H Sony απειλείται από την Samsung και λόγω της Huawei!


H Sony απειλείται από την Samsung και λόγω της Huawei!

H Sony είναι ο νο1 κατασκευαστής αισθητήρων εικόνας της αγοράς με την δεύτερη Samsung να εργάζεται από το 2018 για να την εκθρονίσει.

Όπως αναφέρει η Nikkei Ασίας η Sony ελέγχει πάνω από το 50% των πωλήσεων αισθητήρων εικόνας στην αγορά (συγκεκριμένα 53.5%), με την Samsung να είναι δεύτερη με 18.1% (πηγή Omdia).

Φαίνεται όμως ότι η επιλογή της Sony να υποστηρίξει τις απαιτήσεις για αισθητήρες που έχει η Huawei δεν την ωφέλησε μακροπρόθεσμα.

Αυτό οφείλεται στον πόλεμο που κάνουν οι Η.Π.Α. στην Huawei, που έχει οδηγήσει στο ban της εταιρείας από την αμερικανική αγορά αλλά και στον περιορισμό των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις Η.Π.Α. και θέλουν να συνεργαστούν με την Huawei.

Ως γνωστόν η αμερικανική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η Huawei και ο εξοπλισμός της έχουν μεγάλα θέματα ασφαλείας, ειδικά λόγω της στενής σχέσης που λέγεται ότι έχει η εταιρεία με το Κινεζικό κράτος.

Η Nikkei αναφέρει:

“Δεν είναι αυτό που περιμέναμε”, δήλωσε εκτελεστικό στέλεχος της Sony σχετικά με νέους περιορισμούς που επέβαλε το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ στις εξαγωγές προς την Huawei στις 15 Σεπτεμβρίου.

Η Sony έχει κάνει μέχρι τώρα επιθετικές επενδύσεις σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να παράγει αισθητήρες εικόνας για να ανταποκριθεί στην έντονη ζήτηση, συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωσης ενός σχεδίου για την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου στην περιφέρεια του Ναγκασάκι.

Η εταιρεία έχει λάβει άδειες από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να συνεχίσει ορισμένες αποστολές προς την Huawei. Η Sony, ωστόσο, παραμένει επιφυλακτική για το μέλλον της συνεργασίας της με την Huawei, ανέφερε μια πηγή κοντά στην ιαπωνική εταιρεία στη Nikkei, καθώς ο κινεζικός γίγαντας τηλεπικοινωνιών εξακολουθεί να χρειάζεται να εξασφαλίσει αξιόπιστες πηγές για πολλά άλλα τσιπ και εξαρτήματα για τα smartphone της.

Η Huawei είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος χρήστης αισθητήρων της Sony μετά την Apple. Ενώ η Sony συγκέντρωσε περίπου 1 τρισεκατομμύριο γιεν (9,58 δισεκατομμύρια δολάρια) στις πωλήσεις αισθητήρων εικόνας πριν από τους περιορισμούς, οι προμήθειες στην Huawei εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% του συνόλου.

Η Sony ζήτησε άρση του εμπάργκο από την κυβέρνηση των ΗΠΑ που θα της επέτρεπε να προμηθεύει τις συσκευές στη Huawei. Ωστόσο, είναι αβέβαιο εάν οι αποστολές στον κινεζικό κατασκευαστή εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών θα επανέλθουν στο επίπεδο προ-περιορισμού.

H Samsung μπήκε καθυστερημένα στην αγορά των αισθητήρων και συνεργάζεται με την Apple και τη Huawei σε περιορισμένη κλίμακα προσελκύοντας μικρότερους πελάτες όπως η Xiaomi και η Vivo, οι οποίες ενισχύουν την παραγωγή smartphone ώστε να καλύψουν το κομμάτι που χάνει η Huawei.

Η Samsung, επομένως, είναι πολύ πιθανό να επωφεληθεί από την άνοδο των μικρότερων κινεζικών κατασκευαστών smartphone.

Ένας αναλυτής εξοικειωμένος με το ζήτημα είπε ότι θα είναι δύσκολο για τη Sony να «αντισταθμίσει πλήρως την πτώση των προμηθειών στην Huawei με αύξηση των πωλήσεων σε άλλες εταιρείες αυτή τη χρονιά».

