Hubble: Απαθανάτισε γαλαξία του οποίου η μαύρη τρύπα “καταπίνει” ένα άστρο!

Οι επιστήμονες εντόπισαν μέσω του τηλεσκοπίου Hubble για πρώτη φορά μια μαύρη τρύπα να διαλύει ένα άστρο μακριά από το κέντρο του γαλαξία της.
Μιλάμε για ένα συγκλονιστικό και βίαιο “κοσμικό” γεγονός που οι επιστήμονες παρατηρούν για πρώτη φορά (με στοιχεία από απευθείας παρατήρηση). Οι αστρονόμοι χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble εντόπισαν μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα να διαλύει ένα άστρο εκτός του γαλαξιακού πυρήνα στον οποίο ανήκει. Το φαινόμενο αυτό οι ειδικοί το ονομάζουν “tidal disruption event” (TDE) και παρατηρήθηκε περίπου 600 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη και φέρει την επιστημονική ονομασία AT2024tvd.

Η εν λόγω μαύρη τρύπα ζυγίζει περίπου ένα εκατομμύριο φορές τη μάζα του ήλιου μας. Ωστόσο, δε βρέθηκε στο κέντρο του γαλαξία-ξενιστή της όπου συνήθως εντοπίζονται οι μαύρες τρύπες. Αυτή η παρατήρηση σηματοδοτεί την πρώτη γνωστή περίπτωση ενός τέτοιου γεγονότος (tidal disruption event) εκτός γαλαξιακού κέντρου όπου οι αστρονόμοι παρατήρησαν ένα άστρο να τεντώνεται και να καταναλώνεται από αυτή λόγω της τεράστιας βαρύτητάς της. Η αρχική ανίχνευση έγινε από το κέντρο ερευνών Zwicky Transient Facility (ZTF) στην Καλιφόρνια, ενώ κρίσιμα δεδομένα επιβεβαιώθηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.
Οι παρατηρήσεις έδειξαν ότι η μαύρη τρύπα βρίσκεται 2.600 έτη φωτός μακριά από τον γαλαξιακό πυρήνα, γεγονός που την καθιστά περιπλανώμενη στο γαλαξιακό χώρο, σε αντίθεση με την πλειονότητα των υπερμεγεθών μαύρων τρυπών που βρίσκονται στο κέντρο των γαλαξιών. Καθώς το άστρο πλησίασε κοντά στη μαύρη αυτή τρύπα, η έντονη βαρυτική έλξη το διέλυσε σταδιακά δημιουργώντας μακριές δομές ύλης οι οποίες σχημάτισαν έναν δίσκο γύρω από τη μαύρη τρύπα, εκπέμποντας ακτινοβολία σε όλο το φάσμα. Η έντονη αυτή λάμψη έκανε το φαινόμενο ορατό στους επιστήμονες.
Ο Yuhan Yao, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο τμήμα αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ (ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης) είπε το εξής:
Πιστεύω ότι αυτή η ανακάλυψη θα παρακινήσει τους επιστήμονες να αναζητήσουν περισσότερα παραδείγματα αυτού του τύπου γεγονότων.
Η παρουσία 2 τεράστιων μαύρων τρυπών σε έναν γαλαξία δεν είναι και τόσο σπάνια σύμφωνα με τους αστρονόμους οι οποίοι υποστηρίζουν ότι στον εν λόγω γαλαξία εκτός από την περιπλανώμενη αυτή μαύρη τρύπα υπάρχει και άλλη μια στο γαλαξιακό κέντρο. Επειδή οι γαλαξίες συχνά συγκρούονται και συγχωνεύονται, οι αστρονόμοι εικάζουν εδώ και καιρό ότι ορισμένοι γαλαξίες μπορεί να φιλοξενούν πολλές μαύρες τρύπες, τουλάχιστον μέχρι να συγκρουστούν τελικά και να συγχωνευθούν.
Στην παρακάτω απεικόνιση (6 πλαισίων) οι επιστήμονες εξηγούν τα στάδια (κατά σειρά) ενός γεγονότος “tidal disruption event” (παλιρροϊκής διαταραχής) γύρω από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα:

Σχετικά με την παραπάνω εικόνα, τα στάδια είναι τα εξής:
- Μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα παρασύρεται μέσα σε έναν γαλαξία.
- Ένα άστρο παρασύρεται από την έντονη βαρυτική έλξη της μαύρης τρύπας.
- Το άστρο τεντώνεται από βαρυτικά παλιρροϊκά φαινόμενα.
- Τα υπολείμματα του αστεριού σχηματίζουν έναν δίσκο γύρω από τη μαύρη τρύπα.
- Υπάρχει μια περίοδος όπου η μαύρη τρύπα εκβάλλει ακτινοβολία σε όλο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, από τις ακτίνες Χ έως τα μήκη κύματος ραδιοφώνου.
- Ο γαλαξίας-ξενιστής ο οποίος φαίνεται από μακριά, περιέχει μια φωτεινή λάμψη ενέργειας που μετατοπίζεται από τον πυρήνα του γαλαξία όπου κατοικεί μια ακόμη πιο τεράστια μαύρη τρύπα.
Αυτού του είδους οι παρατηρήσεις ρίχνουν περισσότερο φως στη μελέτη για τις μαύρες τρύπες και τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν με άλλα αντικείμενα (που συνήθως καταβροχθίζουν).
Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.
To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.
Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε Instagram, YouTube και Facebook!
Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Πριν φύγετε δείτε
- Big Man: Η νέα ταινία μικρού μήκους του Stormzy γυρίστηκε εξ ολοκλήρου με iPhone 16 Pro
- Rollei 35AF: Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η προ-πώληση της αναγεννημένης φιλμάτης κάμερας
- Η Voigtländer παρουσιάζει τον νέο APO-Lanthar 28mm f/2: Ο καλύτερος ευρυγώνιος φακός στην ιστορία της
- Oakley Meta HSTN: Τα νέα AI γυαλιά από τη συνεργασία Meta και Oakley για αθλητές και fans
- Adobe: Αυτές είναι οι καλύτερες μέρες και ώρες για να δημοσιεύεις Reels στο Instagram
- Behold Camera: Η έξυπνη κάμερα που φέρνει επανάσταση στην παρατήρηση άγριας ζωής