James Webb: Φωτογράφισε μια απίστευτη ευθυγράμμιση 2 γαλαξιών!


James Webb: Φωτογράφισε μια απίστευτη ευθυγράμμιση 2 γαλαξιών!

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb απαθανάτισε ένα μοναδικό φαινόμενο ευθυγράμμισης 2 γαλαξιών.

Αυτό το εκπληκτικό και σπάνιο φαινόμενο το είχε προβλέψει ο Einstein για χάρη του οποίου οι επιστήμονες το ονομάζουν και “Einstein ring” (Δακτύλιος του Αϊνστάιν). Ωστόσο, δεν είναι ένα μεμονωμένο αντικείμενο που παραπέμπει σε δακτύλιο, αλλά 2 και μάλιστα γαλαξίες που “πέφτουν” ή ευθυγραμμίζονται ο ένας “πάνω στον άλλο” (στην πραγματικότητα είναι ο ένας πίσω από τον άλλο και σε τεράστιες αποστάσεις μεταξύ τους). Αυτές οι ευθυγραμμίσεις είναι σπάνιες, αλλά προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για τη σκοτεινή ύλη, τη δομή του σύμπαντος και τη βαρύτητα. Το James Webb επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι η βαρύτητα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε το διάστημα. Δείτε την απίστευτη εικόνα παρακάτω:

Στην εικόνα βλέπουμε έναν ελλειπτικό γαλαξία στο κέντρο να “τυλίγεται” από έναν σπειροειδή γαλαξία. Μαζί σχηματίζουν το λεγόμενο “δακτύλιο Αϊνστάιν” που αναφέραμε παραπάνω. Οι ευθυγραμμισμένοι γαλαξίες εμφανίζονται ως ένα ουράνιο σώμα ως αποτέλεσμα των επιδράσεων της μάζας στον χωροχρόνο. Μιλάμε για το φαινόμενο του βαρυτικού φακού όπου έχει εξηγηθεί και στο παρελθόν από τη NASA. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι, αναφέρεται σε μια μέθοδο που συμβαίνει όταν μια τεράστια ποσότητα ύλης όπως ένας μεγάλος γαλαξίας δημιουργεί ένα βαρυτικό πεδίο το οποίο παραμορφώνει και μεγεθύνει το φως που εκπέμπεται από αντικείμενα που βρίσκονται πίσω του.

Εν ολίγοις, η βαρύτητα παραμορφώνει τον χώρο σε βαθμό που δημιουργεί ένα είδος “οπτικής” που διοχετεύει το φως προς ένα τηλεσκόπιο (όπως το Webb ή το Hubble) και του επιτρέπει να βλέπει πολύ μακρύτερα από ότι θα μπορούσε να δει. Στην περίπτωση της εικόνας, έχουμε και σπάνια απόλυτη ευθυγράμμιση μεταξύ των 2 γαλαξιών. Ο ελλειπτικός γαλαξίας στο κέντρο αυτού του δακτυλίου του Αϊνστάιν ανήκει σε ένα σμήνος γαλαξιών που ονομάζεται SMACSJ0028.2-7537. Ο σπειροειδής γαλαξίας που τυλίγεται γύρω του (όπου ευθυγραμμίζεται μπροστά από τον άλλον) φαίνεται να είναι τεντωμένος και παραμορφωμένος σε σχήμα δαχτυλιδιού. Παρατηρείστε τους βραχίονες του που περιέχουν μπλε χρώμα πως έχουν αρχίσει να τεντώνουν λόγω του φαινομένου του βαρυτικού φακού που αναφέραμε πιο πάνω.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα δεδομένα του James Webb που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτήν την εικόνα λήφθηκαν ως μέρος της έρευνας Strong Lensing and Cluster Evolution (SLICE) με επικεφαλής τον Guillaume Mahler από το Πανεπιστήμιο της Λιέγης στο Βέλγιο. Η έρευνα έχει σκοπό να εντοπίσει την εξελικτική ιστορία 182 γαλαξιακών σμηνών σε βάθος χρόνου 8 δισεκατομμυρίων ετών, χρησιμοποιώντας την κάμερα Near-InfraRed Camera του Webb (NIRCam) που καταγράφει στο κοντινό υπέρυθρο φάσμα. Αυτή η εικόνα ενσωματώνει επίσης δεδομένα από δύο όργανα του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, την κάμερα ευρέος πεδίου 3 (Wide Field Camera 3) και την προηγμένη κάμερα για έρευνες (Advanced Camera for Surveys).

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.