Η Sony προσελκύει ζήτηση για τους αισθητήρες της λόγω των συνολικών τεχνολογικών πλεονεκτημάτων τους, όπως η γρήγορη ανάγνωση και η απόδοση χαμηλού θορύβου. Έχοντας αναπτύξει έναν αισθητήρα 180mp, η Samsung δίνει έμφαση στον υψηλό αριθμό pixel και τη χρήση του αισθητήρα στα δικά της smartphone καθώς και στα Xiaomi.

“Ο αισθητήρας της Sony ενδέχεται να μην ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατασκευαστών (smartphone) που επιδιώκουν μεγάλο αριθμό pixels”, δήλωσε ο Tetsuo Omori, ανώτερος αναλυτής της ιαπωνικής εταιρείας έρευνας Techno Systems Research.

Όπως είναι φυσικό οι δυσκολίες της Huawei με τις Η.Π.Α. επηρεάζουν όλη την αγορά και τους στενούς συνεργάτες της.

Από την άλλη η Samsung έχει θέσει ως στόχο να ξεπεράσει τη Sony στον τομέα κατασκευής αισθητήρων εικόνας έως το 2030.

Η Nikkei αναλύει:

Το πλεονέκτημα της Samsung έναντι της Sony είναι ότι παράγει εκτός των αισθητήρων εικόνας και άλλα ηλεκτρονικά στοιχεία, όπως τσιπ μνήμης, ενώ η Sony επικεντρώνεται στους αισθητήρες εικόνας στην αγορά των ημιαγωγών. Η Samsung καταγράφει 10 φορές περισσότερες πωλήσεις στην αγορά τσιπ ενώ εφαρμόζει τεχνολογία παραγωγής αιχμής στους αισθητήρες εικόνας. Επιπλέον όσο αφορά την παραγωγή απολαμβάνει το πλεονέκτημα της κλίμακας.

Ακόμα παράγοντας ηλεκτρονικά εξαρτήματα για χρήση στα smartphone της, η Samsung βελτιώνει επίσης την ποιότητα ολόκληρης της κάμερας, συμπεριλαμβανομένων των αισθητήρων εικόνας.

Μην ξεχνάμε ότι η Samsung, ως ο μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphone, όσον αφορά το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς το 2019, μπορεί να προσαρμόσει την προσφορά και τη ζήτηση για αισθητήρες εικόνας και να τους κάνει πιο φιλικούς προς τους χρήστες μέσω του συνδυασμού τους με τα smartphone.

Η επιχείρηση αισθητήρων εικόνας είναι ένας από τους κύριους τομείς κερδών της Sony, σημειώνοντας λειτουργικά κέρδη 240 δισ. Γιεν το οικονομικό έτος 2019 που έληξε τον Μάρτιο, σχεδόν το ίδιο κέρδος με τα αποτελέσματα στο τμήμα των βιντεοπαιχνιδιών της. Όμως, τον Οκτώβριο, ανακοινώνοντας τα κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο του οικονομικού 2020, η Sony προέβλεψε πτώση στα κέρδη για τους αισθητήρες εικόνας, κατά 66%, για ολόκληρη τη χρήση, μια πτώση πολύ πιο έντονη από την αναμενόμενη συνολική μείωση λειτουργικού κέρδους της εταιρείας κατά 17%.

Υπάρχει όμως μία πιθανή σανίδα σωτηρίας για τη Sony στην Apple. Με την κυκλοφορία του iPhone 12 με δυνατότητα 5G στις 23 Οκτωβρίου, η Sony ενδέχεται να είναι σε θέση να καλύψει ορισμένες απώλειες που προκύπτουν από την αναστολή προμηθειών στην Huawei, εάν το νέο smartphone μπορεί να διατηρήσει ισχυρή ζήτηση.

Samsung εναντίον Sony λοιπόν στον τομέα των αισθητήρων εικόνας και μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί αυτή η μάχη η οποία σαφέστατα θα επηρεάσει και τις τεχνολογικές εξελίξεις στις κάμερες, όχι μόνο των smartphones, αλλά και στην φωτογραφική αγορά.

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Huawei Image Sensor Sony

Πηγή:

Nikkei
author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!