James Webb: Απίστευτη εικόνα δείχνει τα πρώτα στάδια της ζωής νέου άστρου!

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb απαθανάτισε την εντυπωσιακή εκροή αερίου και σκόνης που δημιουργήθηκε από ένα νεογέννητο άστρο.
Δε σταματά ποτέ να μας εκπλήσσει το πανίσχυρο διαστημικό τηλεσκόπιο! Αυτή τη φορά κατέγραψε τη διαδικασία σχηματισμού ενός νέου άστρου με ονομασία Herbig-Haro 49/50 η οποία περιλαμβάνει εντυπωσιακές εκροές αερίου και σκόνης. Αυτές οι δομές που ονομάζονται Herbig-Haro, δημιουργούνται όταν αστρικοί άνεμοι και πίδακες αερίου που παράγονται από νεογέννητα αστέρια προκαλούν κρουστικά κύματα που πέφτουν με πολύ υψηλές ταχύτητες στο αέριο και τη σκόνη από τα οποία γεννήθηκε το άστρο. Στη νέα εικόνα του Webb, το εντυπωσιακό είναι ότι οι δραματικές εκροές αερίου και σκόνης έχουν ευθυγραμμιστεί τέλεια με έναν μακρινό σπειροειδή γαλαξία, δημιουργώντας αυτή τη μαγευτική σύνθεση η οποία καταγράφηκε στο κοντινό και μέσο υπέρθυρο φάσμα.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η πηγή των εκροών Herbig-Haro 49/50 είναι ένα νεογέννητο άστρο γνωστό ως Cederblad 110 IRS4 (CED 110 IRS4), το οποίο βρίσκεται στο σύμπλεγμα Chamaeleon I Cloud σε απόσταση περίπου 625 έτη φωτός μακριά από εμάς στον αστερισμό Χαμαιλέων. Το σύμπλεγμα αυτό βρίθει από νεογέννητα άστρα που μοιάζουν με τον ήλιο. Αυτό σημαίνει ότι οι αστρονόμοι έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν ένα περιβάλλον που μοιάζει με αυτό το οποίο παρήγαγε το δικό μας ηλιακό σύστημα. Το Herbig-Haro 49/50 παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 2006 από το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer της NASA (το οποίο έχει αποσυρθεί). Οι αρχικές παρατηρήσεις αποκάλυψαν ότι οι εκροές αερίου και σκόνης κινούνται με ταχύτητες από 100 έως 300 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Ωστόσο, η νέα εικόνα του Webb προσφέρει ασύλληπτα καλύτερη ποιότητα. Δείτε την εικόνα του Spitzer δίπλα στη νέα εικόνα του Webb:

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το νεογέννητο άστρο CED 110 IRS4 έχει ηλικία που κυμαίνεται από δεκάδες χιλιάδες έως ένα εκατομμύριο χρόνια (πολύ μικρή για τη διαστημική κλίμακα) και εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Χρησιμοποιώντας την κάμερα απεικόνισης στο κοντινό υπέρυθρο NIRCam και το όργανο απεικόνισης στο μέσο υπέρυθρο Mid-Infrared Instrument (MIRI) του Webb, οι αστρονόμοι έχουν εντοπίσει λαμπερά μόρια υδρογόνου και μονοξειδίου του άνθρακα (φαίνονται με πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα στην εικόνα), τα οποία θερμαίνονται και ενεργοποιούνται από τους ισχυρούς πίδακες από το κοντινό νεογέννητο άστρο.
Ωστόσο, οι επιστήμονες μελετώντας τους πίδακες αερίου και σκόνης διαπιστώνουν ότι δεν έχουν όλοι ακριβώς τις ίδιες κατευθύνσεις. Τονίζουν για παράδειγμα την προεξοχή κοντά στην κορυφή της κύριας εκροής η οποία δε φαίνεται να ταιριάζει τόσο με την υπόλοιπη δομή και πιστεύουν ότι αυτή μπορεί να είναι μια δεύτερη, άσχετη εκροή. Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι η κύρια εκροή διαλύεται σε επιμέρους εκροές δημιουργώντας αυτό το περίεργο σχήμα. Τα ακανόνιστα μοτίβα μπορεί επίσης να προκληθούν από την αργή, ταλαντευόμενη κίνηση του πίδακα του νεογέννητου άστρου με την πάροδο του χρόνου, ένα φαινόμενο γνωστό ως μετάπτωση.
Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.
To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.
Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε Instagram, YouTube και Facebook!
Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Πριν φύγετε δείτε
- Η αναλογική φωτογραφία αναγνωρίστηκε ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά από την UNESCO
- Αναβάθμιση Firmware για την Nikon Coolpix P1000
- EBB: Ατομική Έκθεση του Τάκης Αναγνώστου
- Nikon Z6 III: Αναμένονται Σημαντικές Ενημερώσεις Λογισμικού Μέχρι Το Τέλος Του 2025
- Thypoch: Ήρθαν οι νέοι ανανεωμένοι φακοί Simera 35mm f/1.4 και 28mm f/1.4!
- Βρέθηκε χαμένο πορτραίτο του βασιλιά Ερρίκου Η’ στο φόντο μιας φωτογραφίας που δημοσιεύτηκε στα social media!