Έκθεση του Γιάννη Βανίδη στα πλαίσια της PhotoBiennale


Έκθεση του Γιάννη Βανίδη στα πλαίσια της PhotoBiennale

Το κεντρικό πρόγραμμα εκθέσεων της φετινής PhotoBiennale “Λόγος” περιλαμβάνει την έκθεση του Γιάννη Βανίδη με τίτλο “Λογοτέχνες της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης θρακομακεδονικής ενδοχώρας“.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου:

Γιάννης Βανίδης- Λογοτέχνες της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης θρακομακεδονικής ενδοχώρας

Επί 37 χρόνια (1974-1912) ο Γιάννης Βανίδης φωτογράφιζε λογοτέχνες της Θεσσαλονίκης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας και της Θράκης. Το αποτέλεσμα είναι να μας παρουσιάζει μια σημαντική καταγραφή των λογοτεχνών της Βόρειας Ελλάδας, μέσα από τα 212 έγχρωμα πορτραίτα που περιλαμβάνονται στην έκδοση «Λογοτέχνες της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης θρακομακεδονικής ενδοχώρας» (Θεσσαλονίκη 2012). Η ομώνυμη έκθεση, παραγωγής του Μουσείου Φωτογραφίας, παρουσιάζεται στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Όπως γράφει ο ίδιος ο Βανίδης στην εισαγωγή της έκδοσης: Το πρώτο «εξωσχολικό» βιβλίο που διάβασα, πριν ακόμα μπω στο Δημοτικό, ήταν η Χηναρού, ένα εικονογραφημένο παραμύθι, που δεν θυμάμαι πια ούτε το συγγραφέα του, ούτε την πλοκή του. Από τότε και στη συνέχεια, διάβαζα και διαβάζω, κι όσο βλέπω και σκέφτομαι θα εξακολουθώ να διαβάζω και να υπολήπτομαι και να θαυμάζω αυτούς που γράφουν βιβλία – κάθε είδους βιβλία. Η ιστορία του άρχισε κάπου εκεί στα μέσα της δεκαετίας του ’70, πρόχειρα στην αρχή, πιο συστηματικά έπειτα. Βοηθοί μου σ’ αυτή την προσπάθεια καταγραφής υπήρξαν φίλοι αγαπημένοι που θα ήταν μάταιο να τους αναφέρω μιας και υπάρχουν όλοι τους μέσα σε αυτό το λεύκωμα. Τα πρόσωπα που παρελαύνουν μέσα από τις σελίδες του, μαζί και με ένα δείγμα της δουλειάς τους, δούλεψαν με αυταπάρνηση, πιστεύω, όλα αυτά τα χρόνια, για να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο. Είναι όλοι οι λογοτέχνες που μπόρεσα να γνωρίσω και οι οποίοι κινούνται και δημιουργούν στο στενό γεωγραφικό μας χώρο. Τους ευχαριστώ, για την υπομονή που είχαν να στηθούν μπροστά στον ατελή φακό μου και για τις ατελείωτες ώρες πνευματικής απόλαυσης και προβληματισμού που μου χάρισαν, καθώς διάβαζα τα έργα τους.

Γιάννης Δ. Βανίδης

Γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1944 και από το 1969 ζει στη Θεσσαλονίκη. Εργάστηκε αρχικά στο εργοτάξιο της ΑΕΒΑΛ στην Πτολεμαΐδα, κατόπιν στην Εθνική Τράπεζα (Κοζάνη, Σιάτιστα, Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Καστοριά) και στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη ως διοικητικό στέλεχος σε ξένες τράπεζες, σε επιχειρήσεις πληροφορικής και στην κλωστοϋφαντουργία. Από το 1995 απασχολείται ως σύμβουλος ασφαλειών και επενδύσεων. Είναι αυτοδίδακτος, ερασιτέχνης φωτογράφος. Από το 1976 και για τρία χρόνια ήταν επιμελητής ύλης του περιοδικού «Φωτογραφία» του Σταύρου Μωρεσόπουλου. Το 1979 ίδρυσε μαζί με τη γυναίκα του Τία τη «Φωτοθήκη Θεσσαλονίκης», την πρώτη γκαλερί φωτογραφίας στην Ελλάδα. Είναι ιδρυτικό μέλος του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (1980). Μαζί με τον Άρι Γεωργίου και τον Απόστολο Μαρούλη συνίδρυσαν τον Parallaxis Σύνδεσμο για την Προώθηση της Δημιουργικής Φωτογραφίας το 1983 και οργάνωσαν τον πρώτο μήνα φωτογραφίας στην Ελλάδα Parallaxis ’85. To 1986 ήταν μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του ΟΠΠΕΘ για τη δημιουργία του ΜΦΘ. Το 1987 ίδρυσαν το Ελληνικό Μουσείο Φωτογραφίας, το οποίο αποτέλεσε τον πυρήνα του μετέπειτα ΜΦΘ, που ιδρύθηκε από το ΥΠ.ΠΟ. το 1997

Στην έκθεση θα συναντήσουμε ανάμεσα στις άλλες και εικόνες του Νίκου-Γαβριήλ Πεντζίκη

Pentzikis

και του Θωμά Κοροβίνη

Korovinis

Χώρος: Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, (Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο HELEXPO, Εγνατία 154, Κεντρική πλατεία, Περίπτερο 15)
Ώρες Λειτουργίας: Πέμπτη 15.00 – 21.00 / Παρασκευή και Κυριακή 10.00 – 21.00 / Σάββατο 10.00 – 22.00
Εγκαίνια: 08/05, 19.30-21.00
Διάρκεια: 08/05-11/05/2014
Συνδιοργάνωση: Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (πρώην Εθνικό Κέντρο Βιβλίου)/ ΔΕΘ-HELEXPO/ Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών και Βιβλιοχαρτοπωλών (ΠΟΕΒ)/ Δήμος Θεσσαλονίκης / ΜΦΘ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Photo Exhibitions Photobiennale
author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!