Hubble: Απαθανάτισε τις τελευταίες στιγμές ενός άστρου!


Hubble: Απαθανάτισε τις τελευταίες στιγμές ενός άστρου!

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble απαθανάτισε τις τελευταίες στιγμές ενός γιγάντιου άστρου.

Πρόκειται για ένα μοναδικό διαστημικό θέαμα! Το Hubble εντόπισε το πλανητικό νεφέλωμα με ονομασία Kohoutek 4-55. Τι σχέση έχει αυτό με τις τελευταίες στιγμές ενός άστρου όμως; Όταν κλείνει ο κύκλος της ζωής ενός διαστελλόμενου άστρου, εκπέμπεται ιονισμένο αέριο στο διάστημα μέσω διαδοχικών εκρήξεων. Το αποτέλεσμα αυτών είναι μια δομή που οι αστρονόμοι ονομάζουν πλανητικό νεφέλωμα το οποίο αποτελείται από τις εκπομπές αυτών των ιονισμένων αερίων. Στην προκειμένη περίπτωση, το hubble κατέγραψε το μοναδικό πλανητικό νεφέλωμα Kohoutek 4-55 που περιλαμβάνει τεράστια σύννεφα ιονισμένων αερίων που ωθούνται προς τα έξω (από το θάνατο ενός γιγάντιου άστρου). Δείτε την παρακάτω εικόνα:

Το πλανητικό νεφέλωμα Kohoutek 4-55, βρίσκεται στον αστερισμό του Κύκνου (στο Γαλαξία μας) και απέχει “μόλις” 4.600 έτη φωτός από τη Γη. Στην αστρονομική κλίμακα αποστάσεων αυτή η απόσταση θεωρείται κοντινή. Τα πλανητικά νεφελώματα έχουν ενδιαφέρουσες δομές και η NASA αναφέρει ότι σε αυτή την περίπτωση, ένας ερυθρός γιγάντιος αστέρας μετά από αλλεπάλληλες εκρήξεις έχει πλέον αποβάλλει όλα τα στρώματα αερίου. Πρόκειται για μια τελική έκρηξη πυρηνικής σύντηξης, που σύμφωνα με τη NASA ο εκτεθειμένος πυρήνας του ετοιμοθάνατου αστέρα γίνεται εξαιρετικά θερμός.

Έτσι, το τεράστιο άστρο εκπέμπει υπεριώδες φως προς τα έξω και ενεργοποιεί τα νέφη αερίου που απελευθερώνει. Στην παραπάνω εικόνα του hubble βλέπουμε τα σύννεφα αερίου να λάμπουν ιδιαίτερα έντονα λόγω αυτού (των εκπομπών υπεριώδους ακτινοβολίας). Στην εικόνα, το κόκκινο και το πορτοκαλί χρώμα αντιστοιχούν σε μήκη κύματος που δείχνουν την παρουσία αζώτου, ενώ η πράσινη περιοχή στο κέντρο μαρτυρά την παρουσία υδρογόνου. Υπάρχουν και ορισμένα μπλε σημεία που υποδηλώνουν την ύπαρξη οξυγόνου. Η NASA δήλωσε το εξής:

Το πλανητικό νεφέλωμα Kohoutek 4-55 έχει μια ασυνήθιστη, πολυεπίπεδη μορφή: ένα αχνό στρώμα αερίου περιβάλλει έναν φωτεινό εσωτερικό δακτύλιο τυλιγμένο σε ένα ευρύ φωτοστέφανο ιονισμένου αζώτου. Το θέαμα είναι έντονο, καθώς η σύντομη φάση της σύντηξης στον πυρήνα του άστρου θα τελειώσει μετά από δεκάδες χιλιάδες χρόνια, αφήνοντας έναν λευκό νάνο που δε θα φωτίσει ποτέ ξανά τα σύννεφα γύρω του.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε χρησιμοποιώντας την πλανητική κάμερα ευρέος πεδίου 2 (WFPC2: Wide Field and Planetary Camera 2) του Hubble, η οποία εγκαταστάθηκε το 1993 για να αντικαταστήσει την αρχική κάμερα ευρέως πεδίου του τηλεσκοπίου. Το Hubble μας έχει χαρίσει πάμπολλες εικόνες και σημαντικές παρατηρήσεις. Παρά τα 34 χρόνια λειτουργίας του, το διαστημικό τηλεσκόπιο συνεχίζει να μας εκπλήσσει.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.