Η Adobe εξελίσσει τεχνολογία που θα ανακαλύπτει φωτογραφίες που έχουν δεχτεί επεξεργασία


Η Adobe εξελίσσει τεχνολογία που θα ανακαλύπτει φωτογραφίες που έχουν δεχτεί επεξεργασία

Μία λύση στο να μπορούμε να ξεχωρίζουμε τους αληθινούς δημιουργούς από τους όσους προσπαθούν να μας ξεγελάσουν είναι ένα λογισμικό που να βρίσκει το πόση επεξεργασία έχει δεχτεί μία εικόνα.

Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται ότι κινείται η Adobe, της οποίας το λογισμικό Photoshop είναι συνώνυμο της επεξεργασίας εικόνας και στα αγγλικά έχει γίνει ρήμα.

Και μπορεί μέχρι σήμερα να υπάρχουν εργαλεία που χρησιμοποιούνται από κρατικές υπηρεσίες για να πιστοποιηθεί η αυθεντικότητα μίας φωτογραφίας, η νέα όμως τεχνολογία θα επιτρέπει η διαδικασία αυτή να είναι πιο εύκολη και πιο γρήγορη.

Η Adobe χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη AI και machine learning και ο Vlad Moraris παρουσιάζει μέχρι που έχει φτάσει η αμερικανική εταιρεία. Η τεχνολογία ανακαλύπτει αν η εικόνα είναι προϊόν του συνδυασμού δύο φωτογραφιών, αν έχουν μετακινηθεί αντικείμενα ή προστεθεί με την μέθοδο κλωνοποίησης ή αν έχουν αφαιρεθεί αντικείμενα.

Κάθε φορά που επεξεργαζόμαστε μία φωτογραφία αφήνουμε ίχνη πάνω της, τα οποία μπορεί να μην είναι ορατά στο ανθρώπινο μάτι, μπορούν όμως να εντοπιστούν σε επίπεδο pixel.

Οι τεχνικοί της Adobe χρησιμοποίησαν χιλιάδες παραδείγματα επεξεργασμένων εικόνων για να εκπαιδεύσουν το λογισμικό να αναγνωρίζει επεξεργασμένες εικόνες. Η ανάλυση που γίνεται βασίζεται στις αλλαγές που έχουν γίνει στο φάσμα RGB και στον ψηφιακό θόρυβο που υπάρχουν σε μία εικόνα (εικόνα άρθρου).

Ας ελπίσουμε σύντομα να υπάρχει μία εύκολη λύση ώστε να εντοπίζονται όσοι “φωτογράφοι” προσπαθούν να ξεγελάσουν τους θεατές τους με “ψεύτικες” εικόνες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Adobe

Πηγή:

Adobe
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

2 σχόλια

  • #
    1

    Και σε ποια φωτογραφία δεν υπάρχει κάποιου είδους επέμβαση clonel stamp tool, διόρθωση χρώματος, ρετούς προσώπων κτλ. Δεν μπορώ να καταλάβω τι νόημα έχει αυτή η κίνηση από την adobe, η οποία σαν ναυαρχίδα τόσα χρόνια έχει το photoshop, το οποίο παρουσιάζει ως το κορυφαίο πρόγραμμα επεξεργασίας (πειράγματος) εικόνας. Είναι σαν να πουλάς όπλα κ από την άλλη να είσαι κατά της οπλοκατοχής.

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!