To James Webb, δημιούργησε μία εικόνα του σύμπαντος που δεν έχει καταγραφεί ποτέ!


To James Webb, δημιούργησε μία εικόνα του σύμπαντος που δεν έχει καταγραφεί ποτέ!

Η NASA μοιράστηκε τη βαθύτερη εικόνα του σύμπαντος που έχει καταγραφεί ποτέ, από τον αισθητήρα Fine Guidance Sensor του τηλεσκοπίου James Webb.

Πλησιάζουμε ολοένα και πιο κοντά στο ντεμπούτο των πρώτων έγχρωμων εικόνων από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb στις 12 Ιουλίου. Καθώς πλησιάζουμε στο ορόσημο αυτό, η NASA μοιράστηκε μια δοκιμαστική εικόνα από τον αισθητήρα Fine Guidance Sensor (FGS) του Webb. Ο αισθητήρας FGS, που αναπτύχθηκε από την Καναδική Διαστημική Υπηρεσία, έχει σχεδιαστεί για να βοηθά το παρατηρητήριο να εντοπίζει και να “κλειδώνει” σε στόχους παρατήρησης στο σύμπαν.

Ο πρωταρχικός σκοπός του FGS είναι να επιτρέπει μετρήσεις και απεικόνιση από άλλους αισθητήρες, αλλά μπορεί επίσης να καταγράφει και εικόνες. Ωστόσο, οι εικόνες του FGS συχνά απορρίπτονται, δεδομένου του περιορισμένου εύρους ζώνης επικοινωνίας (bandwidth), μεταξύ του σημείου lagrange L2 (που βρίσκεται το James webb) και γης. Το Webb μεταδίδει δεδομένα μόνο από δύο από τα επιστημονικά του όργανα ταυτόχρονα.

Κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής σταθερότητας τον Μάιο, που το εύρος ζώνης ήταν διαθέσιμο, η ομάδα αποφάσισε να ανακτήσει εικόνες από τον αισθητήρα Fine Guidance του Webb. Η NASA αναφέρει:

Η εικόνα δοκιμής έχει κάποιες ακατέργαστες ιδιότητες. Δεν είχε βελτιστοποιηθεί για να είναι μια επιστημονική παρατήρηση. Αντίθετα, τα δεδομένα ελήφθησαν για να ελεγχθεί πόσο καλά το τηλεσκόπιο θα μπορούσε να παραμείνει κλειδωμένο σε έναν στόχο, αλλά υποδηλώνει τη δύναμη του τηλεσκοπίου. Τα φωτεινά αστέρια στην εικόνα έχουν έξι αιχμές περίθλασης λόγω των εξάπλευρων τμημάτων του καθρέφτη του Webb. Πέρα από τα αστέρια φαίνονται πολλοί μακρινοί γαλαξίες, μερικοί από τους οποίους θα είναι σχεδόν σίγουρα στόχος μιας ειδικής έρευνας από το διαστημικό τηλεσκόπιο των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα χρόνια.

Αυτή η εικόνα δοκιμής αποκτήθηκε παράλληλα με την απεικόνιση του αστέρα HD147980 από την κάμερα NIRCam, σε μια περίοδο οκτώ ημερών στις αρχές Μαΐου. Αντιπροσωπεύει ένα σύνολο 32 ωρών χρόνου έκθεσης. Οι παρατηρήσεις δε βελτιστοποιήθηκαν για την ανίχνευση μακρινών αντικειμένων, αλλά παρόλα αυτά η εικόνα συλλαμβάνει εξαιρετικά αμυδρά αντικείμενα, και είναι προς το παρόν η βαθύτερη εικόνα του υπέρυθρου ουρανού. Η αφιλτράριστη απόκριση μήκους κύματος από 0,6 έως 5 μικρόμετρα, βοηθά στην παροχή αυτής της εξαιρετικής ευαισθησίας. Η εικόνα είναι μονόχρωμη και εμφανίζεται με “ψεύτικο” χρώμα με λευκό-κίτρινο-πορτοκαλί-κόκκινο, που αντιπροσωπεύει την εξέλιξη από το φωτεινότερο στο πιο σκοτεινό σημείο. Το φωτεινότερο αστέρι στη δεξιά άκρη είναι το αστέρι με κωδική ονομασία 2MASS 16235798+2826079. Υπάρχουν λίγα αστέρια σε αυτήν την εικόνα, που διακρίνονται από τις αιχμές περίθλασης. Τα υπόλοιπα αντικείμενα είναι χιλιάδες αχνοί γαλαξίες, μερικοί στο κοντινό σύμπαν, αλλά πολλοί περισσότεροι στο μακρινό σύμπαν.

