Εργαστήριο δημιουργεί “ψηφιακό δίδυμο” 1.600 Gigapixel πανοραμικού πίνακα του 1893!


Εργαστήριο δημιουργεί “ψηφιακό δίδυμο” 1.600 Gigapixel πανοραμικού πίνακα του 1893!

Εργαστήριο της EPFL ετοιμάζεται να ψηφιοποιήσει το Πανόραμα της Μάχης του Murten, πίνακα που φιλοτεχνήθηκε το 1893 από τον Louis Braun.

Το EPFL (École polytechnique fédérale de Lausanne) είναι ένα από τα δύο Ελβετικά Ομοσπονδιακά Τεχνολογικά Ινστιτούτα που βρίσκεται στις όχθες της λίμνης της Γενεύης.

Η Sarah Kenderdine, επικεφαλής του Εργαστηρίου Πειραματικής Μουσειολογίας στο EPFL, είναι επικεφαλής της ψηφιοποίησης του τεράστιου πανοραμικού έργου, με τίτλο “Το Πανόραμα της Μάχης του Murten”, του Louis Braun.

Ο Braun, ο οποίος έζησε από το 1836 έως το 1916, ήταν ζωγράφος και γνωστός ως μετρ καμβάδων μεγάλου μεγέθους. Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, ήταν ο σημαντικότερος ζωγράφος πανοράματος στη Γερμανία, ένα είδος ζωγραφικής που χάθηκε.

Ο πίνακας απεικονίζει τη στιγμή που οι Ελβετοί Συνομοσπονδιακοί κέρδισαν στη μάχη κατά του Δουκάτου της Βουργουνδίας, κατά την εισβολή του 1476.

Foundation for the Panorama of the Battle of Murten

Δεν έχει ποτέ τοποθετηθεί μόνιμα σε δημόσια έκθεση προς το κοινό. Εκτός από δύο μόνο περιπτώσεις, μια φορά στη Ζυρίχη και τη Γενεύη στα τέλη του 19ου αιώνα και πάλι για λίγο το 2002 στην Εθνική Έκθεση της Ελβετίας. Έτσι λοιπόν, ο γιγαντιαίος πανοραμικός πίνακας πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ύπαρξής του μακριά από τα μάτια του κοινού, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων 20 ετών που παρέμεινε σε στρατιωτική αποθήκη.

Όμως, χάρη στη συνεργασία μεταξύ του EPFL και του Stiftung für das Panorama der Schlacht bei Murten (Ίδρυμα για το Πανόραμα της Μάχης του Murten), ο πίνακας θα φωτογραφηθεί σχολαστικά και θα μετατραπεί σε ένα τεράστιο “ψηφιακό δίδυμο”, ώστε να μπορεί να τον απολαύσει το κοινό.

Σύμφωνα με το EPFL, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Kenderdine, προετοιμάζουν μια μεγάλης κλίμακας μηχανική πλατφόρμα που θα συμβάλει στη δημιουργία μιας τελικής φωτογραφίας 1.600 gigapixel.

Αναφορικά με τη ψηφιοποίησή του λοιπόν, η ομάδα σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την ψηφιακή φωτογραφική μηχανή iXH 150 megapixel της Phase One, μια συσκευή που κατασκευάστηκε ειδικά για την ψηφιοποίηση αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η EPFL αναφέρει ότι η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει τέσσερις μήνες, καθώς η κάμερα θα λαμβάνει φωτογραφίες και πέρα από το χρωματικό φάσμα RGB (κόκκινο, πράσινο και μπλε) χάρη στην τεχνολογία πολυφασματικής απεικόνισης.

Ο αρχικός πίνακας προοριζόταν να εκτεθεί σε κυκλική μορφή και ως εκ τούτου έχει αυτό που ονομάζεται υπερβολοειδές σχήμα.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, το EPFL λέει ότι θα μπορεί να τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει μια διαδραστική εμπειρία προβολής 360 μοιρών στο κοινό.

Ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια μέχρι το 2026, ώστε να σηματοδοτηθεί η 550η επέτειος της μάχης που απεικονίζεται στον πίνακα.

Μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

PetaPixel

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!