Fake News: Πως να τσεκάρεις αν μία φωτογραφία από ένα πόλεμο είναι παραπλανητική;

Πολλοί έχουν πει ότι όταν ξεκινάει ένας πόλεμος το πρώτο πράγμα που πεθαίνει είναι η αλήθεια.
Οι αντιμαχόμενες πλευρές σε ένα πόλεμο στην εποχή μας (και όχι μόνο), την εποχή του ίντερνετ, χρησιμοποιούν φωτογραφίες και βίντεο για να δημιουργήσουν την δική τους εκδοχή των γεγονότων και να επηρεάσουν τον αντίπαλο αλλά και τους τρίτους παρατηρητές για ότι συμβαίνει.
Ανάμεσα σε όσα συμβαίνουν από τους δύο αντιμαχόμενους σε αυτό τον πόλεμο της εικόνας είναι και η χρήση φωτογραφιών από άλλες συγκρούσεις και εποχές. Πολύ συχνά βλέπουμε ότι μία φωτογραφία που είναι από κάποια άλλη σύγκρουση, εμφανίζεται ως αποδεικτικό ενός γεγονότος στην υπάρχουσα σύγκρουση. Μέχρι όμως να αποδειχτεί το Fake του πράγματος πολλοί χρήστες των κοινωνικών δικτύων μοιράζονται εικόνες και βίντεο χωρίς να ελέγχουν αν πρόκειται για εικόνες που αφορούν την υπάρχουσα σύγκρουση, συμμετέχοντας άθελα τους στην προπαγάνδα της μίας ή της άλλης πλευράς και επιδεινώνοντας την παραπληροφόρηση.
Όσο αφορά τις φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο ίντερνετ ένας καλός τρόπος να ελέγξεις μόνος σου την εγκυρότητα μίας φωτογραφίας είναι το Google και η διαδικασία που ονομάζεται αντίστροφη αναζήτηση εικόνων, κατά την οποία βάζεις μία εικόνα στο Google Search και ψάχνεις να βρεις την ίδια εικόνα και που έχει αναρτηθεί στο Internet.
Για να κάνεις τον έλεγχο αυτό:
- βάλε στον browser σου την διεύθυνση images.google.com
- πάτησε στην κάμερα μέσα στο χώρο αναζήτησης
- μπορείς να κάνεις έλεγχο για να δεις αν η φωτογραφία που βλέπεις υπάρχει ήδη στο ίντερνετ, είτε ανεβάζοντας την φωτογραφία, είτε βάζοντάς το URL της εικόνας (κάθε φωτογραφία έχει την δική της διεύθυνση στο ίντερνετ (URL)
- Από τα αποτελέσματα που θα εμφανιστούν θα πρέπει να κάνεις ένα έλεγχο και να βρεις ένα site που έχει την εικόνα και μπορείς να εμπιστευτείς. Συνήθως οι μεγάλοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί είναι άξιοι εμπιστοσύνης, ενώ φυσικά πρέπει να αποφύγεις site αμφιβόλου εγκυρότητας καθώς πολλά είναι στημένα από τους μηχανισμούς προπαγάνδας της κάθε πλευράς.










H αναζήτηση του Google βάση εικόνων ψάχνει με αλγόριθμο την εικόνα στο Internet και για αυτό μπορεί να εμφανίσει και φωτογραφίες που μοιάζουν με αυτήν που ψάχνεις και δεν είναι αυτή, οπότε θα πρέπει να είσαι προσεκτικός και να ψάξεις καλά τα ευρήματα της αναζήτησης.
Ένας ακόμα τρόπος να αναζητήσεις μία εικόνα στο Internet αν έχεις τον Google Chrome είναι να κάνεις δεξί κλικ πάνω στην εικόνα και να κάνεις Search Image with Google Lens.
Φυσικά αυτή την στιγμή η προπαγάνδα των αντιμαχόμενων στον πόλεμο Ρωσίας και Ουκρανίας είναι στο υψηλότερο επίπεδο και εκτός της χρήσης φωτογραφιών από άλλες συγκρούσεις έχουμε και την επεξεργασία εικόνων και την παρουσίαση τους ως αυθεντικές. Οι δύο αντιμαχόμενοι χρησιμοποιούν ακόμα και εικόνες από έγκυρα μέσα ενημέρωσης, ανεβάζοντας άρθρα σε τρίτα site με παραποιημένες εικόνες που εμφανίζονται σαν να έχουν προβληθεί από έγκριτους οργανισμούς, θέλοντας να εξυπηρετήσουν την ατζέντα της πλευράς στην οποία βρίσκονται.
Γενικά η παραπληροφόρηση και από τις δύο πλευρές είναι στα κόκκινα, οπότε όταν δείτε μία εικόνα ή ένα βίντεο δεν συνιστάται η άμεση κοινοποίηση τους πριν τον έλεγχο της εγκυρότητας τους. Μην λειτουργείτε με το συναίσθημα, ελέγχετε πάντα την πληροφορία που σας δίνεται, τσεκάρετε την εγκυρότητα σας από πολλές πλευρές και μην γίνεστε θύμα και προαγωγός της παραπληροφόρησης.
Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.
To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.
Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε Instagram, YouTube και Facebook!
Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!


Πριν φύγετε δείτε
- Aputure Amaran P60x! Τα νέα μας LED φώτα είναι κάτι που πρέπει να δεις!
- Αναβάθμιση Firmware για τη Sony a7R V
- Νέα Firmware για Canon EOS R3 και Canon EOS R5 φέρνει λήψη 400mp στην δεύτερη!
- Insta360 Flow: Ανακοινώθηκε το νέο smartphone gimbal με AI-tracking!
- Sony: Ανακοίνωσε την νέα κάμερα για vloggers Sony ZV-E1!
- Δείτε την Viral Φωτογραφία του Πάπα Φραγκίσκου με λευκό Μπουφάν!