Drone καταγράφει γιγάντιο κοπάδι μεδουσών να κατακλύζει τον κόλπο της Χάιφα στο Ισραήλ!


Drone καταγράφει γιγάντιο κοπάδι μεδουσών να κατακλύζει τον κόλπο της Χάιφα στο Ισραήλ!

Σε πλάνα που μοιράστηκε η Αρχή Φύσης και Πάρκων του Ισραήλ, η θάλασσα φαίνεται να κατακλύζεται από τα μέδουσες.

Οι φωτογραφίες και το βίντεο τραβήχτηκαν από ένα drone πάνω από τον κόλπο της Χάιφα, στις 20 Ιουλίου, όπου απεικονίζουν πλήθος των ασπόνδυλων αυτών πλασμάτων.

Καθώς η κάμερα κινείται προς τα πάνω, όλο και περισσότερα από τα πλάσματα γίνονται ορατά, ενώ η θάλασσα φαίνεται γεμάτη με χιλιάδες λευκές κουκίδες.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη μεδουσών που ζουν στην περιοχή, αλλά το πιο διαδεδομένο είναι η μέδουσα νομάδα (nomad jellyfish), η οποία χαρακτηρίζεται ως χωροκατακτητικό είδος, που προέρχεται από τον Ινδικό και τον Ειρηνικό ωκεανό και μεταναστεύει στις ισραηλινές ακτές, μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Ωστόσο, να επισημάνουμε πως το φαινόμενο αυτό δεν είναι σπάνιο, μιας και η περιοχή αυτή κατακλύζεται από μέδουσες, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Φέτος, τα επίπεδα μεδουσών έχουν αυξηθεί σημαντικά όμως.

Αναφορικά με την επικινδυνότητα αυτών, οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι οι περισσότεροι τύποι μεδουσών δεν είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνοι για τον άνθρωπο. Σε περιπτώσεις όμως όπως αυτή, όπου ο όγκος των μεδουσών έχει ξεπεράσει τα φυσιολογικά επίπεδα, είναι δυνατόν να υπάρξουν προβλήματα λόγω επανειλημμένων τσιμπημάτων αλλά και λόγω του ιδιαιτέρως επώδυνου τσιμπήματος της μέδουσας νομάδας.

Εξαιτίας αυτού, η Αρχή Φύσης και Πάρκων ζήτησε από το κοινό να παραμείνει μακριά από τις ακτές μέχρι να υποχωρήσει το κοπάδι.

Φωτογραφία από Rotem Sadeh, Israel Nature and Parks Authority.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι να επισημάνουμε, πως οι μέδουσες μπορούν να βλάψουν το περιβάλλον, καθώς ανταγωνίζονται την υπόλοιπη θαλάσσια ζωή για τροφή, η οποία μπορεί να γίνει σπάνια λόγω του τεράστιου όγκου των μεδουσών, αναφέρει η Αρχή Φύσης και Πάρκων.

Αναφερόμενοι στον τομέα της οικονομίας, μπορούν να δημιουργηθούν και εκεί σοβαρά ζητήματα, μιας και το τεράστιο αυτό κοπάδι μπορεί να φράξει τις αντλίες των μονάδων αφαλάτωσης και τους χώρους ψύξης των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν ζημιές σε αλιευτικά δίχτυα και σκάφη.

Η Αρχή Φύσης και Πάρκων αναφέρει ότι ορισμένες ανθρωπογενείς ενέργειες μπορεί να συνέβαλαν στην αύξηση του αριθμού των μεδουσών, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής, των λυμάτων που μόλυναν τα νερά και έβλαψαν ορισμένους από τους φυσικούς θηρευτές τους, όπως οι θαλάσσιες χελώνες, ακόμη και η πρόσθετη εκσκαφή στη διώρυγα του Σουέζ, που διευκόλυνε τα πλάσματα να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ από τον Ειρηνικό και τον Ινδικό ωκεανό.

Όπως έχουμε αντιληφθεί, και αν όχι σίγουρα θα έπρεπε, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της μόλυνσης του περιβάλλοντος είναι εδώ και δε θα πρέπει να διαφεύγουν της προσοχής μας. Είναι ένα φλέγον ζήτημα για το οποίο οφείλουμε όλοι, συντονισμένα, να αναλάβουμε δράση.

Δεν ξέρουμε αν ισχύει πράγματι το λεγόμενο “η Φύση εκδικείται”, ωστόσο, το μόνο σίγουρα είναι πως εκείνη είναι που κινεί τα νήματα της ζωής μας. Οφείλουμε να την προστατεύσουμε, πριν να είναι πολύ αργά!

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Nature Planet Earth

Πηγή:

PetaPixel

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!