Περίθλαση στην φωτογραφία, τι είναι και πως επηρεάζει την οξύτητα των εικόνων μας;

Ο φωτογράφος Steve Perry εξηγεί με πολύ ωραίο και κατανοητό τρόπο τι είναι η περίθλαση, γιατί οδηγεί σε μείωση της οξύτητας των εικόνων μας (δηλαδή της καθαρότητας των λεπτομερειών που καταγράφονται) και τι πρέπει να προσέχουμε για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.
Η περίθλαση και άρα η μείωση της οξύτητας των εικόνων οφείλεται στο ότι τα κύματα του φωτός όταν περνούν από μικρά ανοίγματα (όπως το διάφραγμα ενός φακού) διαχέονται. Όσο πιο μικρό το άνοιγμα (δηλαδή όσο πιο μικρό το διάφραγμα που έχουμε ρυθμίσει στον φακό μας π.χ. f/16, f/22) τόσο η διάχυση αυξάνεται.
Φυσικά όσο πιο μεγάλο αισθητήρα έχει η μηχανή μας και όσο πιο καλό ποιοτικά φακό φοράει τόσο το φαινόμενο της περίθλασης αργεί να εμφανιστεί καθώς κλείνουμε το διάφραγμα του φακού μας.
Επιπλέον πρέπει να αναφέρουμε ότι σε μηχανές με ίδιο μέγεθος αισθητήρα, η μηχανή με μεγαλύτερη ανάλυση εμφανίζει την περίθλαση πιο νωρίς, δηλαδή σε μεγαλύτερο άνοιγμα του φακού. Για παράδειγμα οι Nikon D4 και Nikon D800e, έχουν ίδιο μέγεθος αισθητήρα (Full Frame) και ανάλυση 16 και 36 megapixels αντίστοιχα. Στην περίπτωση αυτή η Nikon D4 εμφανίζει μείωση της οξύτητας των εικόνων λόγω της περίθλασης από f/11, ενώ η Nikon D800e από f/8.
Προσοχή λοιπόν, αν φωτογραφίζετε τοπία ή ασχολείστε με την φωτογράφιση κτιρίων ή εφαρμογές της φωτογραφίας που χρειάζεται μεγάλο βάθος πεδίου, να έχετε στο νου σας ότι η επίτευξη του μεγάλου βάθους πεδίου έχει πολλές φορές αντίκτυπο στην οξύτητα των εικόνων σας. Μην κλείνετε πολύ το διάφραγμα σας αν δεν χρειάζεται αλλά προτιμήστε τιμές διαφράγματος κοντά στο f/11 όπου και το βάθος πεδίου είναι αρκετό και δεν θυσιάζετε σε μεγάλο βαθμό την οξύτητα των εικόνων σας.
1 σχόλιο
Τοσο στην αναλογικη εποχη οσο και τωρα εχω το f 11 ως το πλεον καλητερο διαφραγμα.Αποδιδει πολυ μεγαλη ευκρινεια και φυσικα χρωματα.