James Webb: Το φαινόμενο “zig-zag” του Einstein επιβεβαιώθηκε!


James Webb: Το φαινόμενο “zig-zag” του Einstein επιβεβαιώθηκε!

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb εντόπισε ένα κβάζαρ που φαίνεται 6 φορές σε μία εικόνα καταγράφοντας το φαινόμενο “zig-zag” του Einstein.

Ο Einstein επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά μετά από έναν αιώνα! Τι είναι όμως τα κβάζαρ; Στην Αστρονομία, κβάζαρ θεωρείται ως ένας εξαιρετικά λαμπρός και μακρινός ενεργός γαλαξιακός πυρήνας, που εμφανίζεται στο ορατό φως ως ένα πολύ φωτεινό άστρο. Όταν δύο γαλαξίες συγκρουστούν, οι βαρυτικές δυνάμεις ωθούν τεράστιες ποσότητες αερίου προς υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες στο κέντρο του υπολείμματος του συστήματος γαλαξιών που προκύπτει από τη σύγκρουση. Λίγο πριν το αέριο καταναλωθεί από τη μαύρη τρύπα, απελευθερώνονται τεράστιες ποσότητες ενέργειας με τη μορφή ακτινοβολίας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη χαρακτηριστική φωτεινότητα των κβάζαρ. Τα κβάζαρ είναι σημαντικά για τους αστροφυσικούς, καθώς λόγω της φωτεινότητας τους ξεχωρίζουν σε πολύ μεγάλες αποστάσεις και μας χαρίζουν πολύτιμες πληροφορίες για τις πρώτες εποχές της ιστορίας του Σύμπαντος.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb εντόπισε ένα απομακρυσμένο κβάζαρ με ονομασία J1721+8842 και αποκάλυψε μια μοναδική διαστρική διάθλαση φωτός, ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως “zig-zag” του Einstein. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο βαρυτικού φακού, όπου το φως ενός απομακρυσμένου κβάζαρ (υπέρλαμπρου γαλαξιακού πυρήνα όπως αναλύσαμε παραπάνω) εμφανίζεται πολλαπλασιασμένο και παραμορφωμένο λόγω δύο τεράστιων γαλαξιακών δομών που βρίσκονται μεταξύ του κβάζαρ και της Γης. Αυτή η διάταξη επιτρέπει στους αστρονόμους να παρατηρήσουν το ίδιο αντικείμενο από διαφορετικές οπτικές γωνίες, ενώ το φως ακολουθεί διαδρομές που κάνουν “zig-zag” μέχρι να φτάσει σε εμάς. Για αυτό δόθηκε και η ονομασία αυτή στο φαινόμενο.

Η έννοια του βαρυτικού φακού έχει εξηγηθεί και στο παρελθόν από τη NASA, αλλά για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι, αναφέρεται σε μια μέθοδο που συμβαίνει όταν μια τεράστια ποσότητα ύλης όπως ένα μεγάλο σμήνος γαλαξιών, δημιουργεί ένα βαρυτικό πεδίο το οποίο παραμορφώνει και μεγεθύνει το φως που εκπέμπεται από αντικείμενα που βρίσκονται πίσω του. Εν ολίγοις, η βαρύτητα παραμορφώνει τον χώρο σε βαθμό που δημιουργεί ένα είδος “οπτικής” που διοχετεύει το φως προς ένα τηλεσκόπιο (όπως το Webb ή το Hubble) και του επιτρέπει να βλέπει πολύ μακρύτερα από ότι θα μπορούσε να δει.

Οι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν πολύτιμα δεδομένα από το Webb για να παρακολουθήσουν το κβάζαρ J1721+8842. Μελέτησαν την καμπύλη φωτός από 6 φωτεινά σημεία που δημιουργήθηκαν μέσω βαρυτικής διάθλασης, επιβεβαιώνοντας ότι το φαινόμενο προκλήθηκε από δύο τεράστιους γαλαξίες. Δείτε το συγκεκριμένο κβάζαρ να εμφανίζεται 6 φορές στην εικόνα του Webb:

Όχι μόνο αυτή η παρατήρηση είναι απίστευτα σπάνια, αλλά αποτελεί και μια περίφημη απόδειξη αυτών που έλεγε ο Einstein το 1915, δηλαδή πάνω από ένα αιώνα πριν σχετικά με το φαινόμενο κάμψης του χωροχρόνου και του φαινομένου “zig-zag” που εισήχθη στη θεωρία βαρύτητας του σπουδαίου αυτού επιστήμονα. Το πρώτο “zig-zag” του Einstein που είδε η ανθρωπότητα θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να αντιμετωπίσουν δύο από τα μεγαλύτερα μυστήρια της κοσμολογίας. Το πρώτο μυστήριο αφορά τη φύση της σκοτεινής ενέργειας ή τη δύναμη που οδηγεί την επιταχυνόμενη διαστολή του σύμπαντος. Το δεύτερο έχει να κάνει με τη σταθερά Hubble που είναι μια διαφορά που διαπιστώνουν οι επιστήμονες όταν μετρούν την τιμή της ταχύτητας της διαστολής του σύμπαντος.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Space
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!

[newsletter_form]