξιδέψουμε, μέσα από τη ματιά σπουδαίων Ελλήνων και ξένων φωτογράφων (ανάμεσα στους οποίους ο Φρεντ Μπουασονά, η Βούλα Παπαϊωάννου, ο Σπύρος Μελετζής, η Nelly) στη θαλασσινή Ελλάδα , από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι και τις μέρες μας.

Μέσα από τις 350 περίπου φωτογραφίες της έκθεσης μπορούμε να δούμε τη σχέση των ανθρώπων με τη θάλασσα, τον τρόπο ζωής στις παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές, την ανάπτυξη της ναυσιπλοΐας στο πέρασμα των αιώνων καθώς και τον περίπλου των ελληνικών νησιών από τους πρώτους περιηγητές έως τον μαζικό τουρισμό.

Οι φωτογραφίες, που προέρχονται από αρχεία και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού, είναι χωρισμένες σε 5 χρονολογικές ενότητες:
1. Η θάλασσα στη φωτογραφία του 19ου αιώνα. Μια συμπτωματική παρουσία
2. Η θάλασσα ως αντανάκλαση της ανθρώπινης δραστηριότητας στις αρχές του 20ου αιώνα. Η μαγεία του στιγμιότυπου
3. Η φωτογραφική αποτύπωση της θάλασσας στα χρόνια του Μεσοπολέμου. Απόπειρες καλλιτεχνικής έκφρασης
4. Η στροφή προς το θαλασσινό τοπίο στα μεταπολεμικά χρόνια. Το Αιγαίο ως αναπαράσταση και αίσθηση
5. Η μακρινή θέα της θάλασσας στη σύγχρονη φωτογραφία

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Διεθνούς Συνάντησης των Επιμελητών Φωτογραφικών Συλλογών και Μουσείων, γνωστή ως Oracle και εντάσσεται στο εκθεσιακό πρόγραμμα του Athens Photo Festival 2013. Η επιμέλειά της έχει γίνει από την Φανή Κωνσταντίνου και την Αλίκη Τσίργιαλου (επιμελήτριες του Φωτογραφικού Αρχείου Μουσείου Μπενάκη), καθώς και από τον Κωστή Αντωνιάδη (καθηγητή φωτογραφίας στο Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του T.E.I. Αθήνας).

Την έκθεση συνοδεύει το δίγλωσσο φωτογραφικό λεύκωμα “Ελληνικές Θάλασσες. Ένα φωτογραφικό ταξίδι μέσα στο χρόνο/ Greeek Seas. A photographic journey in time”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΛΙΣΣΑ. Περιλαμβάνει 300 περίπου φωτογραφίες, προλόγους από τους επιμελητές της έκθεσης, καθώς και κείμενο του ιστορικού Σπύρου Ασδραχά σχετικό με τη ζωή στα ελληνικά νησιά.

Αφοί Ζαχαριάδη-Ο μικρός βαρκάρης, περ. 1900

benaki mikros varkaris

Δημήτρης Χαρισιάδης-Κάλυμνος, 1950

benaki mikros me sfouggari

Βούλα Παπαϊωάννου-Σκύρος, 1950-1955

benaki voula papaioannou

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!