Η παραπάνω εικόνα είναι το αποτέλεσμα 72 εκθέσεων σε διάστημα 32 ωρών και συγκαταλέγεται στις βαθύτερες εικόνες του σύμπαντος που τραβήχτηκαν ποτέ, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Webb. Όταν το διάφραγμα του FGS είναι ανοιχτό, δε χρησιμοποιεί χρωματικά φίλτρα, σε αντίθεση με τα άλλα επιστημονικά όργανα του Webb, γι’ αυτό και η εικόνα είναι μονόχρωμη. Η έλλειψη χρωματικών φίλτρων σημαίνει επίσης ότι η εικόνα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αυστηρή επιστημονική ανάλυση. Ο Neil Rowlands, επιστήμονας προγράμματος για το Webb’s Fine Guidance Sensor, στην αεροδιαστημική υπηρεσία της Honeywell, δήλωσε:

Με το τηλεσκόπιο Webb να επιτυγχάνει καλύτερη από την αναμενόμενη ποιότητα εικόνας, σκόπιμα θέσαμε εκτός εστίασης τους καθοδηγητές του τηλεσκοπίου, κατά ένα μικρό ποσό για να διασφαλίσουμε ότι πληρούν τις απαιτήσεις απόδοσής τους. Όταν τραβήχτηκε αυτή η εικόνα, ενθουσιάστηκα που είδα καθαρά όλη τη λεπτομερή δομή σε αυτούς τους πολύ μακρινούς γαλαξίες. Με δεδομένο ότι γνωρίζουμε τώρα τι είναι δυνατό να απεικονίσουμε με τον αισθητήρα Fine Guidance Sensor, ίσως τέτοιες εικόνες, που λαμβάνονται παράλληλα με άλλες παρατηρήσεις όπου είναι εφικτό, θα μπορούσαν να αποδειχθούν επιστημονικά χρήσιμες στο μέλλον.

Η NASA προσθέτει:

Η εικόνα του FGS χρωματίζεται χρησιμοποιώντας τον ίδιο κοκκινωπό συνδυασμό χρωμάτων που έχει εφαρμοστεί σε άλλες εικόνες του Webb. Το κέντρο των λαμπερών αστεριών φαίνεται μαύρο επειδή απεικονίζεται με μεγάλο κορεσμό από τους ανιχνευτές του Webb, και το καδράρισμα του τηλεσκοπίου δεν άλλαξε σε σχέση με τις εκθέσεις για να συλλάβει το κέντρο από διαφορετικά pixel από τους ανιχνευτές της κάμερας. Τα επιπλέον καρέ των διαφορετικών εκθέσεων μπορούν επίσης να φανούν στις άκρες και τις γωνίες της εικόνας.

Τα τέσσερα κύρια επιστημονικά όργανα του Webb, θα βοηθήσουν στην απεικόνιση του βαθύτερου σύμπαντος. Ωστόσο, για κάθε εικόνα που καταγράφει το Webb, ο αισθητήρας Fine Guidance θα βοηθά το διαστημικό τηλεσκόπιο να παραμείνει στο στόχο.

Η NASA ανακοίνωσε ότι στις 12 Ιουλίου θα δώσει στη δημοσιότητα τις πρώτες εικόνες που θα καταγράψει το James Webb που θα είναι και αντιπροσωπευτικές των τεράστιων δυνατοτήτων του. Οι εικόνες που θα δοθούν στη δημοσιότητα, θα είναι σύμφωνα με την NASA εντυπωσιακές όσον αφορά την ποιότητα τους, ενώ παράλληλα θα δημοσιευθούν σημαντικά και πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία από τις φασματικές καταγραφές και αναλύσεις του τηλεσκοπίου.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Dpreview
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!