Πόσο επιβλαβές είναι το φιλμ για τον πλανήτη;


Πόσο επιβλαβές είναι το φιλμ για τον πλανήτη;

Μια ομάδα φωτογράφων αναλογικής φωτογραφίας στη Βοστώνη, εξέτασε τον αντίκτυπο που έχει το φιλμ στο περιβάλλον και διερεύνησε τρόπους για να το κάνει πιο βιώσιμο.

Με τη δημοτικότητα του φιλμ να αυξάνεται κατακόρυφα, σε μια νέα εποχή όπου η κλιματική αλλαγή αποτελεί πιο πιεστικό ζήτημα από ποτέ, φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Northeastern εξέτασαν τον αντίκτυπό του στον πλανήτη.

“Η διαδικασία είναι πραγματικά σπάταλη από την αρχή μέχρι το τέλος”, λέει στο The Scope ο τεταρτοετής φοιτητής Josh Burns. “Σίγουρα με ανησυχεί, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να ασχολούνται με τη φωτογραφία φιλμ”.

Τα χημικά είναι το πιο επικίνδυνο ζήτημα, ιδίως το ασήμι που χρησιμοποιείται στο fixer. Τα φωτογραφικά εργαστήρια υποτίθεται ότι πρέπει να απορρίπτουν σωστά τον άργυρο, αλλά το 2006 οι σουηδικές αρχές διαπίστωσαν ότι η ρύπανση από τον άργυρο είχε μειωθεί στο μισό στους υπονόμους της Στοκχόλμης μέσα σε μια πενταετία, γεγονός που απέδωσαν στην παρακμή της φιλμ φωτογραφίας και στην άνοδο της ψηφιακής.

Στη συνέχεια, υπάρχει το χαρτί και η συσκευασία που χρησιμοποιεί το φιλμ. Υπερβολικό φωτογραφικό χαρτί μπορεί να χρησιμοποιηθεί στους σκοτεινούς θαλάμους καθώς οι φωτογράφοι προσπαθούν να εκθέσουν τέλεια τα αρνητικά, ενώ τα ρολά φιλμ μεταφέρονται και πωλούνται σε πλαστικές συσκευασίες.

Η σπατάλη νερού είναι μια άλλη συσχέτιση, με μια μελέτη της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος από το 1997 να διαπιστώνει ότι η φωτογραφική επεξεργασία χρησιμοποιούσε έως και 1.000 γαλόνια λυμάτων την ημέρα

“Είναι κάπως δύσκολο θέμα”, λέει στο The Scope ο φωτογράφος κινηματογραφικών ταινιών Devan Jeffrey. “Κυρίως επειδή είναι ένα από εκείνα τα πράγματα που είναι αδύνατο να αποφευχθούν.

“Η εύρεση νέων τρόπων για τη βιωσιμότητα όσον αφορά τη φωτογραφία είναι κάτι που ελπίζω ότι μπορούμε να επιτύχουμε με κάποιον τρόπο”, λέει η Dana Mueller, επίκουρη καθηγήτρια από το Πανεπιστήμιο Northeastern.

“Θα βοηθούσε αν η βιομηχανία έκανε περισσότερες προόδους όσον αφορά πιο βιώσιμες χημικές ουσίες… όλοι θα το αγκαλιάζαμε”.

Ορισμένα φωτογραφικά εργαστήρια επιδεικνύουν την περιβαλλοντική τους πολιτική, όπως το AFG Photo Lab, το οποίο έχει μια εκτενή εξήγηση για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται το ασήμι στο εργαστήριό του.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Film photography films

Πηγή:

PetaPixel

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!