Φωτογραφία από κάμερα υψηλής ταχύτητας αποκαλύπτει πώς λειτουργούν τα αλεξικέραυνα!


Φωτογραφία από κάμερα υψηλής ταχύτητας αποκαλύπτει πώς λειτουργούν τα αλεξικέραυνα!

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια κάμερα που καταγράφει 40.000 καρέ ανά δευτερόλεπτο, για να τραβήξουν μια νέα φωτογραφία που αποκαλύπτει πώς συμπεριφέρονται τα αλεξικέραυνα.

Η καταπληκτική εικόνα δείχνει τη στιγμή που διάφορα αλεξικέραυνα προσπαθούν να συνδεθούν με τον κεραυνό που πέφτει βροντερά από τον ουρανό από πάνω.

Ο Marcelo Saba, ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών (INPE) της Βραζιλίας, και ο υποψήφιος διδάκτορας Diego Rahomonn είχαν την τύχη να στήσουν την κάμερά τους ακριβώς στο σωστό σημείο για να τραβήξουν την εικόνα, για την ερευνητική τους εργασία.

“Η εικόνα τραβήχτηκε ένα καλοκαιρινό βράδυ στο Σάο Ζοζέ ντος Κάμπος (Βραζιλία), ενώ ένας αρνητικά φορτισμένος κεραυνός πλησίαζε το έδαφος με ταχύτητα 370 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο”, εξηγεί ο Saba σε δελτίο τύπου.

“Όταν βρισκόταν μερικές δεκάδες μέτρα από το επίπεδο του εδάφους, τα αλεξικέραυνα και τα ψηλά αντικείμενα στις κορυφές των κοντινών κτιρίων παρήγαγαν θετικές εκκενώσεις προς τα πάνω, που ανταγωνίζονταν για να συνδεθούν με το προς τα κάτω χτύπημα.

“Η τελική εικόνα πριν από τη σύνδεση λήφθηκε 25 χιλιοστά του δευτερολέπτου πριν ο κεραυνός χτυπήσει ένα από τα κτίρια”.

Η εικόνα προέρχεται στην πραγματικότητα από ένα βίντεο, που καταγράφηκε με 40.00 καρέ ανά δευτερόλεπτο, και όταν αναπαράγεται σε αργή κίνηση δείχνει ότι ο κεραυνός συνδέεται στην πραγματικότητα με μια καπνοδόχο στην κορυφή ενός από τα κτίρια και όχι με ένα από τα 30 αλεξικέραυνα που βρίσκονται στην περιοχή.

Κατά μέσο όρο, το 20% όλων των κεραυνών περιλαμβάνει ανταλλαγή ηλεκτρικών εκκενώσεων μεταξύ των νεφών και του εδάφους, ενώ το υπόλοιπο 80% συμβαίνει στο εσωτερικό των νεφών.

“Οι κεραυνοί μπορεί να έχουν μήκος έως και 100 χιλιόμετρα και να μεταφέρουν ρεύματα τόσο ισχυρά όσο 30.000 αμπέρ, που ισοδυναμούν με το ρεύμα που χρησιμοποιούν ταυτόχρονα 30.000 λαμπτήρες των 100 Watt”, λέει ο Saba.

“Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ρεύμα μπορεί να φτάσει τα 300.000 αμπέρ. Η θερμοκρασία ενός τυπικού κεραυνού είναι 30.000 βαθμοί Κελσίου, πέντε φορές η θερμοκρασία της επιφάνειας του Ήλιου”.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Εικόνα: Diego Rhamon/INPE

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

PetaPixel

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!