James Webb: Κατέγραψε άκρως εντυπωσιακή φωτογραφία 123MP του νεφελώματος Ταραντούλα!


James Webb: Κατέγραψε άκρως εντυπωσιακή φωτογραφία 123MP του νεφελώματος Ταραντούλα!

Το James Webb κατέγραψε μια εκπληκτική εικόνα του νεφελώματος Ταραντούλα, που εκτείνεται σε μήκος 240 ετών φωτός.

Η εικόνα αυτή, περιλαμβάνει δεκάδες χιλιάδες νεαρά αστέρια που δεν είχαν παρατηρηθεί ποτέ πριν και δεν ήταν ορατά με προηγούμενα τηλεσκόπια.

Η φωτογραφία αυτή τραβήχτηκε με την κάμερα εγγύς υπέρυθρης ακτινοβολίας (NIRCam) του JWST και δείχνει μια τεράστια περιοχή του διαστήματος που σχηματίζει αστέρια.

Αυτή αποτυπώθηκε ως μωσαϊκό πολλαπλών φωτογραφιών, δημιουργώντας μια τεράστια φωτογραφία 122,5 megapixel (14.557 επί 8.418 pixel). Η πιο ενεργή περιοχή σχηματισμού αστέρων φαίνεται στο κέντρο της φωτογραφίας, όπου τα φωτεινά μπλε αστέρια είναι πιο συμπυκνωμένα.

Η ομάδα του Webb εξηγεί ότι διάσπαρτα ανάμεσα σε αυτά τα μπλε αστέρια υπάρχουν ακόμα ενσωματωμένα αστέρια που φαίνονται κόκκινα και δεν έχουν ακόμη αναδυθεί από αυτό που περιγράφουν ως “σκονισμένο κουκούλι” του νεφελώματος.

Το NIRCam είναι σε θέση να ανιχνεύσει αυτά τα σκεπασμένα από τη σκόνη αστέρια, χάρη στην πρωτοφανή του ανάλυση σε κοντινά υπέρυθρα μήκη κύματος.

Πάνω αριστερά από το σμήνος των νεαρών αστέρων και στην κορυφή της κοιλότητας του νεφελώματος, ένα παλαιότερο αστέρι εμφανίζει τις χαρακτηριστικές οκτώ ακίδες περίθλασης του NIRCam. Ακολουθώντας την επάνω κεντρική αιχμή αυτού του αστέρα προς τα πάνω, δείχνει μια χαρακτηριστική φούσκα στο νέφος. Τα νεαρά αστέρια που εξακολουθούν να περιβάλλονται από σκονισμένο υλικό, ανατινάζουν αυτή τη φούσκα, αρχίζοντας να χαράζουν τη δική τους κοιλότητα.

λέει η ομάδα του Webb

Αυτό το νεφέλωμα τραβήχτηκε επίσης με την κάμερα μέσου υπερύθρου (MIRI), η οποία εστιάζει την προβολή της στην περιοχή γύρω από το κεντρικό αστρικό σμήνος.

Σε αυτό το φως, τα νεαρά καυτά αστέρια του σμήνους, “ξεθωριάζουν” και σκόνη έρχεται στο προσκήνιο. Οι άφθονοι υδρογονάνθρακες φωτίζουν τις επιφάνειες των νεφών σκόνης, που φαίνονται με μπλε και μοβ χρώμα. Μεγάλο μέρος του νεφελώματος αποκτά μια πιο φαντασμαγορική, διάχυτη εμφάνιση επειδή το μεσαίο υπέρυθρο φως είναι σε θέση να δείξει περισσότερο τι συμβαίνει βαθύτερα στο εσωτερικό των νεφών. Ακόμα, ενσωματωμένοι πρωτοαστέρες ξεπροβάλλουν από τα κουκούλια της σκόνης τους, συμπεριλαμβανομένης μιας φωτεινής ομάδας στο πάνω άκρο της εικόνας, αριστερά από το κέντρο.

Άλλες περιοχές εμφανίζονται σκοτεινές, όπως στην κάτω δεξιά γωνία της εικόνας. Αυτό υποδεικνύει τις πιο πυκνές περιοχές σκόνης στο νεφέλωμα, τις οποίες δεν μπορούν να διαπεράσουν ούτε τα μεσαία υπέρυθρα μήκη κύματος. Αυτές θα μπορούσαν να είναι οι περιοχές του μελλοντικού, ή του τρέχοντος, σχηματισμού άστρων.

προσθέτει η ομάδα

Βέβαια, να επισημάνουμε πως ένας από τους λόγους για τους οποίους οι αστρονόμοι ενδιαφέρονται για το νεφέλωμα Ταραντούλα, είναι ότι έχει παρόμοιο τύπο χημικής σύνθεσης με τις γιγαντιαίες περιοχές σχηματισμού άστρων που υπήρχαν όταν το Σύμπαν ήταν μόλις μερικών δισεκατομμυρίων ετών.

Χάρη στο Webb, οι αστρονόμοι μπορούν να συγκρίνουν τις παρατηρήσεις από το Νεφέλωμα Ταραντούλα με άλλες παρατηρήσεις μακρινών γαλαξιών, που ήταν επίσης ενεργοί κατά τη διάρκεια της περιόδου μέγιστου σχηματισμού αστέρων.

Μάθετε περισσότερα, εδώ.

Φωτογραφίες: NASA, ESA, CSA, STScI, Webb ERO Production Team

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!