Hubble: Απαθανάτισε τις τελευταίες στιγμές ενός άστρου!

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble απαθανάτισε τις τελευταίες στιγμές ενός γιγάντιου άστρου.
Πρόκειται για ένα μοναδικό διαστημικό θέαμα! Το Hubble εντόπισε το πλανητικό νεφέλωμα με ονομασία Kohoutek 4-55. Τι σχέση έχει αυτό με τις τελευταίες στιγμές ενός άστρου όμως; Όταν κλείνει ο κύκλος της ζωής ενός διαστελλόμενου άστρου, εκπέμπεται ιονισμένο αέριο στο διάστημα μέσω διαδοχικών εκρήξεων. Το αποτέλεσμα αυτών είναι μια δομή που οι αστρονόμοι ονομάζουν πλανητικό νεφέλωμα το οποίο αποτελείται από τις εκπομπές αυτών των ιονισμένων αερίων. Στην προκειμένη περίπτωση, το hubble κατέγραψε το μοναδικό πλανητικό νεφέλωμα Kohoutek 4-55 που περιλαμβάνει τεράστια σύννεφα ιονισμένων αερίων που ωθούνται προς τα έξω (από το θάνατο ενός γιγάντιου άστρου). Δείτε την παρακάτω εικόνα:

Το πλανητικό νεφέλωμα Kohoutek 4-55, βρίσκεται στον αστερισμό του Κύκνου (στο Γαλαξία μας) και απέχει “μόλις” 4.600 έτη φωτός από τη Γη. Στην αστρονομική κλίμακα αποστάσεων αυτή η απόσταση θεωρείται κοντινή. Τα πλανητικά νεφελώματα έχουν ενδιαφέρουσες δομές και η NASA αναφέρει ότι σε αυτή την περίπτωση, ένας ερυθρός γιγάντιος αστέρας μετά από αλλεπάλληλες εκρήξεις έχει πλέον αποβάλλει όλα τα στρώματα αερίου. Πρόκειται για μια τελική έκρηξη πυρηνικής σύντηξης, που σύμφωνα με τη NASA ο εκτεθειμένος πυρήνας του ετοιμοθάνατου αστέρα γίνεται εξαιρετικά θερμός.
Έτσι, το τεράστιο άστρο εκπέμπει υπεριώδες φως προς τα έξω και ενεργοποιεί τα νέφη αερίου που απελευθερώνει. Στην παραπάνω εικόνα του hubble βλέπουμε τα σύννεφα αερίου να λάμπουν ιδιαίτερα έντονα λόγω αυτού (των εκπομπών υπεριώδους ακτινοβολίας). Στην εικόνα, το κόκκινο και το πορτοκαλί χρώμα αντιστοιχούν σε μήκη κύματος που δείχνουν την παρουσία αζώτου, ενώ η πράσινη περιοχή στο κέντρο μαρτυρά την παρουσία υδρογόνου. Υπάρχουν και ορισμένα μπλε σημεία που υποδηλώνουν την ύπαρξη οξυγόνου. Η NASA δήλωσε το εξής:
Το πλανητικό νεφέλωμα Kohoutek 4-55 έχει μια ασυνήθιστη, πολυεπίπεδη μορφή: ένα αχνό στρώμα αερίου περιβάλλει έναν φωτεινό εσωτερικό δακτύλιο τυλιγμένο σε ένα ευρύ φωτοστέφανο ιονισμένου αζώτου. Το θέαμα είναι έντονο, καθώς η σύντομη φάση της σύντηξης στον πυρήνα του άστρου θα τελειώσει μετά από δεκάδες χιλιάδες χρόνια, αφήνοντας έναν λευκό νάνο που δε θα φωτίσει ποτέ ξανά τα σύννεφα γύρω του.
Η φωτογραφία τραβήχτηκε χρησιμοποιώντας την πλανητική κάμερα ευρέος πεδίου 2 (WFPC2: Wide Field and Planetary Camera 2) του Hubble, η οποία εγκαταστάθηκε το 1993 για να αντικαταστήσει την αρχική κάμερα ευρέως πεδίου του τηλεσκοπίου. Το Hubble μας έχει χαρίσει πάμπολλες εικόνες και σημαντικές παρατηρήσεις. Παρά τα 34 χρόνια λειτουργίας του, το διαστημικό τηλεσκόπιο συνεχίζει να μας εκπλήσσει.
Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.
To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.
Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε Instagram, YouTube και Facebook!
Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Πριν φύγετε δείτε
- Vivo X200 Ultra: Το smartphone που φιλοδοξεί να αντικαταστήσει την κάμερά σας
- Atomos A-Eye PTZ: Η νέα σειρά καμερών που υπόσχεται τον «ψηφιακό εικονολήπτη» με τεχνητή νοημοσύνη
- Sony 50-150mm f/2.0 GM: Ένας επαγγελματικός φακός-έκπληξη ετοιμάζεται για αποκάλυψη
- O James Cameron αποκαλύπτει πως το φιλμ της κάμεράς του «θρυμματίστηκε» στο Νότιο Πόλο
- nubia Z70S Ultra Photographer Edition: Ένα Smartphone Δημιουργίας Φωτογραφιών με Κάμερα Εμπνευσμένη από τις Στάνταρ Ψηφιακές Μηχανές
- OnePlus 13T: Επιβεβαιώθηκαν ο επεξεργαστής και οι κάμερες – Δείτε δείγματα φωτογραφιών