Ο δεκάλογος του σωστού χειριστή ΣΜηΕΑ (drone)


Ο δεκάλογος του σωστού χειριστή ΣΜηΕΑ (drone)

Ο Γιάννης Σταθόπουλος ασχολείται πολύ καιρό με την λήψη εικόνων από αέρος, ενώ είναι ένα από τα Υδρυτικά μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Χειριστών ΣΜηΕΑ (UAV).

Με αφορμή την καλοκαιρινή περίοδο, όταν και αυξάνονται οι πτήσεις των drones λόγω καλύτερων συνθηκών πτήσης, ο Γιάννης μοιράζεται μαζί μας μερικές πολύ σημαντικές συμβουλές ώστε να πετάξουμε το drone μας με ασφάλεια.


“Επειδή πολλοί φίλοι με ρωτάνε για το πώς να πετάξουν με ασφάλεια το καλοκαίρι με τα drone τους σας μεταφέρω εμπειρικά κάποιους βασικούς κανόνες ασφαλείας για ασφαλή πτήση”.

Ο δεκάλογος του σωστού ΣΜηΕΑ!
Από τον Γιάννη Σταθόπουλο

1ον. Έχετε πάντα δίπλα σας ένα πυροσβεστήρα ξηρού τύπου και όταν προσγειώνεστε κάντε 15 λεπτά διάλειμμα μεταξύ πτήσεων (λόγω των υψηλών θερμοκρασιών).

2ον. Αφήστε ανοιχτή τη μηχανή του αυτοκινήτου και το air-codition στο full με το πτηνό μέσα και σε σκιερό μέρος (και οι μπαταρίες το ίδιο). Με αυτό τον τρόπο προστατεύετε τις μπαταρίες πριν και μετά την πτήση αλλά και την θερμοκρασία του “πτηνού”.

3ο. Πετάτε σε ανοιχτούς χώρους και έχετε πάντα σε οπτικό πεδίο το “πτηνό” σας!

4ο. Όσο και να θεωρείτε ότι το να πετάς πάνω από κεφάλια σε μια παραλία είναι ωραίο αυτό που ισχύει είναι ότι πρώτον είναι επικίνδυνο και δεύτερον πολύ ενοχλητικό. Γι’αυτό λοιπόν αποφύγετε να πετάτε σε γραμμές παραλίας που έχουνε κόσμο.

5ο. Όταν βρίσκεστε σε δασική περιοχή προσπαθήστε να πετάτε τουλάχιστον 15 μέτρα πάνω από τις κορυφές των δέντρων. Ο λόγος είναι ότι αν χρειαστεί για κάποιο λόγο να αλλάξετε πορεία ή να κάνετε στροφή, πολύ πιθανό το “πτηνό” να χρειαστεί χώρο στον αέρα (πιθανό να χάσει ύψος, πολλές φορές μπορεί να χάσει ύψος μέχρι 12 με 13 μέτρα σε καθίζηση, κάτι το οποίο δεν μπορούμε να προβλέψουμε).

6ο. Μην πετάτε μέσα στην πόλη παρά μόνο αν έχετε άδεια από τις αρμόδιες αρχές.

7ο. Μην πετάτε πάνω από στρατιωτικές μονάδες, αεροδρόμια και αρχαιολογικούς χώρους. Για να κάνετε κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχετε συνεννοηθεί με τον Πύργο ελέγχου, την αντίστοιχη Στρατιωτική μονάδα και για τους αρχαιολογικούς χώρους με το αντίστοιχο υπουργείο και έχοντας πληρώσει το αντίστοιχο παράβολο.

8ο. Είναι πολύ εντυπωσιακό να κάνεις εν κίνηση ένα follow up είτε αυτό λέγεται αυτοκίνητο εν κίνηση είτε λέγεται σκάφος εν κίνηση. Για να φτάσετε σ’ αυτό το σημείο πρέπει να γνωρίζετε όλες τις λειτουργίες του πτηνού σας και να είστε πολύ εξοικειωμένοι, ώστε να μπορείτε να δράσετε ανάλογα σε κάθε περίπτωση!

9ο. To να ανεβάζεις ψηλά το drone σου δε σε κάνει χειριστή, χειριστή σε κάνει η καθημερινή ή εβδομαδιαία πρακτική άσκηση, ανεξαρτήτως πόσα χρόνια πετάς. Βγείτε έξω και μάθετε να πετάτε σωστά.

10. Πάντα όταν πετάτε να έχετε δίπλα σας έναν observer (παρατηρητή). Δουλειά του είναι να παρακολουθεί συνεχώς το που βρίσκεται τον “πτηνό” σας την ώρα που πετάει, έτσι ώστε αν χάσετε τον προσανατολισμό σαας, να γνωρίζει ο παρατηρητής που ακριβώς βρίσκεται.

Καλό καλοκαίρι καλές & ασφαλείς πτήσεις!

O Γιάννης Σταθόπουλος είναι 20 χρόνια αερομοντελιστής και 17 χρόνια πιλότος τηλ/νων ελικοπτέρων (τελευταία Πανελλήνια διάκριση το 2004 στις κατηγορίες F3C GR B στις ασκήσεις ακριβείας/2ος πανελλήνιος νικητής), λάτρης της τεχνολογίας, Διευθυντής φωτογραφίας, Φωτογράφος και Υδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Χειριστών ΣΜηΕΑ (UAV).
https://www.facebook.com/groups/hellasdrone/

John Stathopoulos
Marathonodroumou 123, Marousi
151 25 Athens, Greece
m: +30 6932207607
e: johnstathopoulosfilm@gmail.com
s: www.johnstathopoulos.gr
500px: https://500px.com/john_stathopoulos
vimeo: https://vimeo.com/johnstathopoulos
fb page: https://www.facebook.com/johnstathopoulosphotography

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

drones
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!