James Webb: Νέες εικόνες από το νεφέλωμα του Ωρίωνα αποκάλυψαν ένα μυστήριο!


James Webb: Νέες εικόνες από το νεφέλωμα του Ωρίωνα αποκάλυψαν ένα μυστήριο!

Το James Webb απαθανάτισε το νεφέλωμα του Ωρίωνα αποκαλύπτοντας ότι υπάρχουν στην περιοχή πολλοί πλανήτες χωρίς συγκεκριμένη τροχιά.

Συνεχίζει να μας εκπλήσσει το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb! Αυτή τη φορά παρατήρησε και απαθανάτισε το γνωστό νεφέλωμα του Ωρίωνα με εκπληκτική λεπτομέρεια κάνοντας ταυτόχρονα και μια μυστήρια ανακάλυψη. Αρχικά, να αναφέρουμε ότι το Νεφέλωμα του Ωρίωνα απέχει 1.350 έτη φωτός από τη Γη και είναι η πλησιέστερη περιοχή σχηματισμού τεράστιων άστρων σε σχέση με τη Γη και για αυτό οι επιστήμονες το μελετούν εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, οι νέες εικόνες του JWST αποκάλυψαν σχηματισμούς άστρων και νεοσύστατων πλανητικών συστημάτων με νέα στοιχεία που δε γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Το James Webb απαθανάτισε το νεφέλωμα με τη NIRCam (near infrared camera) στο κοντινό υπέρυθρο φάσμα αλλά σε 2 εκδοχές: Μία σε μικρά μήκη κύματος (short-wavelength) και μία σε μεγαλύτερα μήκη κύματος (long-wavelength). Δείτε τες:

Απεικόνιση σε μικρά μήκη κύματος (short-wavelength).

Απεικόνιση σε μεγάλα μήκη κύματος (long-wavelength).

Από αυτές τις παρατηρήσεις και φωτογραφίες, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ανακάλυψαν 150 περίπου αντικείμενα τα οποία δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη τροχιά και έχουν μάζα σχεδόν ίδια με αυτή του Δία και για αυτό τα ονόμασαν Jupiter Mass Binary Objects (JuMBO). Περίπου τα 80 από αυτά, εμφανίζονται ως δυαδικό σύστημα και ο λόγος της εμφάνισής τους παραμένει άγνωστος.

Τα αντικείμενα που ονομάστηκαν JuMBO, φαίνεται πως είναι μικρότερες εκδοχές αέριων αντικειμένων. Οι αστρονόμοι αναφέρουν ότι οι καφέ νάνοι μπορούν να μεγαλώσουν όσο 13 φορές σε σχέση με τη μάζα του Δία, αλλά τα JuMBOs είναι μικρά, όσο το μισό της μάζας του Δία με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 540 βαθμούς Κελσίου, ενώ απέχουν μεταξύ τους όσο 200 φορές την απόσταση Γης-Ήλιου. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειάζονται ακόμα και 20.000 χρόνια προκειμένου να ολοκληρώσουν τη δυαδική τροχιά τους.

Αυτό το φαινόμενο θα ήταν πιο εύκολο να εξηγηθεί αν ήταν μόνα τους, αλλά ο εντοπισμός 40 ζευγαριών ως δυαδικά συστήματα έχει προβληματίσει τους επιστήμονες. Κανένα από τα υπάρχοντα επιστημονικά μοντέλα δεν εξηγούν πώς είναι δυνατόν να σχηματιστούν τόσο μικρά αντικείμενα από νέφη σκόνης και αερίων, πόσο μάλλον ζευγάρια από αυτά.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!