Το James Webb κατέγραψε για πρώτη φορά το σέλας του Ποσειδώνα!


Το James Webb κατέγραψε για πρώτη φορά το σέλας του Ποσειδώνα!

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb κατάφερε να απαθανατίσει για πρώτη φορά το σέλας του Ποσειδώνα.

Οι πρώτες ενδείξεις για το σέλας στον Ποσειδώνα χρονολογούνται από την εποχή της αποστολής Voyager 2 που εκτοξεύθηκε το 1977 και επιβεβαιώνονται πανηγυρικά μετά από τόσα χρόνια χάρη στο πανίσχυρο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb. Το Voyager 2 μας έστειλε αυτή την απίστευτη φωτογραφία όταν προσέγγισε τον Ποσειδώνα πριν πάρει το δρόμο της εξόδου από το ηλιακό μας σύστημα. Έφτασε στο πλησιέστερο σημείο του Ποσειδώνα στις 25 Αυγούστου 1989 και είναι το μόνο σκάφος που έχει πετάξει κοντά του για άμεσες παρατηρήσεις.

Πέρασαν πάρα πολλά χρόνια και η τεχνολογία προχώρησε. Έτσι, για πρώτη φορά οι αστρονόμοι απαθανάτισαν εικόνες από το σέλας του Ποσειδώνα, κάτι για το οποίο είχαν υποψίες από τις παρατηρήσεις του Voyager 2 που αναφέραμε παραπάνω. Ο Henrik Melin από το Πανεπιστήμιο Northumbria, ο οποίος διεξήγαγε την έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Leicester δήλωσε το εξής:

Αποδείχθηκε ότι στην πραγματικότητα η παρατήρηση της δραστηριότητας του σέλαος στον Ποσειδώνα ήταν δυνατή μόνο με την ευαισθησία των οργάνων απεικόνισης του Webb στο κοντινό υπέρυθρο φάσμα.

Ακόμη πιο σημαντική είναι η μοναδική φύση του σέλαος του Ποσειδώνα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, διαφέρει από το σέλας που παρατηρούμε στη Γη, τον Δία και τον Κρόνο, όπου συνήθως περιορίζεται στους πόλους των εν λόγω πλανητών. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μαγνητικά τους πεδία είναι σχετικά καλά ευθυγραμμισμένα με τους άξονες περιστροφής τους, οδηγώντας τα φορτισμένα σωματίδια από τον ηλιακό άνεμο προς τις πολικές περιοχές. Ο Ποσειδώνας όμως έχει ένα μαγνητικό πεδίο με μεγάλη κλίση και μετατόπιση, που σημαίνει ότι το σέλας του εμφανίζονται σε απροσδόκητες τοποθεσίες, όπως τα μεσαία γεωγραφικά πλάτη του.

Οι παρατηρήσεις και τα συμπεράσματα αυτά έγιναν δυνατά χάρη στο φασματογράφο κοντινού υπερύθρου του Webb (Near-Infrared Spectrograph), ένα όργανο που αναλύει το φως που απορροφάται ή εκπέμπεται από ουράνια αντικείμενα. Διασπώντας τα διαφορετικά μήκη κύματος του φωτός, οι επιστήμονες μπορούν να προσδιορίσουν βασικές ιδιότητες όπως η θερμοκρασία, η μάζα και η χημική σύνθεση. To Webb κατέγραψε λεπτομέρειες της ιονόσφαιρας του Ποσειδώνα που είναι το ηλεκτρικά φορτισμένο στρώμα της ανώτερης ατμόσφαιράς του (παρόμοιο στρώμα με την ιονόσφαιρα της Γης) όπου σχηματίζεται σέλας. Τα δεδομένα του Webb αποκάλυψαν εκπομπές τριυδρογόνου (H3+), που είναι από τα πιο άφθονα ιόντα στο σύμπαν. Αυτή η ανακάλυψη είναι σημαντική επειδή το τριυδρογόνο (ή τριατομικό υδρογόνο H3+) παίζει κρίσιμο ρόλο σε ένα πλανητικό σέλας το οποίο είναι ιδιαίτερα λαμπερό λόγω της απόκρισης στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ της ατμόσφαιρας των πλανητών και των φορτισμένων σωματιδίων από τον ηλιακό άνεμο.

Στην παραπάνω εικόνα (η δεξιά) έγινε συνδυασμός δεδομένων από το Hubble και το Webb. To σέλας εμφανίζεται με πράσινο χρώμα στη δεξιά εικόνα που περιέχει την παρατήρηση του Webb, ενώ οι λευκές κηλίδες είναι σύννεφα. Η επιστημονική ομάδα μπόρεσε επίσης να κάνει μια μέτρηση της θερμοκρασίας του Ποσειδώνα, κάτι που δεν έχει γίνει από τότε που πέταξε το Voyager 2 εκεί (τον Αύγουστο του 1989). Η ανώτερη ατμόσφαιρα του Ποσειδώνα έχει κρυώσει κατά αρκετές εκατοντάδες βαθμούς σύμφωνα με τους αστρονόμους. Για παράδειγμα, η θερμοκρασία το 2023 ήταν λίγο περισσότερο από τη μισή από αυτή του 1989. Υψηλότερες θερμοκρασίες σημαίνουν γενικά περισσότερα σωματίδια και υψηλότερο ρυθμό συγκρούσεων, που οδηγούν σε φωτεινότερο σέλας. Μια σημαντικά χαμηλότερη θερμοκρασία θα μείωνε την πυκνότητα των ενεργειακών ιόντων, οδηγώντας σε ασθενέστερες εκπομπές που είναι πιο δύσκολο να ανιχνευθούν.

Οι αστρονόμοι θα συνεχίσουν να μελετούν τον Ποσειδώνα χρησιμοποιώντας το James Webb ελπίζοντας να αποκτήσουν μια βαθύτερη κατανόηση του πιο παράξενου ουράνιου σώματος του ηλιακού μας συστήματος.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Space
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.