James Webb: Απαθανάτισε ένα εντυπωσιακό και μακρινό σμήνος γαλαξιών!

Το James Webb απαθανάτισε πρόσφατα ένα εντυπωσιακό σμήνος γαλαξιών με ονομασία Abell S1063.
Μέσα στο Μάιο του 2025, το πανίσχυρο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) κατέγραψε μια εκπληκτική εικόνα του σμήνους γαλαξιών Abell S1063 η οποία ομολογουμένως κόβει την ανάσα. Αυτή η παρατήρηση προσφέρει μια άνευ προηγουμένου ματιά στο μακρινό σύμπαν καθότι μιλάμε για ένα τεράστιο σμήνος γαλαξιών που βρίσκεται σε απόσταση 4.5 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Γερανού (Grus). Η εικόνα δείχνει επίσης το σημαντικό φαινόμενο του βαρυτικού φακού.

Τι είναι βαρυτικός φακός; Η συνδυασμένη μάζα των σμηνών γαλαξιών όπως ο Abell S1063 δημιουργεί το φαινόμενο του βαρυτικού φακού (κάτι σαν μεγεθυντικό φακό), μεγεθύνοντας ουσιαστικά τα αντικείμενα που βρίσκονται από πίσω τους. Αυτό συμβαίνει όταν ένα τεράστιο ουράνιο σώμα προκαλεί μια επαρκή καμπυλότητα του χωροχρόνου για να κάμψει το μονοπάτι του φωτός που ταξιδεύει πέρα από ή μέσα από αυτό, σχεδόν σαν ένας τεράστιος φακός.
Οι αστρονόμοι αναφέρουν ότι το Webb αφιέρωσε περίπου 120 ώρες για να παρατηρήσει το σμήνος Abell S1063 μέσω της κάμερας NIRCam (Near-Infrared Camera) που καταγράφει στο κοντινό υπέρυθρο φάσμα. Ωστόσο, μιλάμε για 9 ξεχωριστές λήψεις σε διαφορετικά μήκη κύματος κοντά στο υπέρυθρο όπου ενώθηκαν σε μια τελική εικόνα. Αυτή η παρατήρηση αποκαλύπτει στρεβλούς σχηματισμούς από παραμορφωμένους γαλαξίες που βρίσκονται πάρα πολύ μακριά (από το πρώιμο σύμπαν). Εμφανίζονται με αυτό τον τρόπο λόγω του φαινομένου του βαρυτικού φακού που αναφέραμε πιο πάνω. Το τεράστιο αυτό σμήνος λυγίζει το φως από αντικείμενα πίσω του λόγω του βαρυτικού του πεδίου. Αυτό το φαινόμενο μεγεθύνει και παραμορφώνει τις εικόνες των γαλαξιών που βρίσκονται πίσω αλλά τους καθιστά ορατούς για απευθείας παρατήρηση από ισχυρά τηλεσκόπια όπως το JWST.
Αξιοποιώντας τον βαρυτικό φακό του Abell S1063, το JWST μπόρεσε να ανιχνεύσει εξαιρετικά μακρινούς γαλαξίες, παρέχοντας πληροφορίες για τα πρώιμα στάδια του σχηματισμού των γαλαξιών και τις συνθήκες του σύμπαντος λίγο μετά τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang). Μερικοί από αυτούς τους γαλαξίες χρονολογούνται από την πρώτη εποχή του σύμπαντος, μια περίοδο κατά την οποία σχηματίστηκαν τα πρώτα αστέρια και οι γαλαξίες. Η νέα εικόνα του Webb σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στις αστρονομικές παρατηρήσεις και ενισχύει την κατανόησή μας για την κοσμική εξέλιξη.
Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.
To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.
Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε Instagram, YouTube και Facebook!
Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Πριν φύγετε δείτε
- Big Man: Η νέα ταινία μικρού μήκους του Stormzy γυρίστηκε εξ ολοκλήρου με iPhone 16 Pro
- Rollei 35AF: Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η προ-πώληση της αναγεννημένης φιλμάτης κάμερας
- Η Voigtländer παρουσιάζει τον νέο APO-Lanthar 28mm f/2: Ο καλύτερος ευρυγώνιος φακός στην ιστορία της
- Oakley Meta HSTN: Τα νέα AI γυαλιά από τη συνεργασία Meta και Oakley για αθλητές και fans
- Adobe: Αυτές είναι οι καλύτερες μέρες και ώρες για να δημοσιεύεις Reels στο Instagram
- Behold Camera: Η έξυπνη κάμερα που φέρνει επανάσταση στην παρατήρηση άγριας ζωής