Φίλτρο υπερύθρων από παλιά δισκέτα Υπολογιστή; Και όμως, γίνεται!


Φίλτρο υπερύθρων από παλιά δισκέτα Υπολογιστή; Και όμως, γίνεται!

Ο Mathieu Stern, αφού βρήκε μια παλιά δισκέτα υπολογιστή, την μετέτρεψε σε φίλτρο υπέρυθρων για την κάμερα του.

Σίγουρα κάποιοι θα θυμάστε τις παλιές δισκέτες υπολογιστή, που κάποτε κυριαρχούσαν σε τομείς όπως αποθήκευση και μεταφορά δεδομένων ή εγκατάσταση προγραμμάτων. Ο Mathieu Stern ξέθαψε μερικές παλιές δισκέτες και αφού βρήκε μία από αυτές, αποφάσισε να φτιάξει ένα φίλτρο υπερύθρων για την κάμερα του. Είναι φυσικά μια DIY μετατροπή και όπως είδατε στο βίντεο, δεν είναι δύσκολο. Αν είστε φωτογράφος υπέρυθρων ή απλώς θέλετε να πειραματιστείτε με την υπέρυθρη φωτογραφία χωρίς να ξοδέψετε χρήματα, αξίζει να το δοκιμάσετε. Αρχικά θα χρειαστείτε μια δισκέτα όπως η παρακάτω:

Ο Stern ακολούθησε την εξής διαδικασία: αποσυναρμολόγησε το πλαστικό κέλυφος μια δισκέτας και αφαίρεσε προσεκτικά τον δίσκο από μέσα. Χρειάζεται προσοχή με τα δακτυλικά αποτυπώματα, γιατί το υλικό του δίσκου είναι πολύ ευαίσθητο στην επαφή. Συνίσταται η χρήση γαντιών. Φυσικά, χρειάζεστε μια οποιαδήποτε κάμερα πλήρους φάσματος για να λειτουργήσει αυτή η πατέντα. Ο Mathieu χρησιμοποίησε μια Sony a7 II για το συγκεκριμένο πρότζεκτ. Στη συνέχεια, ο Mathieu ήθελε να προσαρμόσει το DIY φίλτρο υπερύθρων του όσο το δυνατόν πιο κοντά στον αισθητήρα. Έτσι, αποφάσισε να κόψει το δίσκο στο κατάλληλο μέγεθος ώστε να ταιριάζει περιμετρικά με το άνοιγμα του πίσω μέρους του φακού του.

Έκοψε προσεκτικά το δίσκο στις κατάλληλες διαστάσεις και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας λίγο στόκο, προσάρμοσε το κομμάτι του δίσκου στο πίσω μέρος του φακού και μετά κούμπωσε τον φακό στην κάμερα. Το υλικό του δίσκου μέσα στις παλιές δισκέτες, έχει τις κατάλληλες ιδιότητες που μπορεί να προσομοιώσει την απεικόνιση ενός φίλτρου υπερύθρων. Ο Mathieu σύγκρινε το DIY υπέρυθρο φίλτρο δισκέτας του με ένα κανονικό φίλτρο υπέρυθρων (αξίας 160 δολαρίων). Δείτε παρακάτω τη διαφορά, η οποία δεν είναι τόσο εμφανής σε ορισμένες περιπτώσεις. Το DIY φίλτρο έχει λιγότερο ζωντανά χρώματα και χαμηλότερη αντίθεση. Επίσης, χαμηλώνει την φωτεινότητα περισσότερο, επομένως χρειάζεται χαμηλότερη ταχύτητα κλείστρου ή υψηλότερο ISO για να τραβήξετε μια φωτογραφία ίδιας έκθεσης με αυτήν που τραβάτε με το εξειδικευμένο φίλτρο υπερύθρων. Στα παρακάτω παραδείγματα στα αριστερά είναι το DIY φίλτρο και δεξιά το κανονικό:

Αν θέλετε να μπείτε στον κόσμο της φωτογραφίας υπερύθρων, τότε αυτός ο τρόπος είναι ότι πρέπει για να το δοκιμάσετε προτού αποφασίσετε να αγοράσετε κάποιο επαγγελματικό φίλτρο υπερύθρων ή να μετατρέψετε την κάμερα σας για υπέρυθρη φωτογραφία. Σε περίπτωση που δε σας βρίσκεται κάποια παλιά δισκέτα υπολογιστή, μπορείτε σχετικά εύκολα να βρείτε μια ή από κάποιο φίλο σας ή να αγοράσετε μια με πολύ χαμηλό κόστος (κάτω από 2 ευρώ). Πώς σας φάνηκε το πρότζεκτ αυτό; Θα το δοκιμάζατε;

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

How to Sony A7

Πηγή:

Diyphotography
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

1 σχόλιο

  • #
    1

    Θα το δοκιμάσω με το φίλτρο υπερύθρων που έχω από παλιά από την σχολή για φίλμ υπερίθρων.

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!