Επιζώντες του Ολοκαυτώματος δημιουργούν εικόνες των αναμνήσεών τους μέσω AI


Επιζώντες του Ολοκαυτώματος δημιουργούν εικόνες των αναμνήσεών τους μέσω AI

Επιζώντες του Ολοκαυτώματος χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να δημιουργήσουν “φωτογραφίες” των αναμνήσεών τους και να κρατήσουν ζωντανές τις ιστορίες τους.

Με τους περισσότερους επιζώντες του Ολοκαυτώματος να έχουν περάσει πλέον τα 80 και τα 90 τους χρόνια, μπορεί σύντομα να μην απομείνει κανείς για να προσφέρει μαρτυρίες από πρώτο χέρι για τις εμπειρίες τους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Έτσι, η Chasdei Naomi, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που βοηθά τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος, χρησιμοποιεί την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για να διατηρήσει τις αναμνήσεις τους για τις μελλοντικές γενιές.

Το Reuters αναφέρει ότι μια ομάδα 19 επιζώντων του Ολοκαυτώματος έχει ξαναπεί τις ιστορίες τους με τη μορφή φωτογραφιών που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής.

Οι εικόνες παρουσιάστηκαν την Παρασκευή, την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, στο πλαίσιο της πρώτης έκθεσης τεχνητής νοημοσύνης στο Ισραήλ.

“Κάθε ένας από αυτούς έχει μια μοναδική ιστορία και έχουν περάσει τρομακτικά πράγματα”, λέει στο Reuters ο Sol Leffler, ο οποίος βοηθά τους επιζώντες να χρησιμοποιήσουν το λογισμικό AI.

“Είναι ακόμα ζωντανοί σήμερα, εξακολουθούν να λειτουργούν και είναι απίστευτο να το ακούς και να το βλέπεις και βασικά να το δημιουργείς σε φωτογραφίες. Νιώθω ότι αυτό είναι το εθνικό μας καθήκον να θυμόμαστε και να μην ξεχνάμε”.

Καθώς κάθεται δίπλα στους επιζώντες, καθώς αφηγούνται τις ιστορίες τους, ο Leffler εισάγει τα στοιχεία των πρώτων τους αφηγήσεων στη “γεννήτρια” μετατροπής κειμένου σε εικόνα, Midjourney.

Μέσα από τη λεκτική αναδιήγηση συγκεκριμένων στιγμών, ο Leffler μπόρεσε να δημιουργήσει εικόνες που να ταιριάζουν με τα συναισθήματα και το τοπίο που θυμούνται οι επιζώντες.

Ο 86χρονος επιζών του Ολοκαυτώματος Dov Sagaju, λέει ότι ήταν πολύ έντονο το να βλέπει τις αναμνήσεις του να μετατρέπονται σε φωτογραφίες με την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης.

“Ένιωσα ανατριχίλα”, λέει στο Reuters. “Δεν μπορούσα να συλλάβω ότι ήμουν εγώ. Μου ήταν δύσκολο να επεξεργαστώ αυτή την εικόνα”.

Εν τω μεταξύ, η 82χρονη Raissa Gurewitsch διηγείται στον Leffler πώς 21 συγγενείς της σκοτώθηκαν στο Ολοκαύτωμα.

Σήμερα, η Gurewitsch έχει μείνει μόνο με ένα ροζ, αιματοβαμμένο παλτό που φορούσε ο αδελφός της και το οποίο ανέκτησε μετά τη δολοφονία του.

Ο Leffler μπόρεσε να δημιουργήσει τέσσερις εικόνες ενός μικρού παιδιού που φορούσε το ίδιο ροζ παλτό και η Gurewitsch μπόρεσε να επιλέξει την εικόνα που είχε τη μεγαλύτερη ομοιότητα με τον αδελφό της.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

AI

Πηγή:

PetaPixel

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!