Το Hubble γιορτάζει το Halloween, με μια νέα εικόνα από το σμήνος γαλαξιών Abell 611!


Το Hubble γιορτάζει το Halloween, με μια νέα εικόνα από το σμήνος γαλαξιών Abell 611!

Το Hubble φωτογράφισε το σμήνος γαλαξιών Abell 611, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 3,2 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη.

Η εντυπωσιακή λήψη του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, κοινοποιήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Η συγκεκριμένη φωτογραφία απεικονίζει το Abell 611, ένα σμήνος γαλαξιών που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 3,2 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη. Η ESA λέει ότι αυτός ο κοσμικός ιστός από γαλαξίες είναι ένα μυστήριο, καθώς οι αστρονόμοι δεν μπορούν να εξηγήσουν πώς είναι σε θέση να συγκρατούνται όλοι αυτοί οι γαλαξίες στο σημείο αυτό κατά αυτόν τον τρόπο. Δε φαίνεται να υπάρχει η τεράστια μάζα που απαιτείται στον συγκεκριμένο ιστό των ταχέως περιστρεφόμενων γαλαξιών, ώστε να αποτρέψει τους γαλαξίες του σμήνους να απομακρυνθούν. Η ESA εξηγεί:

Αυτό είναι ένα καθιερωμένο ζήτημα στην αστρονομία με τεράστιες δομές, όπως γαλαξίες και σμήνη γαλαξιών. Απλώς δε φαίνεται να περιέχουν αρκετή συνδυασμένη μάζα για να παραμείνουν συγκεντρωμένοι οι γαλαξίες στον ίδιο ιστό. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι αυτό το πρόβλημα δεν εμφανίζεται σε μικρότερες κοσμικές κλίμακες. Για παράδειγμα, η διέλευση των πλανητών του Ηλιακού Συστήματος γύρω από τον Ήλιο, μπορεί να υπολογιστεί σχετικά εύκολα χρησιμοποιώντας τις μάζες και τις θέσεις των πλανητών και του Ήλιου. Δε χρειάζεται επιπλέον μάζα για να εξηγηθεί η ακεραιότητα του Ηλιακού Συστήματος, ή άλλων συστημάτων αστρικών πλανητών.

Οι αστρονόμοι δεν μπορούν να εξηγήσουν πώς αυτός ο κανόνας παραβιάζεται όταν επεκτείνεται σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, όπως στην περίπτωση του σμήνους Abell 611, αλλά έχουν κάποιες θεωρίες. Η πιο δημοφιλής, υποστηρίζει ότι το Σύμπαν περιέχει τεράστιες ποσότητες σκοτεινής ύλης. Η ESA λέει ότι ο όρος “σκοτεινή” αναφέρεται απλώς στο γεγονός ότι δε φαίνεται να αλληλεπιδρά με το φως. Δηλαδή δεν αντανακλά, ούτε απορροφά κανένα μέρος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Δεδομένου ότι δεν αλληλεπιδρά με το φως, που είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να βλέπουν τα πράγματα, η σκοτεινή ύλη είναι εξαιρετικά δύσκολο να μελετηθεί.

Αυτή η ιδιότητα κάνει τη σκοτεινή ύλη απίστευτα δύσκολη να μελετηθεί. Ουσιαστικά, έχουμε δύο πιθανές κατηγορίες: κάποιο είδος σωματιδίου που υπάρχει σε τεράστιες ποσότητες σε όλο το Σύμπαν, αλλά για κάποιο λόγο δεν αλληλεπιδρά με το φως όπως άλλα σωματίδια, ή κάποιου είδους ογκώδες αντικείμενο που υπάρχει επίσης σε μεγάλη αφθονία σε όλο το Σύμπαν, αλλά δεν προσφέρεται για ανίχνευση χρησιμοποιώντας την τρέχουσα τεχνολογία τηλεσκοπίων.

Μέχρι σήμερα, δεν έχουν βρεθεί στοιχεία για οποιαδήποτε μορφή σκοτεινής ύλης, επομένως παραμένει μια θεωρία, η οποία βέβαια ολοένα και ενισχύεται τα τελευταία χρόνια, μελετώντας φαινόμενα όπως αυτό του γαλαξιακού σμήνους Abell 611. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη φωτογραφία αποτυπώθηκε με μια τεχνική που ονομάζεται βαρυτικός φακός. Η βαρύτητα ενός τεράστιου αντικειμένου, παραμορφώνει το διάστημα με τέτοιο τρόπο, που δημιουργεί ένα οπτικό πεδίο μεγέθυνσης, που διοχετεύει το φως προς το Hubble, και του δίνει τη δυνατότητα να βλέπει γαλαξίες που είναι συνήθως πολύ μακριά για να μελετηθούν με την τρέχουσα τεχνολογία.

Το φαινόμενο βαρυτικού φακού, είναι πιο ορατό στο κέντρο της εικόνας, στα αριστερά του λαμπερού πυρήνα του συμπλέγματος, όπου διακρίνεται μια καμπύλη φωτός. Αυτή η καμπύλη είναι φως από μια πιο μακρινή πηγή, που έχει παραμορφωθεί από την τεράστια μάζα του σμήνους Abell 611.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!