Tηλεσκόπιο Hubble: Γιόρτασε τα 31 του χρόνια φωτογραφίζοντας ένα τεράστιο αστέρι «στο χείλος της καταστροφής»


Tηλεσκόπιο Hubble: Γιόρτασε τα 31 του χρόνια φωτογραφίζοντας ένα τεράστιο αστέρι «στο χείλος της καταστροφής»

Το τηλεσκόπιο Hubble βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας 31 χρόνια τώρα και φωτογράφισε ένα από τα λαμπρότερα αστέρια στον γαλαξία μας.

Πρόκειται για το αστέρι που ονομάζεται AG Carinae, το οποίο είναι 70 φορές μεγαλύτερες από τον ήλιο μας και είναι 1.000.000 πιο φωτεινό. Στο συγκεκριμένο άστρο οποίο μαίνεται ένας πόλεμος μεταξύ βαρύτητας και ακτινοβολίας. Είναι μία πάλη μεταξύ της πίεσης ακτινοβολίας από το αστέρι που ωθεί προς τα έξω και της βαρύτητας που πιέζει προς τα μέσα. Η εξωτερική πίεση κερδίζει περιστασιακά τη μάχη και το αστέρι επεκτείνεται σε τόσο μεγάλο μέγεθος που εκτοξεύει τα εξωτερικά του στρώματα, σαν ένα ηφαίστειο που εκρήγνυται. Αλλά αυτή η έκρηξη συμβαίνει μόνο όταν το αστέρι βρίσκεται στα πρόθυρα να διαλυθεί. Αφού το αστέρι εξαγάγει το υλικό, συστέλλεται στο κανονικό του μέγεθος και γίνεται ήρεμο για λίγο.

Το διαστελλόμενο κέλυφος αερίου και σκόνης που περιβάλλει το αστέρι έχει πλάτος περίπου πέντε έτη φωτός, το οποίο ισούται με την απόσταση από εδώ ως το πλησιέστερο αστέρι πέρα ​​από τον Ήλιο, το Proxima Centauri.

Η τεράστια δομή δημιουργήθηκε από μία ή περισσότερες γιγαντιαίες εκρήξεις πριν από 10.000 χρόνια.

H νέα εικόνα του AG Carinae που δημιούργησε το Hubble είναι μια σύνθεση ξεχωριστών εκθέσεων που αποκτήθηκαν από το όργανο WFC3 / UVIS. Κατάτις λήψεις χρησιμοποιήθηκαν διάφορα φίλτρα για τη δειγματοληψία στενών περιοχών μήκους κύματος. Το χρώμα προκύπτει από την εκχώρηση διαφορετικών αποχρώσεων (χρωμάτων) σε κάθε μονοχρωματική (κλίμακα του γκρι) εικόνα που σχετίζεται με ένα μεμονωμένο φίλτρο.

Το τηλεσκόπιο Hubble εκτοξεύτηκε στις 24 Απριλίου 1990 και έχει κάνει περισσότερες από 1,5 εκατομμύρια παρατηρήσεις καλύπτοντας περίπου 48.000 ουράνια αντικείμενα. Στην 31χρονη διάρκεια ζωής του, το τηλεσκόπιο έχει κάνει πάνω από 181.000 τροχιές γύρω από τον πλανήτη μας, συνολικής απόστασης άνω των 4,5 δισεκατομμυρίων μιλίων. Οι παρατηρήσεις του Hubble παρήγαγαν περισσότερα από 169 terabyte δεδομένων, τα οποία είναι διαθέσιμα για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές ερευνητών, ενώ οι αστρονόμοι που χρησιμοποιούν τα δεδομένα του Hubble έχουν δημοσιεύσει περισσότερες από 18.000 επιστημονικές εργασίες, με περισσότερες από 900 από αυτές να δημοσιεύονται το 2020.

Το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble είναι ένα έργο διεθνούς συνεργασίας μεταξύ της NASA και της ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος). Το διαστημικό κέντρο πτήσης Goddard της NASA στο Greenbelt, Maryland, διαχειρίζεται το τηλεσκόπιο, ενώ το Space Telescope Science Institute (STScI) στη Βαλτιμόρη, Μέριλαντ, διεξάγει τις επιστημονικές επιχειρήσεις του Hubble.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Hubble NASA

Πηγή:

NASA
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!