James Webb: Ανακάλυψε 44 νέα άστρα σε μακρινό γαλαξία!


James Webb: Ανακάλυψε 44 νέα άστρα σε μακρινό γαλαξία!

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb απαθανάτισε ένα σμήνος γαλαξιών ανακαλύπτοντας 44 νέα άστρα.

Αυτή η περιοχή είναι τόσο απομακρυσμένη που οι αστρονόμοι θεωρούσαν ότι η αναγνώριση μεμονωμένων άστρων εκεί ήταν αδύνατη. Για να καταλάβετε καλύτερα τα μεγέθη, οι επιστήμονες το παρομοιάζουν με την προσπάθεια εντοπισμού κόκκων σκόνης σε κρατήρες της Σελήνης με κιάλια! Πρόκειται λοιπόν για μια ιστορική ανακάλυψη-ρεκορ του ισχυρού τηλεσκοπίου το οποίο εντόπισε 44 νέα άστρα. Πέρα από το τεχνολογικό αυτό επίτευγμα, η ανακάλυψη προσφέρει μια ευκαιρία για τη μελέτη της σκοτεινής ύλης σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τα 44 αυτά νέα άστρα (η μεγαλύτερη συλλογή άστρων που έχει παρατηρηθεί ποτέ στο μακρινό σύμπαν) ανήκουν σε έναν απομακρυσμένο “κρυμμένο” γαλαξία που βρίσκεται 6,5 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά μας με ονομασία “Dragon”, του οποίου το φως έχει παραμορφωθεί λόγω του φαινομένου του βαρυτικού φακού (φαίνεται παραμορφωμένος σαν “στραβό μακαρόνι” στο κέντρο της εικόνας και λίγο προς τα κάτω και αριστερά).

Δείτε τον σε crop εκδοχή:

Αναλύοντας τα χρώματα του κάθε άστρου στον γαλαξία αυτό, οι ερευνητές συμπέραναν ότι πρόκειται για ερυθρούς υπεργίγαντες στα τελικά στάδια της ζωής τους, όπως ο γνωστός Betelgeuse στον αστερισμό του Ωρίωνα. Στην εικόνα αυτή βλέπουμε όμως το σμήνος γαλαξιών Abell 370 που βρίσκεται σχεδόν 4 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά μας το οποίο παρεμβάλλεται μεταξύ εμάς και του μακρινού dragon γαλαξία του οποίου το φως φαίνεται παραμορφωμένο. Η έννοια του βαρυτικού φακού έχει εξηγηθεί και στο παρελθόν από τη NASA, αλλά για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι, αναφέρεται σε μια μέθοδο που συμβαίνει όταν μια τεράστια ποσότητα ύλης όπως ένα μεγάλο σμήνος γαλαξιών, δημιουργεί ένα βαρυτικό πεδίο το οποίο παραμορφώνει και μεγεθύνει το φως που εκπέμπεται από αντικείμενα που βρίσκονται πίσω του. Εν ολίγοις, η βαρύτητα παραμορφώνει τον χώρο σε βαθμό που δημιουργεί ένα είδος “οπτικής” που διοχετεύει το φως προς ένα τηλεσκόπιο (όπως το Webb ή το Hubble) και του επιτρέπει να βλέπει πολύ μακρύτερα από ότι θα μπορούσε να δει.

Στην περίπτωση αυτή, το σμήνος γαλαξιών Abell 370 λειτούργησε ως ένας γιγαντιαίος μεγεθυντικός φακός, αποκαλύπτοντας τα 44 άστρα στον μακρινό γαλαξία. Η ανακάλυψη ανοίγει νέες προοπτικές για τη μελέτη της σκοτεινής ύλης, ενός από τα μεγαλύτερα μυστήρια του σύμπαντος.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Space
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!

[newsletter_form]