Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb φτάνει σε ένα ακόμη ορόσημο καθώς συνεχίζεται η ευθυγράμμιση των καθρεπτών


Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb φτάνει σε ένα ακόμη ορόσημο καθώς συνεχίζεται η ευθυγράμμιση των καθρεπτών

Πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία η δεύτερη και η τρίτη από τις επτά συνολικά φάσεις ευθυγράμμισης των καθρεπτών του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb.

Με την ολοκλήρωση αυτών των φάσεων, που ονομάζονται Segment Alignment and Image Stacking, η ομάδα θα αρχίσει τώρα να κάνει μικρότερες προσαρμογές στις θέσεις των κατόπτρων του Webb.

Αυτή η εξαγωνική συστοιχία εικόνων που καταγράφηκε από το όργανο NIRCam δείχνει την πρόοδο που σημειώθηκε κατά τη φάση της ευθυγράμμισης τμήματος, ευθυγραμμίζοντας περαιτέρω τα 18 κύρια τμήματα καθρέφτη και τον δευτερεύοντα καθρέφτη του Webb χρησιμοποιώντας ακριβείς κινήσεις που δίνονται από το έδαφος. NASA/STScI

Αφού μετατόπισε 18 διάσπαρτες κουκκίδες αστρικού φωτός στον χαρακτηριστικό εξαγωνικό σχηματισμό του Webb, η ομάδα βελτίωσε την εικόνα κάθε κατοπτρικού τμήματος κάνοντας μικρές προσαρμογές, ενώ άλλαξε επίσης την ευθυγράμμιση του δευτερεύοντος καθρέφτη του Webb. Η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, γνωστής ως Segment Alignment, ήταν ένα βασικό βήμα πριν από την επικάλυψη του φωτός από όλους τους καθρέφτες, ώστε να μπορούν να λειτουργούν από κοινού.

Αυτό το gif δείχνει τις εικόνες “πριν” και “μετά” από το Segment Alignment, όταν η ομάδα διόρθωσε μεγάλα σφάλματα τοποθέτησης των κύριων τμημάτων καθρέφτη της και ενημέρωσε τη στοίχιση του δευτερεύοντος καθρέφτη. NASA/STScI

Μόλις επιτεύχθηκε η ευθυγράμμιση τμήματος, οι εστιασμένες κουκκίδες που αντανακλώνται από κάθε καθρέφτη στη συνέχεια στοιβάχτηκαν η μία πάνω στην άλλη, παρέχοντας φωτόνια φωτός από κάθε τμήμα στην ίδια θέση στον αισθητήρα της NIRCam. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, που ονομάζεται Image Stacking, η ομάδα ενεργοποίησε σετ από έξι καθρέφτες κάθε φορά και τους διέταξε να επανατοποθετήσουν το φως τους για να επικαλύπτονται, έως ότου όλες οι κουκκίδες του αστρικού φωτός να επικαλύπτονται μεταξύ τους.

Έχουμε ακόμα δουλειά να κάνουμε, αλλά είμαστε ολοένα και πιο ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα που βλέπουμε. Τα χρόνια σχεδιασμού και δοκιμών αποδίδουν και η ομάδα δεν θα μπορούσε να είναι πιο ενθουσιασμένη περιμένοντας να δει τι θα φέρουν οι επόμενες εβδομάδες και μήνες.

δήλωσε ο Lee Feinberg, manager των οπτικών για το Webb στο Goddard Space Flight Center της NASA.

Αν και το Image Stacking έβαλε όλο το φως από ένα αστέρι σε ένα σημείο στον ανιχνευτή της NIRCam, τα τμήματα του καθρέφτη εξακολουθούν να λειτουργούν ως 18 μικρά τηλεσκόπια αντί για ένα μεγάλο. Τα τμήματα πρέπει τώρα να ευθυγραμμιστούν μεταξύ τους με ακρίβεια μικρότερη από το μήκος κύματος του φωτός.

Η ομάδα ξεκινά τώρα την τέταρτη φάση της ευθυγράμμισης καθρέφτη, γνωστή ως Coarse Phasing, όπου η NIRCam χρησιμοποιείται για τη σύλληψη φασμάτων φωτός από 20 ξεχωριστά ζεύγη κατοπτρικών τμημάτων. Αυτό βοηθά την ομάδα να εντοπίσει και να διορθώσει την κατακόρυφη μετατόπιση μεταξύ των τμημάτων του καθρέφτη ή τις μικρές διαφορές στα ύψη τους. Αυτό θα κάνει τη μοναδική κουκκίδα του αστρικού φωτός σταδιακά πιο ευκρινή και πιο εστιασμένη τις επόμενες εβδομάδες.

Η NASA αναμένει ότι οι πλήρεις επιστημονικές εργασίες θα ξεκινήσουν αυτό το καλοκαίρι.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

James Webb Space Telescope NASA

Πηγή:

NASA
author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!