James Webb: Φωτογραφίζει αρχαίους γαλαξίες που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν!


James Webb: Φωτογραφίζει αρχαίους γαλαξίες που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν!

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb χρησιμοποιήθηκε για τον εντοπισμό έξι γαλαξιών, που πιθανώς εμφανίστηκαν εξαιρετικά νωρίς στην ιστορία του σύμπαντος.

Μάλιστα, οι γαλαξίες αυτοί έχουν τόσο μεγάλη μάζα, που δεν θα ήταν δυνατόν να υπάρχουν σύμφωνα με την τρέχουσα κοσμολογική θεωρία.

Μια διεθνής ομάδα αστροφυσικών ανακάλυψε αυτά τα μυστηριώδη αντικείμενα σε εικόνες που κατέγραψε το JWST και εκτιμά ότι μπορεί να υπήρχαν στην αυγή του σύμπαντος – περίπου 500 έως 700 εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang ή πριν από περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια χρόνια. Δεν είναι μόνο αρχαία, αλλά είναι επίσης ογκώδη και περιέχουν σχεδόν τόσα αστέρια όσα και ο Γαλαξίας μας.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Nature, και ενώ δεν πρόκειται για τους παλαιότερους γαλαξίες που έχει εντοπίσει το JWST – πέρυσι, οι επιστήμονες παρατήρησαν αρκετούς γαλαξίες που πιθανότατα σχηματίστηκαν περίπου 350 εκατομμύρια χρόνια μετά τη μεγάλη έκρηξη και ένας, που ονομάζεται GLASS-z13, χρονολογείται μόλις 300 εκατομμύρια χρόνια μετά τη μεγάλη έκρηξη – αλλά το μέγεθος και η ηλικία αυτών των αντικειμένων μαζί έχουν τη δυνατότητα να ξαναγράψουν την ιστορία της αστρονομίας.

Ψηφιδωτό που συνέλεξε ο James Webb από μια περιοχή του διαστήματος κοντά στη Μεγάλη Άρκτο, με ένθετα που δείχνουν τη θέση έξι νέων υποψήφιων γαλαξιών από την αυγή του σύμπαντος.

Τα αντικείμενα αυτά εμφανίζονται κόκκινα στις εικόνες του JWST- το κόκκινο φως σημαίνει συνήθως παλιό φως και οι επιστήμονες εξηγούν ότι καθώς το σύμπαν διαστέλλεται, το φως που εκπέμπουν τα αντικείμενα απλώνεται. Όσο περισσότερο απλώνεται το φως, τόσο πιο κόκκινο εμφανίζεται σε όργανα όπως το Webb.

Οι σημερινοί υπολογισμοί δείχνουν ότι δεν θα έπρεπε να υπήρχε αρκετή ύλη την εποχή που φαίνεται να σχηματίστηκαν αυτοί οι γαλαξίες, ώστε να φτιάξουν το μέγεθος και τον αριθμό των άστρων τους τόσο γρήγορα. Και όμως, αυτοί οι γαλαξίες υπάρχουν – όχι μόνο ένας, αλλά έξι.

“Ο Γαλαξίας μας σχηματίζει περίπου ένα με δύο νέα αστέρια κάθε χρόνο. Κάποιοι από αυτούς τους γαλαξίες θα έπρεπε να σχηματίζουν εκατοντάδες νέα αστέρια το χρόνο για ολόκληρη την ιστορία του σύμπαντος”, εξηγεί ο Nelson. “Αν έστω και ένας από αυτούς τους γαλαξίες είναι πραγματικός, θα συγκρουστεί με τα όσα ξέρουμε για την κοσμολογία”.

Αυτή η τελευταία σημείωση είναι σημαντική: αν αυτά τα αντικείμενα είναι αυτό που φαίνεται να είναι, αυτό θα αλλάξει ριζικά τις τρέχουσες πεποιθήσεις για το σύμπαν. Η ομάδα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το JWST για να συλλέξει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτά τα αντικείμενα, ώστε να επαληθεύσει τα ευρήματά της.

Φωτογραφία: I. Labbe (Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Swinburne)

Επεξεργασία εικόνας: Brammer (Niels Bohr Institute’s Cosmic Dawn Center, Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης).

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!