James Webb: Καταγράφει αρχέγονο άστρο που μοιάζει με “πύρινη κλεψύδρα”


James Webb: Καταγράφει αρχέγονο άστρο που μοιάζει με “πύρινη κλεψύδρα”

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb κατέγραψε ένα αρχέγονο αστέρι, που ήταν προηγουμένως κρυμμένο από άλλα διαστημικά τηλεσκόπια σε ένα σκοτεινό νέφος, γνωστό ως L1527.

Η φωτογραφία αποκαλύπτει αυτό που μοιάζει με μια “πύρινη κλεψύδρα” και δίνει στους αστρονόμους μια εικόνα του σχηματισμού ενός νέου άστρου.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε στο υπέρυθρο με τη χρήση της κάμερας εγγύς υπέρυθρης ακτινοβολίας (NIRCam) του Webb και τα ζωντανά μπλε, κόκκινα και πορτοκαλί χρώματα είναι ορατά μόνο σε αυτό το μήκος κύματος.

Ένας πρωτοπλανητικός δίσκος στην άκρη φαίνεται ως μια σκοτεινή γραμμή στη μέση του λαιμού. Το φως από τον αστέρα διαρρέει πάνω και κάτω από αυτόν τον δίσκο, φωτίζοντας κοιλότητες μέσα στο περιβάλλον αέριο και τη σκόνη.

Το Webb αποκαλύπτει επίσης νημάτια μοριακού υδρογόνου που έχουν υποστεί σοκ. Τα σοκ και οι αναταράξεις εμποδίζουν το σχηματισμό νέων άστρων, τα οποία διαφορετικά θα σχηματίζονταν σε όλο το νέφος. Ως αποτέλεσμα, ο αστέρας κυριαρχεί στο χώρο, παίρνοντας μεγάλο μέρος του υλικού για τον εαυτό του.

εξηγεί η διαστημική υπηρεσία.

Η NASA λέει ότι τα αντιπροσωπευτικά χρώματα εδώ οφείλονται σε στρώματα σκόνης μεταξύ του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb και των σκοτεινών νεφών, και οι μπλε περιοχές είναι εκεί όπου αυτή η σκόνη είναι η πιο λεπτή. Καθώς η σκόνη πυκνώνει, λιγότερο μπλε φως μπορεί να διαφύγει και αυτό είναι που κάνει τις περιοχές να φαίνονται πορτοκαλί.

Η NASA και η ομάδα Webb λένε ότι ο L1527 έχει ηλικία μόνο περίπου 100.000 ετών, η οποία σε όρους αστέρων είναι πολύ νέα. Η NASA το θεωρεί πρωτοαστέρι κατηγορίας 0, που είναι το πρωιμότερο στάδιο του σχηματισμού άστρων. Με την πάροδο του χρόνου, θα συνεχίσει να συγκεντρώνει μάζα και ο πυρήνας του θα συνεχίσει να συμπιέζεται και να πλησιάζει στη σταθερή πυρηνική σύντηξη.

Ο αστέρας δεν παράγει ακόμη τη δική του ενέργεια μέσω αυτής της διαδικασίας και το σχήμα του είναι προς το παρόν κυρίως ασταθές, αν και ελαφρώς σφαιρικό, και έχει μόνο περίπου 20 έως 40% της μάζας του γήινου Ήλιου.

Αν και η μάζα του δεν έχει φτάσει ακόμα εκεί, η κλίμακα αυτής της φωτογραφίας είναι τεράστια. Η σκοτεινή ζώνη στο κέντρο του “λαιμού” της κλεψύδρας έχει περίπου το μέγεθος του ηλιακού συστήματος της Γης.

Δεδομένης της πυκνότητας, δεν είναι ασυνήθιστο μεγάλο μέρος αυτού του υλικού να συσσωρεύεται. Τελικά, αυτή η άποψη του L1527 παρέχει ένα παράθυρο για το πώς έμοιαζε ο Ήλιος και το ηλιακό μας σύστημα στη βρεφική τους ηλικία.

Μάθετε περισσότερα εδώ.

Φωτογραφία: NASA, ESA, CSA, and STScI. Image processing: J. DePasquale, A. Pagan, and A. Koekemoer (STScI)

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

James Webb Space Telescope NASA

Πηγή:

PetaPixel

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!