HIPA: Ανακοινώθηκε ο νικητής για τα 120.000 δολάρια, αντιδράσεις για την φωτογραφία του


<span  data-src=HIPA: Ανακοινώθηκε ο νικητής για τα 120.000 δολάρια, αντιδράσεις για την φωτογραφία του" class="align-middle mt-auto mb-auto" />

Ο μεγάλος διαγωνισμός φωτογραφίας του Ντουμπάι, HIPA (Hamdan International Photography Award), ανακοίνωσε τους μεγάλους νικητές του.

Μεγάλος νικητής και αποδέκτης του χρηματικού επάθλου των 120.000 δολαρίων είναι ο Μαλαισιανός Edwin Ong Wee Kee, με την φωτογραφία πορτραίτου μίας μητέρας με τα δύο παιδιά της από το Βιετνάμ.

To θέμα του διαγωνισμού ήταν η λέξη HOPE (ελπίδα) και όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού ο Edwin Ong Wee Kee επιλέχτηκε ως νικητής “για τη φωτογραφία του με την οποία αποτύπωσε μια έντονη ανθρωπιστική στιγμή. Τα συναισθήματα μιας βιετναμέζικης μητέρας της οποίας η διαταραχή της ομιλίας δεν την εμποδίζει να αισθάνεται ελπίδα και να προβάλλει μια αίσθηση δύναμης για τα παιδιά της”.

Μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων ο φωτογράφος και ιδρυτής του περιοδικού Street Photo BD Magazine Ab Rashid δημοσίευσε μία εικόνα που δείχνει την συγκεκριμένη γυναίκα να ποζάρει σε μία ομάδα φωτογράφων, σε από ότι φαίνεται ένα οργανωμένο workshop. Ο Rashid υποστηρίζει ότι ο φωτογράφος έβγαλε τη νικήτρια φωτογραφία τη συγκεκριμένη στιγμή.

Σύμφωνα με την Petapixel η συγκεκριμένη μητέρα με τα δύο της παιδιά πλησίασε το γκρουπ των φωτογράφων για να ποζάρει για χρήματα, ενώ η ιστοσελίδα PDNPulse γράφει ότι νικητής, Edwin Ong Wee Kee είπε ότι “η λήψη της γυναίκας και των παιδιών της έγινε στο πλάι του δρόμου και δεν σχεδιάστηκε αλλά ωφείλεται σε μία απρόβλεπτη στάση”.

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός δεν έχει κάποιο όρο για να μην στέλνονται εικόνες σκηνοθετημένες, οπότε δεν έχει παραβιαστεί κάποιος όρος συμμετοχής, παρόλα αυτά πολλές είναι οι αντιδράσεις φωτογράφων.

Από τη μεριά του ο φωτογράφος δεν έχει κάνει κάποια δήλωση σχετικά.

Περνάμε στα υπόλοιπα βραβεία, ενώ προς το παρόν δεν έχουμε τις εικόνες των άλλων νικητών.

Στα ειδικά βραβεία του διαγωνισμού το βραβείο ‘Photography Appreciation Award’ πήγε στον Βρετανό Tim Flach για το φωτογραφικό του έργο για τη φύση και το περιβάλλον.

Το βραβείο Photography Content Creator Award πήγε στον Tom Ang για τον ρόλο του στην εκπαίδευση, με την έκδοση πάνω από 40 βιβλία για τη φωτογραφία, μεταφρασμένα σε 20 γλώσσες.

Το βραβείο Emerging Person in Photography Award πήγε στον Yousef Al Habshi από τα Εμιράτα για το φωτογραφικό του έργο, ειδικά στο τομέα της macro και micro φωτογραφίας.

H πρώτη θέση στα βραβεία Hope πήγε στον Fanny Octavianus από την Ινδονησία, με δεύτερο τον Muhammad Fahrur Rasyid από την ίδια χώρα και τρίτο τον Wissam Nassar από την Παλαιστίνη.

Στα γενικά βραβεία νικητής στην κατηγορία έγχρωμων εικόνων ο Chen-Kuang Chen από την Ταιβάνενώ στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες πρώτος ο Aun Raza από τη Γαλλία.

Στα Portfolio Awards η πρώτη θέση πήγε στον Παλαιστίνιο Haitham Nouraldin.

Τέλος στην νέα κατηγορία για βίντεο από αέρος ο νικητής ήταν ο Florian Ledoux από τη Γαλλία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

2 σχόλια

  • #
    1

    Η συγκεκριμένη φωτογραφία, πέρα από το αν είναι ή όχι στημένη, μου είναι αισθητικά παντελώς αδιάφορη.
    Σύνθεση αδιάφορη, φωτισμός αδιάφορος, ένταση, συναίσθημα, ή αποτύπωση της στιγμής πουθενά. Αρκεί μια απλή σύγκριση με την σχετική φωτογραφία της Dorothea Lange, “Migrant Mother” του 1936, για να φανερωθεί η αδυναμία της.
    Αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά, θα διακρίνει ότι τόσο το βλέμμα της μητέρας όσο και του μωρού αποπνέουν μια αίσθηση βαρεμάρας…
    Μάλιστα θα στοιχημάτιζα ότι την είχαν στημένη την γυναίκα καμιά ώρα εκεί, να την φωτογραφίζουν σαν να ήταν κανένας πιγκουίνος…
    Τελικώς εγείρονται ερωτήματα για το πως τέτοιου χαμηλού επιπέδου φωτογραφίες, φτάνουν στο να αποσπάσουν μεγάλες διακρίσεις…

  • #
    1

    Επιτέλους και κάποιος “βλέπει” (και σχολιάζει) όπως ΕΙΝΑΙ την “αληθοφάνεια” και την αισθητική της συγκεκριμένης φωτογραφίας, και -δικαίως- αναρωτιέται πως είναι δυνατών να περνούν τέτοιες φωτογραφίες από την-όποια “έγκυρη” κριτική επιτροπή. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες-θεατές “κακών” φωτογραφιών που πλασάρονται ως ο κανόνας. Στο τέλος θα ξεχάσουμε πως είναι η καλή φωτογραφία.

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!