Hubble: Απαθανάτισε ένα ιδιαίτερο γαλαξία με 9 δακτυλίους!


Hubble: Απαθανάτισε ένα ιδιαίτερο γαλαξία με 9 δακτυλίους!

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble απαθανάτισε έναν ιδιαίτερο γαλαξία ο οποίος μοιάζει με τον δικό μας και διαθέτει 9 δακτυλίους.

Αυτή τη φορά, το Hubble κατέγραψε ένα γαλαξία όπου οι αστρονόμοι του έδωσαν το ψευδώνυμο “bullseye” λόγω της εμφάνισής του. Η κωδική ονομασία του είναι LEDA 1313424. Ο επικεφαλής ερευνητής και διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Yale στο New Haven του Connecticut Imad Pasha, δήλωσε ότι πρόκειται για μια εντυπωσιακή ανακάλυψη στην οποία έχει παίξει καθοριστικό ρόλο μια γαλαξιακή σύγκρουση. Στην πραγματικότητα, αυτό το εντυπωσιακό μοτίβο που θα δείτε σχηματίστηκε πριν από 50 εκατομμύρια χρόνια, όταν ένας μικρός μπλε νάνος γαλαξίας (ορατός στην εικόνα στο κέντρο και αριστερά) πέρασε μέσα από τον τεράστιο αυτό γαλαξία LEDA 1313424 του οποίο το μέγεθος είναι περίπου 2μιση φορές όσο ο δικός μας Γαλαξίας.

Το γεγονός αυτό (της σύγκρουσης) συμβαίνει συχνά στο σύμπαν σύμφωνα με τους επιστήμονες. Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι είναι πολύ σπάνιο ένας γαλαξίας να περάσει απευθείας από το κέντρο ενός άλλου. Ο μπλε νάνος γαλαξίας που φαίνεται στην παραπάνω εικόνα άφησε πίσω του οκτώ “κυματισμούς” ή δακτυλίους γεμάτους άστρα (κυματισμούς παρόμοιους με αυτούς που σχηματίζονται όταν ένας βράχος πέφτει στην επιφάνεια μιας λίμνης). Αυτή η σύγκρουση πυροδότησε νέες περιοχές σχηματισμού άστρων στον LEDA 1313424. Αυτό συνέβη καθώς αέριο εκτοξεύτηκε προς τα έξω κατά τη διάρκεια της διέλευσης του μικρότερου γαλαξία από το κέντρο του μεγάλου, αναμειγνύοντας την κοσμική σκόνη και έτσι έχουμε φωτεινούς δακτυλίους και νέα άστρα.

Οι 8 κυματισμοί που φαίνονται στην εικόνα είναι οι περισσότεροι που έχουν παρατηρηθεί ποτέ σε οποιονδήποτε γαλαξία και τα δεδομένα από το Παρατηρητήριο W. M. Keck στη Χαβάη επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει και ένατος κυματισμός ή πιο σωστά δακτύλιος. Ο συγγραφέας της νέας μελέτης για το γεγονός αυτό και καθηγητής στο Yale Pieter G. van Dokkum δήλωσε το εξής:

Πιάνουμε το γαλαξία αυτό σε μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή στο χρόνο διότι υπάρχει ένα πολύ στενό χρονικό “παράθυρο” μετά την πρόσκρουση όπου ένας γαλαξίας σαν αυτόν θα κατέληγε με τόσους πολλούς δακτυλίους.

Οι αστρονόμοι είχαν εντοπίσει στο παρελθόν γαλαξίες με το πολύ 3 δακτυλίους μετά από παρόμοιες συγκρούσεις. Η ερευνητική ομάδα της νέας ανακάλυψης υποπτεύεται επίσης ότι υπήρχε και ένας δέκατος δακτύλιος κάποτε αλλά έκτοτε έχει ξεθωριάσει χωρίς να μπορεί πλέον να ανιχνευθεί. Εκτιμούν ότι ο δέκατος αυτός δακτύλιος θα μπορούσε να βρίσκεται τρεις φορές πιο μακριά από τον ευρύτερο δακτύλιο που καταγράφηκε στην εικόνα του Hubble.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Space
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.