Hubble: Δείτε ένα εντυπωσιακό γαλαξία από ασυνήθιστη γωνία!


Hubble: Δείτε ένα εντυπωσιακό γαλαξία από ασυνήθιστη γωνία!

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble απαθανάτισε το σπειροειδή γαλαξία UGC 10043 από μια ασυνήθιστη πλαϊνή οπτική γωνία.

Παρά τα 33 χρόνια λειτουργίας του, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble συνεχίζει τις παρατηρήσεις του απτόητο! Αυτή τη φορά κατέγραψε ένα ασυνήθιστο θέαμα ενός σπειροειδούς γαλαξία με ονομασία UGC 10043 από μια ιδιαίτερη πλαϊνή γωνία. Αυτό συμβαίνει φυσικά διότι σε σχέση με το σημείο που βρισκόμαστε εμείς (ως παρατηρητές), ο εν λόγω γαλαξίας φαίνεται από το πλάι κάτι που είναι σπάνιο. Δείτε την εικόνα:

Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 150 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό Όφις και πρόκειται για μια σπάνια περίπτωση σπειροειδούς γαλαξία που φαίνεται από το πλάι. Από αυτή την οπτική γωνία, βλέπουμε το δίσκο του γαλαξία ως μια αιχμηρή γραμμή στο διάστημα, η οποία φυσικά καλύπτεται από μια λωρίδα σκόνης. Αυτή η σκόνη απλώνεται σε όλους τους σπειροειδείς βραχίονες του UGC 10043, αλλά φαίνεται πολύ πυκνή και νεφελώδης όταν τη βλέπουμε από το πλάι. Σύμφωνα με τη NASA, στην παραπάνω εντυπωσιακή λήψη μπορείτε να δείτε ακόμη και τα φώτα ορισμένων ενεργών περιοχών σχηματισμού άστρων στους βραχίονες του γαλαξία που λάμπουν πίσω από τη σκόνη.

Από την προοπτική που φωτογράφισε το Hubble, μπορούμε επίσης να δούμε ότι το κέντρο του γαλαξία διαθέτει ένα λαμπερό ωοειδές “εξόγκωμα”, που εκτείνεται πολύ πάνω και κάτω από το δίσκο. Όλοι οι σπειροειδείς γαλαξίες έχουν ένα τέτοιο “εξόγκωμα” καθότι αποτελεί βασικό μέρος της δομής τους, το οποίο περιέχει πολλά άστρα που περιφέρονται γύρω από το γαλαξιακό κέντρο. Οι αστρονόμοι αναφέρουν ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται ασυνήθιστα μεγάλο και διογκωμένο το κέντρο του όπως τον βλέπουμε από το πλάι.

Το ασυνήθιστα μεγάλο μέγεθος οφείλεται πιθανώς στο γεγονός ότι ο UGC 10043 απορροφά υλικό από έναν κοντινό νάνο γαλαξία. Αυτός μπορεί επίσης να είναι ο λόγος για τον οποίο ο δίσκος παρουσιάζει μια στρέβλωση (κάμπτεται προς τα πάνω στο ένα άκρο και προς τα κάτω στο άλλο άκρο του). Η εικόνα αυτή είναι μια σύνθεση πολλών μεμονωμένων λήψεων που λήφθηκαν από το Hubble σε διαφορετικές χρονικές στιγμές οι οποίες καταγράφηκαν σε διαφορετικά μήκη κύματος (του φωτός). Αξίζει να αναφέρουμε ότι χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα που συλλέχθηκαν με διαφορά 23 ετών: Δεδομένα από το 2000 και το 2023.

Η NASA τονίζει ότι η μακροβιότητα του Hubble δε μας παρέχει απλώς τη δυνατότητα να παράγουμε νέες και καλύτερες εικόνες αντικειμένων που έχουμε εντοπίσει στο παρελθόν, αλλά και ένα μακροχρόνιο αρχείο δεδομένων που γίνεται όλο και πιο χρήσιμο για τους αστρονόμους.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!

[newsletter_form]