Juno: Ανακάλυψε τεράστιο ηφαίστειο στην Ιώ του Δία!


Juno: Ανακάλυψε τεράστιο ηφαίστειο στην Ιώ του Δία!

Το διαστημικό σκάφος Juno της NASA απαθανάτισε μια περιοχή στο φεγγάρι Ιώ του Δία που αποκαλύπτει νέο τεράστιο ενεργό ηφαίστειο.

Για την ιστορία, το διαστημικό σκάφος Juno της NASA βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Δία από το 2016, με πρωταρχικό στόχο την παρατήρηση και μελέτη του αέριου γίγαντα πλανήτη. Από το 2021 όμως, έχει ξεκινήσει η επέκταση της αποστολής του με αποτέλεσμα να παρατηρεί πλέον και τους δορυφόρους του Δία όπως την Ιώ, η οποία περιγράφεται από τη NASA ως το πιο ηφαιστειακό μέρος στο ηλιακό σύστημα.

Είναι ο τρίτος μεγαλύτερος δορυφόρος του αέριου γίγαντα, με ακτίνα και μάζα λίγο μεγαλύτερες από αυτές της Σελήνης και ολοκληρώνει μία περιφορά γύρω από τον Δία σε λιγότερο από 2 ημέρες. Η επιφάνεια της είναι γεμάτη με λίμνες λάβας και εκατοντάδες ηφαίστεια, ορισμένα από τα οποία εκτοξεύουν λάβα σε ύψη δεκάδων χιλιομέτρων. Μετά από ανάλυση δεδομένων και φωτογραφιών, οι ερευνητές εντόπισαν ένα νέο τεράστιο ενεργό ηφαίστειο στην επιφάνεια της Ιούς, συγκρίνοντας εικόνες που τραβήχτηκαν από 2 διαφορετικές αποστολές της NASA από διαφορετικές χρονολογίες.

Όταν το σκάφος Galileo της NASA κατέγραψε την περιοχή αυτή το 1997, δεν υπήρχε αυτό το ηφαίστειο. Οι εικόνες που κατέγραψε όμως το Juno στις 3 Φεβρουαρίου του 2024 αποκαλύπτουν πολλαπλές ροές λάβας που καλύπτουν μία περιοχή 100 χιλιομέτρων!

Δείτε τη διαφορά στις 2 εικόνες από την ίδια περιοχή, νότια του ισημερινού της Ιούς. Η μία είναι από το σκάφος Galileo που τραβήχτηκε τον Νοέμβριο του 1997 και αποκάλυψε ότι προηγουμένως δεν υπήρχε κανένα ηφαιστειακό στοιχείο σε αυτή τη θέση. Η άλλη είναι από το Φεβρουάριο του 2024 από το Juno όπως αναφέραμε πιο πάνω. Αυτή η διαφορά σημαίνει ότι το τεράστιο νέο υφαίστειο (και οι επακόλουθες επιπτώσεις του) εμφανίστηκαν κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια των τελευταίων 27 ετών.

Το διαστημόπλοιο Juno ολοκλήρωσε την κύρια αποστολή του τον Ιούλιο του 2021 αλλά εκτελεί εκτεταμένη αποστολή όπως αυτές οι αναλύσεις στο έδαφος της Ιούς, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Ιώ έχει πάνω από 400 ενεργά ηφαίστεια και όλη η επιφάνειά της είναι καλυμμένη με συστατικά που περιέχουν θείο, δίνοντάς της το χαρακτηριστικό αυτό χρώμα που βλέπουμε και στις φωτογραφίες.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Space
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!