James Webb: Νέες εντυπωσιακές λήψεις του πλανήτη Δία, όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί!


James Webb: Νέες εντυπωσιακές λήψεις του πλανήτη Δία, όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί!

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb τράβηξε εντυπωσιακές εικόνες του πλανήτη Δία, με τη βοήθεια της κάμερας απεικόνισης υπερύθρων NIRCam.

Καθηλωτικές οι νέες φωτογραφίες του Δία από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, καθότι δείχνει για πρώτη φορά τόσο εντυπωσιακά, το τεράστιο σέλας που δημιουργείται στους δύο πόλους του Δία, αλλά και άλλες λεπτομέρειες όπως οι δακτύλιοι του πλανήτη. Οι υπέρυθρες φωτογραφίες τραβήχτηκαν με τη βοήθεια της κάμερας NIRCam του Webb (Near Infrared Camera, κάμερα που απεικονίζει στο φάσμα του κοντινού υπερύθρου). Η πρώτη φωτογραφία είναι μια σύνθετη εικόνα με τη χρήση 2 φίλτρων, και τραβήχτηκε στις 27 Ιουλίου 2022:

Φαίνονται επίσης η γνωστή Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα (μια γιγάντια καταιγίδα), άλλες μικρότερες καταιγίδες, αχνοί δακτύλιοι και δύο μικρότεροι δορυφόροι του, η Αμάλθεια και η Αδράστεια, διαμέτρου περίπου 200 και 20 χιλιομέτρων αντίστοιχα:

Η ESA (Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία) αναφέρει:

Με γιγάντιες καταιγίδες, ισχυρούς ανέμους, σέλας, και ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης, ο Δίας έχει πολλά που συμβαίνουν στην επιφάνειά του. Τώρα, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA/ESA/CSA απαθανάτισε νέες εικόνες του πλανήτη. Οι παρατηρήσεις του θα δώσουν στους επιστήμονες ακόμη περισσότερες ενδείξεις για την εσωτερική δομή του Δία.

Η δεύτερη φωτογραφία, παρακάτω, είναι ένα κοντινό πλάνο του Δία, χρησιμοποιώντας ξανά την κάμερα NIRCam, και τρία από τα εξειδικευμένα υπέρυθρα φίλτρα του που χρησιμοποιούνται για να αποκαλύψουν λεπτομέρειες του πλανήτη. Η NIRCam όμως, συλλαμβάνει εικόνες στο υπέρυθρο φως, το οποίο δεν είναι ορατό στο ανθρώπινο μάτι. Για αυτό το λόγο, αστρονόμοι συνεργάστηκαν με την επιστήμονα Judy Schmidt, για να μεταφράσουν σωστά τα δεδομένα του Webb σε ορατές εικόνες. Τα μεγαλύτερα μήκη κύματος του φωτός φαίνονται πιο κόκκινα, ενώ τα μικρότερα φαίνονται πιο μπλε:

Η φωτογραφία αυτή, έχει δημιουργηθεί από μια σύνθεση πολλών εικόνων που έχουν ληφθεί από το James Webb, και δείχνει επίσης το μεγάλο σέλας, που εκτείνεται σε μεγάλο υψόμετρο πάνω από τον βόρειο και τον νότιο πόλο του πλανήτη.

Το σέλας λάμπει σε ένα φίλτρο που είναι ρυθμισμένο να δείχνει πιο κόκκινα χρώματα, το οποίο επίσης τονίζει το φως που αντανακλάται από τα χαμηλότερα σύννεφα και τις ανώτερες ομίχλες. Ένα διαφορετικό φίλτρο, ρυθμισμένο να δείχνει κίτρινες και πράσινες αποχρώσεις, δείχνει ομίχλη να στροβιλίζεται γύρω από τον βόρειο και τον νότιο πόλο.

Ένα τρίτο φίλτρο, ρυθμισμένο να δείχνει μπλε αποχρώσεις, εμφανίζει φως που αντανακλάται από ένα βαθύτερο κύριο σύννεφο. Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα, μια διάσημη καταιγίδα τόσο μεγάλη που θα μπορούσε να καταπιεί τη Γη, φαίνεται λευκή σε αυτές τις λήψεις, όπως και άλλα σύννεφα, επειδή αντανακλά πολύ ηλιακό φως.

Το Webb κατέγραψε αυτές τις φωτογραφίες του Δία κατά τη διάρκεια δοκιμών απόδοσης για την ικανότητά του να παρακολουθεί κινούμενους στόχους, μια δοκιμή που ομολογουμένως πέρασε εύκολα.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!