Hubble: Δείτε το σπειροειδή γαλαξία UGC 2890, στον οποίο παρατηρήθηκε έκρηξη σουπερνόβα!


Hubble: Δείτε το σπειροειδή γαλαξία UGC 2890, στον οποίο παρατηρήθηκε έκρηξη σουπερνόβα!

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, απαθανάτισε μια εντυπωσιακή εικόνα του πλευρικού σπειροειδούς γαλαξία UGC 2890.

Ο πλευρικός γαλαξίας UGC 2890, βρίσκεται περίπου 30 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά στον αστερισμό της Καμηλοπάρδαλης και έχει διάμετρο 45.000 έτη φωτός. Γιατί πλευρικός; Διότι η θέαση σε σχέση με το Hubble είναι πλευρική, δηλαδή το τηλεσκόπιο τον παρατηρεί από την πλευρά του. Το 2009, οι αστρονόμοι εντόπισαν μια καταστροφική ισχυρή έκρηξη σουπερνόβα τύπου II στον εν λόγω γαλαξία, η οποία πυροδοτήθηκε επειδή ένα από τα άστρα του που είχε 11 έως 15 φορές μεγαλύτερη μάζα από τον ήλιο μας, έκλεισε τον κύκλο ζωής του και εξερράγη ως σουπερνόβα. Να σημειώσουμε ότι η έκρηξη σουπερνόβα στην πραγματικότητα δε συνέβη το 2009, γιατί μιλάμε για απόσταση 30 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Εμείς βλέπουμε τι συνέβη εκεί πριν από 30 εκατομμύρια χρόνια στο παρελθόν. Οι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν πολλά ευρωπαϊκά τηλεσκόπια στη Φινλανδία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Σλοβακία για να μελετήσουν τη βίαιη έκρηξη από τις 30 Μαρτίου 2009 μέχρι τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Δείτε το γαλαξία UGC 2890 στον οποίο συνέβη το εκρηκτικό γεγονός:

Αστρονόμοι του προγράμματος Hubble αναφέρουν το εξής:

Η έκρηξη σουπερνόβα τύπου ΙΙ, είναι μια θεαματικά ενεργητική έκρηξη που σηματοδοτεί τον βίαιο θάνατο ενός τεράστιου άστρου. Καθώς εξαντλούνται τα απαραίτητα στοιχεία για την πυρηνική σύντηξη, ο πυρήνας ενός τεράστιου αστεριού τρεμοπαίζει και σταματά να παράγει ενέργεια, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται και στη συνέχεια ξαφνικά εκρήγνυται, αφήνοντας τα εξωτερικά στρώματα του άστρου να καταρρεύσουν προς τα μέσα και να εκτοξευθούν στο διάστημα ως έκρηξη σουπερνόβα.

Η συγκεκριμένη εικόνα που είδατε παραπάνω, δημιουργήθηκε από ξεχωριστές εκθέσεις που λήφθηκαν στο ορατό αλλά και το κοντινό υπέρυθρο φάσμα με την Προηγμένη Κάμερα Ερευνών (ACS: Advanced Camera For Surveys) του Hubble. Χρησιμοποιήθηκαν 2 φίλτρα για τη δειγματοληψία διαφόρων μηκών κύματος. Το χρώμα στην εικόνα, προκύπτει από την αντιστοίχιση διαφορετικών αποχρώσεων σε κάθε μονόχρωμη εικόνα που σχετίζεται με ένα μεμονωμένο φίλτρο.

Στραφήκαμε στην Προηγμένη Κάμερα Ερευνών (ACS) του Hubble, για να εξερευνήσουμε το περιβάλλον των σουπερνόβα τύπου II με την ελπίδα να ανακαλύψουμε τις ηλικίες και τις μάζες των αστεριών στη συγκεκριμένη γειτονιά. Αυτό θα αποκαλύψει πληροφορίες για τους τύπους αστεριών που τελικά δημιουργούν εκρήξεις σουπερνόβα τύπου ΙΙ. Εκτός από αυτό, θα αποκαλύψει επίσης τυχόν αστρικούς επιζώντες από κολοσσιαίες εκρήξεις σουπερνόβα.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Space
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!