Πώς χρησιμοποιείται η αναγνώριση προσώπου για να σώσει φώκιες;


Πώς χρησιμοποιείται η αναγνώριση προσώπου για να σώσει φώκιες;

Η αναγνώριση προσώπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλό σκοπό, και αυτό ακριβώς κάνουν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Colgate.

Πιο συγκεκριμένα, επιστήμονες του εν λόγω Πανεπιστημίου έχουν αναπτύξει μια βάση δεδομένων εικόνων που χρησιμοποιεί την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για τον εντοπισμό των φώκιων.

Το γεγονός αυτό αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας διατήρησης και προστασίας, καθιστώντας πολύ πιο γρήγορη, εύκολη και αποτελεσματική την αναγνώριση, την παρακολούθηση, τη μελέτη και τελικά τη βοήθεια των ζώων.

Οι ερευνητές δημιούργησαν το SealNet, ένα πρόγραμμα λογισμικού που αυτοματοποιεί τη φωτογραφική αναγνώριση των φώκιων. Χρησιμοποιεί ένα λογισμικό, γνωστό ως graphical user interface (GUI), και ένα δίκτυο ανάλυσης γνωστό ως deep convolutional neural network (CNN). Το CNN είναι κατάλληλο για μικρά σύνολα δεδομένων.

Η τεχνολογία SealNet δοκιμάστηκε πιλοτικά σε μια ομάδα με φώκιες που βρίσκεται εντός του κόλπου Κάσκο, στις ακτές του Μέιν, στις ΗΠΑ, εξηγούν οι ερευνητές στη δημοσίευση. Πήραν δείγμα εικόνων κατά τη διάρκεια του 2019 και του 2020 και ήταν αρκετό για να βελτιστοποιήσουν το σύνολο δεδομένων για την ανάπτυξη και τη δοκιμή του SealNet. Οι φώκιες είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, καθώς δεν μοιάζει η μια με την άλλη. Οι ερευνητές εξηγούν ότι πέτυχαν ακρίβεια αναγνώρισης 88% Rank-1 και 96% Rank-5.

Το SealNet εντοπίζει αυτόματα ένα χαριτωμένο πρόσωπο φώκιας σε μια εικόνα. Στη συνέχεια, την περικόπτει και αναγνωρίζει τη φώκια με βάση τα μοτίβα του προσώπου, όπως τα μάτια και το σχήμα της μύτης. Στην πραγματικότητα είναι σχεδόν το ίδιο με την ανθρώπινη αναγνώριση προσώπου.

Ποια είναι λοιπόν η χρησιμότητα της αναγνώρισης προσώπου φώκιας; Λοιπόν, οι τρέχουσες μέθοδοι εντοπισμού και έρευνας είναι χρονοβόρες και δαπανηρές. Είναι επίσης εξαιρετικά επεμβατικές, κάτι που σίγουρα δεν είναι θεμιτό.

“Το ένα πρόβλημα που έχουμε με τις φώκιες είναι ότι η παρατήρηση απαιτεί πολύ χρόνο. Και οι μέθοδοι που χρησιμοποιήσαμε τις τελευταίες δεκαετίες είναι πολύ ακριβές και χρονοβόρες”, δήλωσε μία από τις δημιουργούς του SealNet, η βιολόγος Krista Ingram. “Αυτό περιλαμβάνει το να αποκτήσουμε μια αίσθηση των μεταναστευτικών προτύπων των φώκιων – με άλλα λόγια, πόσο συχνά επιστρέφουν στα ίδια μέρη”.

Με το SealNet, οι βιολόγοι και οι συντηρητές θα μπορούσαν να ξεπεράσουν πολλά από τα εμπόδια που παρουσιάζουν οι τρέχουσες λύσεις. “Μεταφέρουμε τη βιολογία διατήρησης στον 21ο αιώνα χρησιμοποιώντας αυτού του είδους την τεχνολογία”, δήλωσε η Ingram. Το SealNet αυτοματοποιεί τη διαδικασία, έτσι ώστε οι επιστήμονες να λαμβάνουν το είδος των δεδομένων που χρειάζονται πολύ πιο γρήγορα. Η Ingram πρόσθεσε ότι το επόμενο βήμα είναι η βελτίωση της ακρίβειας του SealNet, και μόλις γίνει αυτό, θα προσφερθεί δωρεάν σε άλλους.

Η Michelle Berger, συνεργαζόμενη επιστήμονας στο Ινστιτούτο Shaw στο Μέιν, σχολίασε το SealNet σε συνομιλία με το Associated Press:

“Μόλις τελειοποιηθεί το σύστημα, μπορώ να φανταστώ πολλές ενδιαφέρουσες οικολογικές εφαρμογές γι’ αυτό. Αν θα μπορούσε να αναγνωρίζει τις φώκιες, αυτό θα μας έδινε πολλές πληροφορίες σχετικά με την κίνηση, το πόσο μετακινούνται από περιοχή σε περιοχή”.

Εκτός από τα πρωτεύοντα θηλαστικά και τις φώκιες, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν την αναγνώριση προσώπου για να εντοπίζουν και τους πεφταετούς.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

DIYPhotography

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!