iPhone: Δείτε ποιες εφαρμογές σας παρακολουθούν!


iPhone: Δείτε ποιες εφαρμογές σας παρακολουθούν!

Μέσω μιας λειτουργίας στο iPhone μπορείτε να ελέγξετε εάν κάποια εφαρμογή σας κατασκοπεύει μέσω κάμερας ή μικροφώνου.

Φυσικά, υπάρχουν πολλές εφαρμογές που απαιτούν νόμιμα πρόσβαση στην κάμερα (ή το μικρόφωνο) του iPhone σας, όπως για παράδειγμα το Instagram. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχει κάποια κακόβουλη εφαρμογή που να έχετε εγκαταστήσει η οποία εκμεταλλεύεται την κάμερα και το μικρόφωνο του iPhone σας χωρίς να το γνωρίζετε άμεσα. Υπάρχει ευτυχώς μια λειτουργία που μπορεί να σας αποκαλύψει ακριβώς αυτό.

Μιλάμε για την αναφορά απορρήτου (Privacy Report) που δείχνει πότε οι εφαρμογές έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητα εργαλεία όπως η κάμερα ή το μικρόφωνο. Σύμφωνα με την Apple, αν έχετε έκδοση iOS 15.2 ή μεταγενέστερη, μπορείτε να ενεργοποιήσετε την Αναφορά απορρήτου εφαρμογών για να δείτε λεπτομέρειες σχετικά με το πόσο συχνά οι εφαρμογές αυτές έχουν πρόσβαση σε δεδομένα σας όπως τοποθεσία, κάμερα, μικρόφωνο και άλλα. Μπορείτε επίσης να δείτε πληροφορίες σχετικά με τη δραστηριότητα κάθε εφαρμογής στο διαδίκτυο, καθώς και συγκεκριμένους web domains με τους οποίους επικοινωνούν πιο συχνά όλες οι εφαρμογές σας. Έτσι, μπορείτε ανά πάσα στιγμή να έχετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του τρόπου με τον οποίο “δρουν” οι εφαρμογές που χρησιμοποιείτε.

Για να ενεργοποιήσετε την αναφορά απορρήτου (Privacy Report) πρέπει πρώτα να τσεκάρετε την έκδοση του λειτουργικού σας (απαιτείται iOS 15.2 ή μεταγενέστερη όπως αναφέραμε παραπάνω). Μπορείτε εύκολα να το δείτε αυτό στις ρυθμίσεις (Settings), και στο μενού “γενικά” (General) δείτε εκεί που λέει “about” για να δείτε αν τρέχετε τη σωστή έκδοση (και αν χρειάζεται να κάνετε ενημέρωση λογισμικού εφόσον υποστηρίζεται από τη συσκευή σας). Αν όλα είναι εντάξει με αυτό, τότε για να ενεργοποιήσετε την αναφορά απορρήτου πηγαίνετε στις ρυθμίσεις (Settings), μετά στο “Ιδιωτικότητα και ασφάλεια (Privacy & Security) και μετά πατήστε το “App Privacy Report” (ενεργοποιήστε το). Εάν δεν το έχετε ενεργοποιήσει ποτέ, θα πρέπει να περιμένετε λιγάκι ώστε να συλλέξει στοιχεία για να σας βγάλει την αναφορά απορρήτου (Privacy Report).

Μέσα από την αναφορά αυτή, οποιεσδήποτε εφαρμογές έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα θα επισημαίνονται και θα εμφανίζονται ακόμη και λεπτομέρειες που ήταν ενεργές οι εφαρμογές όπως η ημερομηνία αλλά και συγκεκριμένες χρονικές σημάνσεις (timestamps: δηλαδή πόσες φορές δρούσαν αυτές οι εφαρμογές έχοντας πρόσβαση σε ευαίσθητα εργαλεία ή δεδομένα). Εάν δείτε κάτι περίεργο εκεί ή κάτι που δε σας αρέσει (όπως πρόσβαση σε κάμερα, επαφές, τοποθεσία και μικρόφωνο), τότε διακόψτε την πρόσβαση της εφαρμογής σε αυτά οριστικά. Φυσικά, αν ανησυχείτε πραγματικά για μια συγκεκριμένη εφαρμογή, μπορείτε να τη διαγράψετε εντελώς ώστε να σας φύγει κάθε φόβος.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Apple iPhone Apps iOS iphone

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!

[newsletter_form]