Ένα από τα δύο εξώφυλλα περιοδικού, είναι φωτογραφία που δημιουργήθηκε μέσω τεχνητής νοημοσύνης!


Ένα από τα δύο εξώφυλλα περιοδικού, είναι φωτογραφία που δημιουργήθηκε μέσω τεχνητής νοημοσύνης!

Ένα γαλλικό περιοδικό φωτογραφίας, δημοσίευσε στο νέο του εξώφυλλό εικόνα που δημιουργήθηκε μέσω τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Το γαλλικό περιοδικό Réponses Photo, ασχολείται αποκλειστικά με τη φωτογραφία. Δημοσίευσε σε ένα εξώφυλλό του μια εικόνα που δημιουργήθηκε μέσω τεχνητής νοημοσύνης (AI), σε μια προσπάθεια να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ικανότητα της τεχνολογίας αυτής να ξεγελάει το ανθρώπινο μάτι. Το τεύχος Μαρτίου 2023 του Réponses Photo, αναφέρει ότι περιλαμβάνει μια φωτογραφία ενός ηλικιωμένου ναύτη τη νύχτα μπροστά στο σκάφος του, τραβηγμένη με μια αναλογική κάμερα medium format. Ενώ το εξώφυλλο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2023, περιλαμβάνει μια φωτογραφία που αναφέρει ότι τραβήχτηκε από τον φωτογράφο Raymond Depardon στη Χιλή. Δείτε παρακάτω τα 2 τεύχη:

Το εξώφυλλο Μαρτίου 2023.

Το εξώφυλλο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2023.

Και τώρα σας έχουμε ένα μικρό κουίζ. Ένα από τα 2 εξώφυλλα, παρουσιάζει φωτογραφία που έχει δημιουργηθεί από το γνωστό λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης (AI) Midjourney. Μπορείτε να διακρίνετε την πραγματική φωτογραφία από την ψεύτικη; Λοιπόν, η ψεύτικη φωτογραφία είναι αυτή με τον ηλικιωμένο ναύτη στο τεύχος Μαρτίου 2023. Μπορέσατε να το διακρίνετε; Στην πραγματικότητα, αυτή η φωτογραφία δημιουργήθηκε από το Midjourney, όταν του δόθηκε η εξής εντολή κειμένου: “φωτογραφία ενός ηλικιωμένου ναύτη τη νύχτα μπροστά στο σκάφος του, τραβηγμένη με αναλογική κάμερα μεσαίου φορμά”. Το περιοδικό, επίτηδες δε δηλώνει στο εξώφυλλο ότι η εικόνα δημιουργήθηκε μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Και το έκανε για τον λόγο που αναφέραμε παραπάνω, για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ικανότητα της τεχνολογίας αυτής να ξεγελάει το ανθρώπινο μάτι. Ο αρχισυντάκτης του Réponses Photo Thibaut Godet, αναφέρει το εξής:

Πίσω από το νέο πρωτοσέλιδο, θέλαμε να δείξουμε πόσο έχουν εξελιχθεί αυτή η τεχνολογία τους τελευταίους μήνες. Έχει εξελιχθεί τόσο, που πλέον μπορεί να σε ξεγελάσει πολύ εύκολα. Έτσι, ο αναγνώστης συνήθως δε θα διακρίνει αμέσως ότι η εικόνα δημιουργήθηκε από λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης.

Μέχρι να δημιουργήσει την συγκεκριμένη εικόνα από το Midjourney, o Godet αναφέρει ότι έκανε 300 διαφορετικές δοκιμές, μέχρι να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα που θα μπερδέψει τους αναγνώστες.

Ήθελα να φτιάξω μια εικόνα, που να μοιάζει με τις σπουδαίες φωτογραφίες που χρησιμοποιούμε συνήθως στο εξώφυλλο. Η εικόνα έπρεπε επίσης να απεικονίσει το κύριο θέμα αυτού του τεύχους, που σχετίζεται με τις νέες προκλήσεις της νυχτερινής φωτογραφίας. Το Midjourney ωστόσο, εξακολουθεί να δυσκολεύεται να δημιουργήσει απόλυτα ρεαλιστικά μάτια, αλλά και να βάλει τον σωστό αριθμό δακτύλων σε ένα χέρι.

Τα αποτελέσματα εξακολουθούν να είναι εκπληκτικά και νομίζω ότι στο μέλλον, τα μέσα ενημέρωσης μπορεί να ξεγελιούνται από την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης.

Μια δήλωση του Godet πάντως, ακούγεται τρομαχτική. Ο Godet, πιστεύει ότι δε θα αργήσει η μέρα που κάποιος αναγνώστης του Réponses Photo θα κερδίσει έναν διαγωνισμό φωτογραφίας (του περιοδικού), με εικόνα που δημιουργήθηκε μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Εσείς τι γνώμη έχετε; Πλησιάζουμε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, να μπορούν να ξεγελάσουν οι φωτογραφίες τεχνητής νοημοσύνης τα έμπειρα μάτια επαγγελματιών φωτογράφων ή μιας κριτικής επιτροπής;

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

AI

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!